local-stats-pixel fb-conv-api

Interesanti izgudrojumi..5

56 2

Lego Mindstorms NXT robots

Laikam jau lielākā daļa no mums savā bērnībā vai jaunībā ir mocījušies ar slavenā Rubika kuba salikšanu. Jā bija talantīgie un gudrie, kuri mācēja formulas un spēja šo mantiņu salikt bez jautājumiem. Bet lielākajai daļai pēc zināma lietošanas perioda bija tikai vēlme mest šo izstrādājumu pret sienu, jo nekas tur nelikās, un nebija pat skaidrs kā to paveikt. Visai interesantu lietu Rubika kuba salikšanai ir radījis David Gilday, kurš izveidojis iekārtu no Lego Mindstorms NXT robota un Motorola Droid viedtelefona ar Android operētājsistēmu. Ideja pavisam vienkārša – telefons nofotografē kubu no visām pusēm, pēc tam ar speciālu programmu apstrādā šos uzņēmumus, un ar Bluetooth savienojuma palīdzību nosūta Lego Mindstorms NXT robotam komandas, kurā virzienā pagriezt kuba plaknes. Robotam, lai saliktu kubu, bija nepieciešamas mazāk kā 25 sekundes. Kā tas notiek skatieties video materiālā.

 

nPower PEG – enerģijas ģenerators

Cik bieži gan nav dzirdētas sūdzības par pārāk mazjaudīgām mobilo ierīču baterijām, tādēļ šīm ierīcēm joprojām aktīvi tiek meklēti papildus enerģijas ieguves veidi. nPower PEG ir labs un ērts risinājums, jo tas spēj uzkrāt enerģiju no cilvēku veidotajām kustībām, un to nepieciešams vienkārši ielikt kabatā. Ar uzkrāto enerģiju var uzlādēt mobilo telefonu, portatīvo atskaņotāju un citu mobilo ierīču baterijas, izmantojot USB 2,0 starpniecību. nPower PEG pārdošanā nonāks jūnijā, un to varēs iegādāties par 149 ASV dolāriem.

 

Latvijai pirmais sudrabs pasaules robotu čempionātā ASV

Vakar, 25. aprīlī Latvijas robotu inženieri izcīnīja pirmo sudraba medaļu pasaules robotu čempionātā ASV, Sanfrancisko. Robogames, sauktas arī par Robotu Olimpiādi, ir pasaulē lielākās robotu sacensības un tajās ir piedalījušies 37 valstu pārstāvji. Latvijai šis ir debijas gads. Šogad no 23. līdz 25. aprīlim vairāk kā 500 roboti mērojas spēkiem 53 dažādās disciplīnās. Roboti spēlē boulingu, futbolu, hokeju, piedalās dažādās veiklības, ātruma, spēka un orientēšanās sacensībās, cīnās saskaņā ar kung-fu, sumo un peintbola noteikumiem. Romantiskāk noskaņotie roboti arī glezno un spēlē mūzikas instrumentus. Skatītājiem noderīgākā disciplīna iespējams ir robotu–bārmeņu sacensības, bet adrenalīnu visvairāk izsauc robotu kaujas “gandrīz bez noteikumiem”, kas norisinās speciālā ringā aiz bruņustikla.


Robotiem līdzi ir devušies arī ap 700 inženieru no visām pasaules malām. Latvijas godu ar 4 robotiem aizstāv Māris Ābele no Rīgas Tehniskā universitātes un Ēriks Zaharans no Latvijas Universitātes. Šorīt Latviju sasniedza priecīga vēsts - Māra Ābeles robots “Tačka” izcīnīja sudraba godalgu 3 kg Robotu Sumo sacensībās, bet otrs Latvijas robots šajā disciplīnā ierindojās 4. vietā. Vislielāko autonomo sumo robotu disciplīnā Baltijas valstu pārstāvji pierādīja, ka ir līderi pasaules mērogā, jo visas 4 pirmās vietas izcīnīja Latvijas un Lietuvas pārstāvji - 1. un 3. vietu ieņēma patreizējais Eiropas čempions – Vitālijs Rodnovs no Lietuvas. Notiks vēl 0,5 kg Robotu Sumo sacensības, kurās startēs vēl 2 Latvijas roboti. Latvijas un Lietuvas komandu startu ASV atbalsta RTU Studentu Parlaments un sadzīves robotu ražotājs iRobot.LV.



56 2 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://youtube
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

nu izskatas ljoti interesanti norm skjaidas uz izdzivoshanu :D

0 0 atbildēt

Koo 4. ir robots ? Tas tak ir LEGO robots kuru var nopirkt rotaļietu veikalos.

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

Cilvēkiem patīk bildes! Šeit tādu nav :(

0 1 atbildēt

drīzumā robotu aizstāvji panāks ka tāda veida sacensības tiks aizliegtas. robotiem arī ir jūtas :D

0 1 atbildēt