local-stats-pixel

Mobīlie telefoni17

14 12
Vienkārša lietiņa kas daudziem ir, bet daži pat nezin kādi izskatījušies pirmie telfoni tad nu lūk.

Mobilais telefons ir bezvadu ierīce balss un datu pārraidei lielos attālumos. Tas ir viens no bezvadu telefonu veidiem. Tas balstās uz komunikācijām starp telefonu un bāzes staciju, kas savstarpēji atrodas relatīvi tuvu (GSM ne tālāk par 35km). Lai nodrošinātu sakarus plašākā teritorijā, lieto vairākas bāzes stacijas, kas nodrošina pārklājumu savā apkārtnē.
Mobilie telefoni ir pārnēsājamas ierīces, kuras lieto lai piekļūtu tīklam. Tā ir vienīgā mobilo telefonu tīkla daļa, ar kuru saskaras lietotāji. Mobilais telefons sastāv no šādiem komponentiem:

* Radio (raidītājs, uztvērējs un antena)
* Signālu procesors (multiple access funkcija (TDMA, CDMA)(lai vienā frekvencē varētu darboties vairāki lietotāji), forward error correction (papildu dati, lai otrā galā varētu izlabot notiekta lieluma pārsūtīšanas kļūdas), šifrēšana, skaņas kompresija.)
* Kodeks (analogciparu un ciparanalogu pārveidotāji (skaņai)), skaņas pastiprinātāji, mikrofons un skaļrunis
* Baterija (no kurienes ņem elektrību šitā visa darbināšanai)
* Ekrāns un pogas ()
* Centrālais procesors (lietotāja intefeiss ekrānam un pogām, signālu procesora vadība, arī telefona savienojums ar datoru)
Sākumā ar mobilo telefonu varēja tikai piezvanīt un saņemt zvanus. Tā joprojām ir galvenā funkcija. Vēlāk nāca klāt iespēja nosūtīt un saņemt īsus teksta paziņojumus (līdzīgus kā peidžeru sistēmā). GSM tīklos tos sauc par īsziņām (SMS). Vēl, mobilajiem telefoniem ir nācis klāt numuru noteicējs, kas rāda ienākošā zvana zvanītāja numuru. Šīs funkcijas pieejamība ir atkarīga no operatora. (parasti ir pieejama).

Daudzus mobilos telefonus var savienot ar datoru. Tam var lietot:

* virknes porta kabeli (dators telefonu uztver kā specifisku modēmu)
* USB kabeli, te ir iespējami vairāki varianti:
o USB - virknes porta pāreja - no telefona skatupunkta neatšķiras no virknes kabeļa savienojuma, vienīgā atšķirība ir tā, ka datorā kabeli sprauž USB portā. Datora operētājsistēma šo ierīci atpazīst kā vēlvienu virknes portu
o USB mass storage - ļauj piekļūt telefona atmiņai kā USB flash diskam. Šī metode ļauj ļoti ērti pārkopēt failus uz/no telefonu, bet te nav nekādu citu iespēju
o Kāds cits USB (USB native). Nepieciešami specifiski ierīces draiveri. Parasti daļa no tiem nodrošina seriālā interfeisa emulāciju.
* Infrasarkano portu (IR). Te arī ir divas iespējas
o Virknes porta emulācija (IrDA IrCOMM) - tādas pašas iespējas, kā ar virknes porta kabeli, tikai nav vajadzīgi vadi (bet vajag tiešu redzamību)
o IrDA - plašāks protokolu atbalsts, no kuriem nozīmīgākais ir IrOBEX (OBEX caur infrasarkano savienojumu)(objektu (failu un ziņojumu) pārsūtīšanai)
* Bluetooth - šeit parasti ir pieejami vairāki protokoli, no kuriem izplatītākie ir virknes porta emulācija un OBEX. Iespējami arī citi protokoli.

http://lv.wikipedia.org/wiki/Mobilais_telefons



Reklāma
Reklāma
Reklāma
14 12 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 17

0/2000
emotion wow
1 0 atbildēt
Pirmkārt - Ctrl C - Ctrl V Otrkārt - latviešu valodas stundas atzīme Tev - 3 Ir Mobilais, nevis Mobīlais!!!!
0 0 atbildēt
kas ta pa pedejo pulksteni/telefonu?!! ka vins saucas??!
0 0 atbildēt
traki.. :D
0 0 atbildēt
njaa veci nau man elektriibas un esu es galiigaais paakjis. es pat nezinu kas ir mashiina. Ir dzirdee6ti tikai nostaasti ka taadas kkur esot. /Betmens/
0 0 atbildēt
da man nospljauties uz tevi un tavaam pamatfunkcijaam. iphone ir gandriiz 2x lielaaks un 2x daargaaks klucis par maneejo un tur nekaa nav, to arii gribeeju pateikt! prieksh kam man neesaat 2 kluchus, ja taa vietaa var neesaat tikai 1 kompaktu. pienjemu, ka tu savaa maajaa dziivo bez elektriibas utt, jo maajas pamatfunkcijas ir norobezot tevi no apkaarteejaas vides faktoriem.
0 0 atbildēt
Wicked Sick man negribeejaas neko raxtiit bet nu Tev nevar neko nepateikt. Man prieks ka Tev ir fotoaparaats, videokamera un mobiilais vienaa klucii. Bet redzeeji augshaa bij virsraksts mobilais TELEFONS. Paskaidro ko ar vinju dara, jo varbuut esu aprobezots bet es domaaju ka pamatfunkcijas ir pazvaniit un uzraxtiit sms ne? Ar savu mazo kraaninju vari iet meeriities citaa daarzinjaa /Betmens/
0 0 atbildēt
gribu 3310 nokiju
0 0 atbildēt
Raksts tik tiešām bezsakarā...
0 0 atbildēt
Pilniigi bezsakara raxts !!
0 0 atbildēt
-
0 0 atbildēt
tgd salīdzināsies kuram labāks mobīlais ja? :D
0 0 atbildēt
IPhone ir labaakais cell phone ever! :) Tik daudz fun ar iphonu! :)
0 0 atbildēt
Motorola e398 man arī ir vēl šobrīd kautkas notikās ar ekrānu galīgi bāls palikās tā labs telefons izturēja 3gadus nesaudzīgu apiešanos emotion
0 0 atbildēt
man maajaas ir viens no pirmajiem,veel darba kaartiibaa,zona ir viesniicas Latvija pagrabos,kur visiem citiem taas nav. :) Motorola,liidziigs treshajaa bildee,kur c'etri mobilie,tas ar balto korpusu,melno vidu. Ja nemaldos arii ir Motorola. Ljoti laba firma,kvalitatiiva,man patiik. arii naakamais modelis man ir bijis,taads atverams,sheit tas nav izraadiits. Un paareejie,pakaapeniski ar,caur manaam rokaam izgaajushi,peedeejie modelji gan ne.
0 0 atbildēt
Es gribu HTC Touch emotion
0 0 atbildēt
labs copy paste miinuss
0 1 atbildēt