local-stats-pixel

Sapņu ķērājs5

74 2
Sākotnēji sapņu ķērāju izgatavošana bija odžibve tautas tradīcija, bet vēlāk to pārņēma citas indiāņu ciltis. Ar laiku, tas kļuva par diezgan parastu suvenīru tūristiem, tomēr ir vērts zināt, kas īsti ir sapņu ķērājs.
Tradicionāli sapņu ķērājus veidoja no apaļa vai asaras veida vītola rāmja, kuram apkārt un cauri izvēra cīpslas. Sapņu ķērājā mēdza iekārt arī putna spalvu. Pūces spalvu – gudrībai. Ērgļa – drošsirdībai. To kāra virs bērna gultas, lai tas aizsargātu bērnu pret murgiem. Protams, ka no vītola un cīpslām veidotie sapņu ķērāji nebija mūžīgi, tāpēc izžuva un saira tieši bērnam pieaugot.
Odžibve ticējumi saka, ka sapņu ķērājs filtrē cilvēka sapņus. Labie sapņi tiek izlaisti cauri pa mazu caurumu pašā tīkla centrā, bet sliktie paliek tīklā un izzūd līdz ar dienas gaismu.
Par tīkla rašanos stāsta odžibve leģenda:
Senos laikos odžibve tauta dzīvoja uz Bruņurupuču salas (tā dažas indiāņu tautas dēvē Ameriku). Vecmāte Zirnekliene rūpējās par saviem bērniem, zemes cilvēkiem, taču tad, kad odžibve sāka apdzīvot visus četrus Ziemeļamerikas stūrus, Zirneklienei kļuva grūti apmeklēt katru šūpulīti un tad viņa iemācīja sievietes pīt burvju zirnekļu tīklus no vītola un cīpslām vai augu diegiem, kuri bija domāti mazo bērnu aizsardzībai. Sapņu ķērāju apaļā forma simbolizēja saules ikdienas ceļojumu pa debesīm; tīkls savienojas ar stīpu astoņās vietās – tik, cik kāju ir Vecmātei Zirneklienei. Zirnekļu tīkls uz stīpas aizturēja sliktus sapņus, bet pa mazu caurumu tīkla centrā pie bērniem nonāca tikai patīkami sapņi un labas domas. Tāpēc, tad, kad jūs redzēsiet mazu zirnekli, nebiedējiet to, bet aizsargājiet zirnekli tā, ka viņš jūs aizsargā no sliktiem sapņiem
Lakota indiāņu ticējumi savukārt saka, ka sapņu ķērājs noķer labos sapņus, sliktos izlaizdams cauri un prom.
Un te lakota leģenda par sapņu ķērāja rašanos:
Senos laikos, kad pasaule vēl bija jauna, kāds šamanis, atrodoties augsti kalnos, redzēja vīziju. Viņa priekšā parādījās Zirneklis Iktomi, Lielais Šamanis un Gudrības Skolotājs, un uzrunāja viņu. Sarunas laikā Iktomi pacēla vecā šamaņa vītola riņķi, pie kura bija piesieti spalvas, zirga aste un krelles, un sāka pīt zirnekļu tīklu. Zirneklis pastāstīja šamanim par to, ka cilvēki savas dzīves laikā sastopas ar daudziem spēkiem, daži, no kuriem atnes nelaimi, taču citi spēj palīdzēt. Ja cilvēks ieklausīsies labo spēku vārdos, atklāsies viņiem, tad šie spēki ar prieku palīdzēs cilvēkam izvēlēties pareizo ceļu. Taču, ja cilvēka izvēle nebūs pareiza, cilvēks var ciest. Kad Iktomi beidza savu runu, viņš pasniedza šamanim zirnekļu tīklu un sacīja: - Šis zirnekļu tīkls ir ideāls aplis ar caurumu centrā. Izmanto zirnekļu tīklu, lai palīdzētu savai tautai sasniegt mērķi, smeļoties no vīziju un sapņu avota. Zirnekļu tīkls ķers labas domas un sapņus, bet viss sliktais aizies caur caurumu. Vecais šamanis pastāstīja par savu vīziju tautai un kopš tā laika indiāņi karina virs gultas sapņu ķērāju, lai atsijātu sapņus un vīzijas. Labi sapņi tiek noķerti dzīvības tīklā un cilvēki tos glabā, bet ļaunums atdalās no sapņiem, izkrītot pa caurumu zirnekļu tīkla centrā un pārstāj būt par cilvēku dzīves daļu.
Šeit ir pamācība (angliski gan), kā uztaisīt sapņu ķērāju: http://www.nativetech.org/dreamcat/dreminst.html
Reklāma
74 2 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000
man līdzīgs pie gultas karājas emotion emotion emotion emotion
2 0 atbildēt
maarketinga suveniirs
1 0 atbildēt
o forshi es ar uztaisiihu :)
0 0 atbildēt
0 0 atbildēt