local-stats-pixel fb-conv-api

Cik pelna kosmonauti?3

96 1

Būt par kosmonautu – tev ir izdevību iziet kosmosā un piedalīties dažādos ziņkārīgos notikumos. Piemēram, pastaigāties kosmosā, paspēlēties ar robotizētiem manipulatoriem un nodarboties ar zinātni.

Tomēr, bez galvas reiboņiem, muskuļu un kaulu neizbēgama apsīkuma, kosmonautiem tāpat vajag arī ar kaut ko iztikt uz zemes. Cik maksā kosmonautiem? Viss ir atkarīgs no tā, kādā aģentūrā jūs strādājat, kā arī no jūsu pieredzes un kalpošanas, tāpat kā jebkurā darba vietā.

Rakstā mēs konkrēti aplūkosim, cik maksā Eiropas kosmosa aģentūrā(ESA) un Kanādas kosmosa aģentūrā(CSA) uz 2014.gada aprīli. Trīs citas zināmas aģentūras publiski neizpauž savas likmes, bet arī par tām var kaut ko atrast atvērtajos avotos: kosmosa pētījumu(JAXA) Japānas aģentūra, Krievu un Ķīnas nacionālās kosmosa pārvaldē(CNSA).

Krievija

Kosmonautiem, kuriem palaimējās doties kosmosā(no centra pastāvēšanas sākuma kosmosā pabija tikai 100 cilvēki), un vat nopelnīt aptuveni 130-150 tūkstoši dolāru par pusgadu strādājot orbītā. Uz zemes kosmonautiem maksā daudz mazāk.

PSRS laikā kuri lidoja kosmosā tiem deva mašīnas un benzīnu līdz mūža galam atmaksāja valsts. Tagad kuri ir kosmonautu vienībā var rēķināties tikai ar dzīvokli. Pēc lidojuma kosmonauts saņem Krievijas Varoņa nosaukumu, kā arī var rēķināties uz atvieglojumiem braucot uz sanatorijām vai atpūtas namiem, bezmaksas braukšanu pilsētas transportā, komunālo pakalpojumu simtprocentīgu apmaksu un pārējo. Pēc izdienas(25 vīriešiem, 20 sievietēm) ir paredzama pensija 55% no zaudētās peļņas.

ASV

NASA strādā 43 aktīvi kosmonauti un 8 astronauti, kuri vēl mācās un tika izvēlēti 2013.gadā. Līdz būs pabeikta sagatavošana(aptuveni divus gadus), izvēlētos sauc par “kandidātiem”. Itin bieži kosmonauti no citām aģentūrām pievienojas pie pieredzējušiem NASA treneriem bāzes sagatavošanas kursam. Tomēr, pat pēc visām apmācībām, var paiet gadi, iekams kosmonauts dosies lidojumā. Dažus astronautus ņem no civilo vidus, citus atlasa no militārpersonām. Civilie astronauti saņem darba algas saskaņā ar valdību skalu, kura svārstās no klasifikācijas GS-11 līdz GS – 14. 2012.gadā darbinieki, kas dzīvoja Houston(tur, kur trenē kosmonautus, personiski), saņēma no 64 742 dolāriem(GS – 11) līdz 141 715 dolāriem(GS – 14). Protams, nedrīkst aizmirst, ka Amerikā pieņemts runāt par gada darba algām. Ja darbinieks paaugstina savējo kvalifikāciju, darba alga palielinās.

Eiropas kosmosa aģentūra

Kosmonautu pēdējā atlas ESA notika 2009.gadā. Visi tie vai jau lidoja kosmosā, vai jau nozīmēti nākamajām misijām uz Starptautisko kosmosa staciju. Astronautiem maksā saskaņā ar standartiem no A2 līdz A4. Pēc ESA jauniesauktie astronauti saņem A2 līmeņa darba algu. Pēc sekmīgas sagatavošanas kursa pabeigšanas, kosmonautam paredzam A3 līmeņa darba alga. A4 līmenis parasti seko pēc pirmāS kosmiskā lidojuma.

Kaut arī paša ESA neprecizē, cik naudas ir A2 un A4 līmeņiem, pēc avotu informācijas, ka gada A2 līmeņa darba alga sastāda 58 848 eiro, bet A4 – 84 372 eiro.

Kanādas kosmosa aģentūra

Kanādai ir divi aktīvi kosmonauti, neviens no viņiem vēl nav bijis kosmosā. CSA neizpauž informāciju par darba algām saviem kosmonautiem, bet informācija tomēr ir pieejama. Saskaņā ar dokumentiem, Kanādas astronauti saņem darba algu no 1 līdz 3 līmenim(Grade 1-3). 2011.gadā astronauti saņēma kā minimums 80 897 dolārus saskaņā ar līmeni 1, bet maksimums – 158 470 dolāri(līmenis 3). Jaunie Kanādas astronauti pāriet uz līmeni 2 pēc treniņu pabeigšanas, bet darba algas pieaugums rodas pēc kosmosa lidojuma(kuru, vēl nav)

96 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://parvisu.com
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Ja Latvijā būtu astronauti, tad visdrīzāk par tādu "godu" būtu pašam jāpiemaksā, spriežot pēc lv darba devēju attieksmes emotion

8 0 atbildēt

Pag , kas tad bija Kriss Hadfīlds ? Viņš bija kanādietis , un kosmosā bija vairākus mēnešus .  Fakti veci !!!

1 0 atbildēt
Nice
0 0 atbildēt