local-stats-pixel fb-conv-api

Roadtown6

53 0

Gandrīz apaļus 100 gadus atpakaļ kāds Edgars Čambless izdeva grāmatu "Roadtown" jeb - ceļa pilsēta. Šajā grāmatā viņš izklāstīja visnotaļ interesantu un pat aizraujošu ideju modernās pasaules dzīvesvietas un komunikāciju problēmu risināšanai. Autors idejas izklāstu sāk ar vienkāršu piemēru - iedomājaties, ka debesskrāpis tiek būvēts nevis vertikāli, bet horizontāli, tātad guļus uz zemes. Visi lifti, vadi, caurules un citas galvenās komunikācijas tāpat stiepjas horizontāli.

Autors liek priekšā, ka tādu ēku varētu uzbūvēt nevis simts, bet tūkstošiem stāvu (augstu) garu, zem ēkas ierīkojot modernu un klusu dzelzceļa līniju, bet uz jumta izvietojot promenādi ar gājēju ceļiem un apjumtām tirdzniecības un izklaides vietām. Savukārt turpat blakus šai neparastajai pilsētai-ēkai varētu izvietot tīrumus un mazdārziņus, lai iedzīvotāji varētu audzēt sev pārtiku - dārzeņus un zaļumus.

Čambless sajūsmināts prognozē, ka tādā lineārā pilsētā pārvietošanās vajadzības un problēmas būtu niecīgas, arī būvēšanas un mājokļa aprīkošanas izmaksas būtu daudz mazākas nekā tradicionālās pilsētās.

Kā jums patīk šāda koncepcija?

Ja ir duka, varat palasīt pašu grāmatu http://www.archive.org/details/roadtown00chamgoog

53 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.kakao.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Intresanti bija palasīt !

2 0 atbildēt

+=++++++++++

1 0 atbildēt

Vai parastā pilsēta ar 2 stāvu mājām ar kaut ko atšķiras? Katram savs dārziņš, ielas ar satiksmi. Daudzstāvu mājām ir pamatojums, kāpēc tādas būvē uz dārgas zemes, bet tādai horizontālai mājai uz sauszemes neredzu jēgu.

Jūrā vai okeānā - jā!!

1 0 atbildēt

galīgi nepatīk šis variants, ir labi tāpat !!! ;D

1 0 atbildēt

emotion

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt