local-stats-pixel fb-conv-api

Dosim jaunu dzīvi vecajām tālruņu baterijām!13

83 1

Parasti tālruņos bateriju maina tad, kad tās ietilpība nokrīt apmēram līdz pusei. Citi nemaina baterijas vispār, bet pērk uzreiz jaunu tālruni. Vecie dzelži tad mētājas kaut kur atvilktnēs. Drošvien nebūs neviena, kuriem neatrastos kāda nevajadzīga, savu nokalpojusi Nokia. Akumulatoru baterijām nolietojoties, vispirms zūd to spēja darboties pie lielām strāvām. Lauvas tiesa ampēru tiek patērēta radiokanālā - sakariem ar bāzes staciju un internetam. To nav grūti pārbaudīt - veca baterija, kas pie aktīvas lietošanas spēj turēt vairs tikai stundu-divas, mierīgi darbosies dienām ilgi stand-by režīmā.

Katram noteikti mājās būs ne mazums gadžetu , kuri darbībai prasa 2-3 AA vai AAA baterijas. Tie var būt lukturīši, portatīvie radio, dažādas vadības pultis, rotaļlietas un daudz kas cits. Baterijām ir tas trūkums, ka tās mēdz iztecēt un piegānīt vai pat ar elektrolītu nobeigt ierīces - tas pat ar Duracell ir gadījies. Bez tam šie elementi vienmēr jātur rezervē, jo nekad nezini, kad kāds gadžets kļūs tukšs. Par miljoniem izmesto tukšo bateriju ietekmi uz dabu es pat nerunāšu. Bet fakts ir tāds, ka vecās tālruņu litija baterijas spēj lieliski aizstāt AA un AAA izmēra "pirkstiņus" daudzās ierīcēs - praktiski visās, kur lieto divus (3 V) vai trīs (4.5 V) elementus. Bet kā ar lādēšanu? - jautās ieinteresētais lasītājs. Tieši par to mēs arī runāsim.

Litija bateriju lādēšana

Viss ir daudz vienkāršāk nekā liekas, un izdevumus neprasīs. Daudzmaz taisnas rokas un prasmi pielodēt vadiņus akumulatoram - jā, to gan vajadzēs. Ir čipu - lādēšanas procesoru līnija TP40XX, un čaklie ķīnieši noorganizējuši gatavu "Lithium charging board" ražošanu ar microUSB ligzdu un kontrolieri TP4056 "uz borta". Izmaksas ir smieklīgas - par viena aliņa cenu sanāk divi-trīs tādi (ar bezmaksas piegādi pastkastē).

Tātad jūs saņemsiet pilnībā gatavus lādētājus, kuri vienkārši jāsalodē ar akumulatoru. Katrs rūpnieciski iesaiņots antistatiskā iepakojumā:

Lādētāji ir divu veidu: nelieliem akumulatoriem (līdz 1500 mAh) domātie ar lādēšanas strāvu līdz 400 mAh. Un advancētāki/jaudīgāki ar strāvu līdz 1 A un dažādām aizsardzībām. Strāvas avots abiem - jebkurš telefona lādēšanas adapters ar microUSB spraudni.

Man labāk patika montāžas variants, kad akumulatoru ar visu lādētāju atsprauž no ierīces un liek uz galda uzlādēt (attēlos zemāk). Var arī bateriju pilnībā iebūvēt ierīces korpusā, akurāti izvīlēt caurumu "Lithium charging board" microUSB ligzdai un ielīmēt lādētāju tanī. Plates izmēri ir niecīgi - 17x22 vai 17x27 mm, un atrast vietu tai nebūs grūti.

Akumulators lādējas: Sarkana lampiņa

Lādēšana pabeigta: Zila lampiņa.

Risinājumam ir viens trūkums: nekas neseko līdz minimālajam spriegumam uz baterijas. Li akumulatoriem nepatīk, ja tos izlādē zem 3 V sprieguma. Tomēr šeit ir runa par "miroņiem", kurus tāpat būtu jāmet ārā, tāpēc ar to var samierināties.

Iegāde

Iegādāties lādētājus var visā plašajā Aliexpress, meklējot zem "Li charging board". Pārbaudīta izvēle būs veikalsGo Better Life. Šie ir ļoti pedantiski ķīnieši; izsūta tai pašā dienā, un sūtījumi vienmēr pienākuši jau pēc 2 nedēļām. Kas negrib meklēties, šeit tiešie linki uz preci:

400 mA lādētājs - cena šobrīd 0.27 EUR
1 A lādētājs - cena 0.43 EUR

83 1 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000

ķīnieši daudz ko māk, viņi arī ābolu hlamiem atmiņu no 16GB uz 128 GB paši mācēja palielināt.

2 0 atbildēt

es arī 20gabalus pasūtīju,kolēģim planšetē iebāzu,jo bija bojāta lādēšana.

1 0 atbildēt
Un kā to kluci lai dabū iekšā TV pultī??? 😞😞😞
1 0 atbildēt
Ir labs. Es gan tieši gribu sameklēt salīdzinoši kompaktu step-up pārceidotaju no 3.7v - uz kautkādiem 5v lai var sataisīt power banku, jo akumulatori diezgan iekrājušies. Bija viena salīdzinoši laba powerbanka, bet mikročips aizgāja uz īso.
0 0 atbildēt

lielisks raksts. pateicos.

0 0 atbildēt
Sorry..saulē rakstu no telefona..kļūdas sanāk...😉
0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt