Aeropress burvība – lielā dažādība
Tāda neliela kafijas pagatavošanas ierīce, kas pazīstama kā Aeropress, kā jau pats nosaukums rāda, kafijas pagatavošanai izmanto spiedienu. To 2005. gadā izgudroja Stenfordas universitātes mašīnbūves profesors Alans Adlers, un līdz pat šai dienai tā tiek atzinīgi novērtēta dēļ sava unikālā dizaina un spējas viegli pagatavot lielisku kafiju. Kad mēs runājam par spiedienu, daudziem prātā uzreiz nāk espresso aparāts, domājot, ka, lai radītu atbilstošu vidi kafijas dziras ieguvei, būs nepieciešama elektrība un rotējošs sūknis. Taču “Appliance Science“ rakstu sērijā tika izmēģināta šī kafijas brūvēšanas ierīce un tika noskaidrots, ka pagatavošanas metode ir ārkārtīgi vienkārša un tajā pat laikā ģeniāla - lai dabūtu ūdeni caur kafijas pupiņām, ir nepieciešams tikai spiediens ar rokām. Kafijai ļauj ievilkties 10 - 50 sekundes (atkarībā no maluma un vēlamā stipruma) un pēc tam to izspiež caur filtru, piespiežot virzuli caurulē. Šīs ierīces dizains liek noprast, ka jūs varat novietot pamatni uz savas kafijas krūzes un pagatavot kafiju tieši krūzē, kas ir ļoti ērti un īpaši noderīgi ceļojuma laikā.
Ar Aeropress ierīci pagatavotās kafijas garšas profils ir ļoti unikāls, jo jūs varat izvēlēties atšķirīgu kafijas pagatavošanas stilu, sākot ar espresso un beidzot ar filtrētu kafiju, tāpēc garšas variē ļoti plašā amplitūdā. Spiediens var sniegt krēmīgumu un stiprumu, ko iegūstat no klasiskā espresso, taču pagatavojot “pilēšanas” stila kafiju, jūs varat iegūt tīrāku un izteiktāku garšu. Ar rokām radītais spiediens nav tik liels kā espresso aparātā, tāpēc kafijas konsistence un stiprums var būt ne tik dominējošs. Šī kafijas pagatavošanas rīka daudzpusība ir saistīta ne tikai ar pašu kafijas pagatavošanu, bet arī ar to, ka ar tā palīdzību jūs varat pagatavot gandrīz jebkura veida kafiju, tāpēc gan espresso, gan pilēšanas kafijas cienītāji var pagatavot savas iecienītākās pupiņas ar tikai vienu rīku un baudīt nevainojami gardu tasīti kafijas. Dzērieni, kurus varat pagatavot ar Aeropress: espresso stila kafija, dzērieni uz piena bāzes (ja papildus lietojat piena putotāju), pilēšanas kafija ar filtru un pat tēja.
Handpresso kafijas pagatavošanas ierīce izbraukumiem ar mašīnu u.c.
Handpresso kafijas automāts ir vēl viens būtisks ceļojuma aksesuārs kafijas cienītājiem, šoreiz galvenokārt domāts tieši espresso fanātiķiem. Neliels, kompakts un viegls kafijas pagatavošanas rīks ietilps jūsu koferī vai ceļojuma somā un kopā ar jums dosies jebkuros vasaras piedzīvojumos. Jums tikai vajadzēs uzkarsēt ūdeni un samalt savas iecienītākās kafijas pupiņas - tas arī viss. Handpresso, līdzīgi kā Aeropress izmanto spiedienu, lai iegūtu kafiju. Šajā gadījumā spiediens tiek radīts, manuāli pumpējot. Unikālais dizains ļauj radīt pietiekami lielu spiedienu krēmīga espresso iegūšanai, taču, jo vairāk spiediena vēlaties, jo vairāk būs jāpiepūlas pumpējot. Tāpēc kafijas tases pagatavošanai ar 16 bāru spiedienu būs vajadzīgas dažas minūtes un nedaudz piepūles, it īpaši, ja vēlaties pagatavot dažus kafijas šotus pēc kārtas sev un saviem draugiem.
Runājot par dzērienu daudzveidību, Handpresso kafijas automāts ļauj pagatavot espresso stila dzērienus, un, ja jums ir piena putotājs, jūs varat papildus pagatavot jebkuru dzērienu uz piena bāzes, kas sastāv no espresso un piena putām. Turklāt zīmols nāca klajā ar Handpresso auto, ko varat izmantot automašīnā un darbināt ar savu 12V cigarešu šķiltavu spraudkontaktu, padarot kafijas pagatavošanu ļoti vieglu un īpaši ērtu, dodoties ceļojumā. Vēl viena lieliska īpašība ir tā, ka Handpresso var lietot ar maltu kafiju vai E.S.E. (Easy Serving Espresso) spilventiņiem, kas ievērojami atvieglo tīrīšanu un neatstāj kafijas biezumus uz aparāta. “Digitaltrends” šo kafijas automātu izmēģināja braukšanas laikā un noskaidroja, ka tomēr labāk pagatavot kafiju braukšanas pārtraukuma laikā - lai gan pats pagatavošanas process ir itin vienkāršs, kafijas liešana braukšanas laikā var kļūt problemātiska, un labi zināms, ka neviens nevēlas traipus uz saviem mašīnas sēdekļiem!
Runājot par garšas notīm, iztēlojieties tradicionālo espresso - bagātu un krēmīgu, jo spiediens var būt diezgan augsts. Patiesībā tas būs pat lielāks nekā tas, ko jūs iegūtu ar Aeropress, tāpēc jūs iegūsiet intensīvāku un krēmīgāku kafiju. Jūs varat mainīt garšas iezīmes, pumpējot mazāk vai vairāk, lai pēc vajadzības pielāgotu spiedienu.
Atvaļinājuma laikā pēdējā lieta, par kuru būtu jāuztraucas, ir tas, kā pagatavot labu tasīti kafijas. Tāpēc jūsu kafijas vajadzībām labākais risinājums varētu būt uzticams kafijas pagatavošanas rīks, kuru varat izmantot mājās un arī ņemt līdzi neatkarīgi no tā, uz kurieni un kā jūs vēlaties ceļot (ar automašīnu, lidmašīnu, vai pat velosipēdu). Viegls un kompakts dizains, kā arī lieliski tehnoloģiskie risinājumi ļaus jums kļūt par prasmīgu baristu, lai kur arī jūs atrastos, un pagatavot kafijas dzērienus, tādus kā espresso, pilēšanas kafiju vai pat kapučīno, ja vien pa rokai ir piens. Ceļojiet un baudiet kafiju, lai kur arī jūs atrastos!