local-stats-pixel fb-conv-api

IQ in DNS šŸ§¬ debate10

81 0

Sveiki,

Šā gada JanvārÄ« zinātniekam Džeimsam Vatsonam atņēma titulus, jo uzskatÄ«ja, ka viņa pētÄ«jumi ir pārāk rasistiski. Tā kā viņŔ pētÄ«ja cilvēka DNS šŸ§¬ un kā inteliÄ£ence( IQ lÄ«menis) ir atkarÄ«ga no tā uzbÅ«ves. Tas pacēla debati vai tā ir taisnÄ«ba, tāpēc izveidoju rakstu, lai Å”o situāciju labāk izprastu.

Džeims Vatsons ir saņēmis Nobela prēmiju par dubultā hēliksa spirāles pētÄ«Å”anu DNS.ViņŔ pat palÄ«dzēja izveidot Cilvēku genomu projektu( Human Genome project- angliski), kur var noteikt, kā cilvēka DNS izplatÄ«jās. Diemžēl dažu viņa izteikumu dēļ viņam atņēma pēdējo iegÅ«to honorāru/ balvu. Piemēram, 2007. gadā viņŔ pateica ,,Sunday Timesā€, ka redz drÅ«mu nākotni Āfrikas kontinentā, jo mÅ«su sabiedrÄ«ba redz tā kontinentus kā lÄ«dzvērtÄ«gus inteliÄ£ences lÄ«menÄ«, bet tā nav.
Interesanti, ka 2014. gadā krievu miljardieris AliÅ”ers Usmanovs nopirka Nobela prēmijas balvu, ko atņēma Džeimsam, lai to viņam atdotu, un samaksātā nauda ($4,1 miljons šŸ’µ) tiktu ziedota zinātnei.

Pēc cita pētījuma tiek uzskatīts, ka IQ līmenis tiek mantots caur mātes līniju, jo gēni, kuri atbild par inteliģences līmeni, tiek pārnēsāti caur X hromosomu, un sievietei tās ir divas.

Lai uzzinātu vidējo IQ lÄ«meni Britu zinātnieks Ričards Linns un somiete Tatu Vanhanena no 2002 lÄ«dz 2004. gadam veica pētÄ«jumu vairāk kā 80 valstÄ«s. Interesanti, ka visaugstākajās pozÄ«cijās( top 10. valstis) ir tikai Āzijā sun Eiropas kontinentā. 1. vietā 108 IQ lÄ«menis ir SingapÅ«rā šŸ‡øšŸ‡¬ un Hongkongā šŸ‡­šŸ‡°. Tad zemākā lÄ«meņa ( top 5 valstis no apakÅ”as) valstis atrodas Āfrika kontinentā. Zemākā valsts ar 59 IQ lÄ«meni ir Ekvatoriolā Gineja šŸ‡¬šŸ‡¶.

Interesanti, ka bez Å”iem pētÄ«jumiem, daži uzskata, ka visgudrākā cilvēku grupa ir Askenāzi ebreji, kuru vidējais IQ lÄ«menis ir 108- 115, un viņi veido 80% no mÅ«sdienu ebreju daudzuma. āœ”ļø Pie Ŕīs grupas var tikt pieskaitÄ«t slavenos zinātniekus kā Albertu EinÅ”teinu.

Varu pieminēt, ka ir vēl teorija, ka cilvēkiem, kuriem ir neandertālieÅ”u gēni, ir augstāks IQ, jo smadzenesšŸ§  ir lielākas. Visaugstākais procents % neanterdālieÅ”u gēnu ir EiropieÅ”iem un AustrumāzieÅ”iem.
Tad zinātnieki ir pētÄ«juÅ”i tibetieÅ”us, kuriem ir Denisova gēni, un apgalvo, ka to dēļ tibetieÅ”i spēj paciest gaisu ar mazu skābekļa procentu.
Toties Subsahāras iedzÄ«votājiem kā nigērieÅ”iem šŸ‡³šŸ‡¬ ir Homo Heidelbergensis gēnu paliekas. Daži zinātnieki uzskata, ka Å”ie gēni pasargā Ä·ermeni no audzēju raÅ”anās.

PS es mēģināju Å”o rakstu izveidot balstoties uz zinātniskiem rakstiem. Iespējams pieļāvu dažas kļūdas. Ja kāds Å”o tēmu ir izpētÄ«jis sÄ«kāk var komentēt šŸ“ kā ir patiesāk.

Izmantotie avoti:
https://www.google.co.za/amp/s/www.independent.co.uk/news/science/james-watson-racism-sexism-dna-race-intelligence-genetics-double-helix-a8725556.html%3famp
https://brainstats.com/average-iq-by-country.html
https://www.google.co.za/amp/s/amp.theguardian.com/science/2014/dec/09/russian-billionaire-usmanov-james-watson-nobel-prize-return-scientist
https://www.google.co.za/amp/amp.timeinc.net/time/5501811/james-watson-loses-honors-race-comments
http://immortallife.info/articles/entry/why-is-the-iq-of-ashkenazi-jews-so-high
https://www.google.co.za/amp/s/www.medicaldaily.com/genes-vs-environment-what-influences-your-intelligence-most-400640%3famp=1
http://www.pienisalaliittotutkimus.com/2018/01/06/did-human-iq-rise-because-of-hybridization-with-the-neanderthal-man/
https://www.quantamagazine.org/how-neanderthal-dna-helps-humanity-20160526/
https://www.google.co.za/amp/s/www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5573301/amp/Modern-day-people-West-Africa-carry-genes-unknown-species-human-ancestor.html

Video, kur tiek paskaidrots sīkāk par Džeimsa Vatsona situāciju.
81 0 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

Mēs esam inteliÄ£entāki par lietuviešiem !! Bet ar krieviju tur ir kaut kas sajaukts, tai bij jābut sarkanai !

8 1 atbildēt

Ir mazi meli, ir lieli meli, un ir statistika.

2 0 atbildēt

Par tiem Aškenazi. Fakts, ka no tiem nāk puse šaha čempionu un ceturtdaļa NP ieguvēju, pats par sevi nenorāda uz augstu IQ, bet gan uz Ä«patnēju domāšanu, tādu kā specializētu.

0 0 atbildēt
nenosaka IQ, bet gan vide un audzināŔana. Visi piedzimst ar zemu IQ.
0 0 atbildēt
Honkonga...nav valsts....
0 0 atbildēt

KvalitatÄ«va, argumentēta un pamatota informācija, ko Zigzig ievieto šeit, tik ļoti nesasaucās ar visu citu šeit atrodamo... neticami.

0 0 atbildēt

šŸ‘

0 0 atbildēt

šŸ‘

0 0 atbildēt

Negribu piekrist, aplama informācija

1 2 atbildēt