local-stats-pixel fb-conv-api

Kas ir melnie caurumi un kā tie darbojas?6

53 1

Sveiki!:) Šis ir mans pirmais raksts. Es pastāstīšu par melnajiem caurumiem. Dažam labam šis var likties ļoti garlaicīgi, bet tiem, kam šādas lietas interesē, jauku lasīšanu!;)

Kas ir melnie caurumi?

Melnie caurumi ir laiktelpas vieta, kam piemīt tik spēcīga gravitācija, ka nepieciešamajam ātrumam, lai no tās izkļūtu, ir jābūt lielākam nekā gaismas ātrumam, un kā jau mēs zinām, tad nav nekā ātrāka par gaismu. Teorētiski no melnā cauruma nevar izkļūt nekas. Nedz matērija, nedz informācija, taču kvantu mehānika pieļauj atkāpes no šīs normas.

Kā darbojas melnie caurumi?

Notikumu horizonts ir melnā cauruma "virsma". Jebkas, kas sasniedz notikumu horizontu, no tā vairs nevar izkļūt. Melnajam caurumam ir ārkārtīgi spēcīgs gravitācijas lauks. Šāds gravitācijas lauks izliec laiku. Vieglāk izsakoties tas kļūst lēnāks. No malas skatoties uz objektu, kas iekrīt melnajā caurumā, šķistu, ka tas nekad nesasniedz notikumu horizontu, bet raugoties no objekta viedokļa, tas šķērsotu notikumu horizontu un sasniegtu singularitāti ārkārtīgi īsā laikā (Singularitāte ir laiktelpas vieta, kur laiktelpa tiek bezgalīgi izliekta, gravitācijas spēks ir bezgalīgi liels). Tātad objektam nonākot notikumu horizontā, melnais caurums to ievelk sevī ar savu ļoti lielo gravitācijas spēku, objekts šķērso notikumu horizontu un neatgriezeniski paliek melnā cauruma iekašienē.

2004. gadā slavenais zinātnieks Stīvens Hokings pierādīja, ka no melnā cauruma,tomēr, var izkļūt. Tuvojoties melnā cauruma dzīves beigām, tas kļūst mazāks un " izspļauj" no sevis visu lieko.

Ja patika raksts ieliec + ;)



53 1 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Varbūt var izkļūt, tikai nezinu, kas būtu palicis pāri  emotion

Un, tad jau "izspļauj visu lieko", kas, tad ir, tas liekais ir, ja melnais caurums iesūc visu, pat gaismu.

Un, ja vēl vairāk padomā, tad kur viss "ne liekais" pazūd...un, kas ir,tas ko melnajam caurumam vajag, un tā tālāk jau var sarakstīt vēl simtiem teoriju emotion

1 0 atbildēt

interesanti . emotion

0 0 atbildēt
Nu... Nekas daudz pāri noteikti ka nepaliek, jo viss tiek nenormāli saspiests, bet nu tas, ka kaut kas arī nāk ārā tomēr ir taisnība... emotion
0 0 atbildēt
Ir ātrums, kas ātrāks par gaismas ātrumu. Vēl nesen ar hidronu paātrinātāju tika sasniegts un pat nedaudz apsteigts gaismas ātrums.
0 0 atbildēt
Nav bilžu -
0 0 atbildēt

Vienkārši sakot, melnais caurums nav caurums, bet tā ir kolapsējoša zvaigzne, zvaigznes dalās pēc noteiktas masas, un arī tām ir dzīve, tās arī mirst. Mirstot tās pārvēršās vai nu par neitronu zvaigzni, vai masīvākas saspiežas un par melno caurumu. emotion

0 0 atbildēt