local-stats-pixel

Dienvidu Tilts (foto + video)19

24 5
Dienvidu tilts ir vērienīgākais un lielākais būvniecības projekts Baltijas valstīs pēdējo 25 gadu laikā, kurš darba apjomu ziņā pārspēj visus līdz šim Rīgā tapušos tiltus. Līdz 2008.gada beigām plānots pabeigt Dienvidu tiltu un pirmās trīs līmeņu estakādes Latvijā pāri Krasta un Maskavas ielai.

Tilta uzdevums ir nodrošināt satiksmi starp Pārdaugavas dienvidrietumu daļu un Rīgas labā krasta rajoniem – Latgales un Vidzemes priekšpilsētu, Ziemeļu rajonu – nešķērsojot pilsētas centru un tādējādi mazinot satiksmes sastrēgumus. Tāpat tilts ļaus apiet pilsētas centru tranzīta satiksmei virzienā uz Jelgavu, Bausku, Ogri, Siguldu, Saulkrastiem, Vecmīlgrāvi un Carnikavu. Jaunais tilts dos iespēju samazināt transporta plūsmu Krasta ielā un 11.Novembra krastmalā, kā arī pār Salu tiltu. Palielināsies arī tranzīta automaģistrāles „Via Baltica“ caurlaides spēja.

Darbs pie Dienvidu tilta projekta īstenošanas sākās 2002.gadā, kad Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments izstrādāja projektēšanas uzdevumu Dienvidu tilta trasei, kam jāsavieno Vienības gatve Daugavas kreisajā krastā ar Slāvu rotācijas apli Daugavas labajā krastā.

Tilta skiču projektu kā galvenais projektētājs izstrādāja SIA „Tiltprojekts“ (vadītājs G.Rusinovs), bet tilta konstrukcijas tā saucamo šprengeļu jeb mazo vanšu tilta sistēmu radīja Sanktpēterburgas projektēšanas institūts „Institut Giprostroimost Sankt-Peterburg“ (galvenais inženieris I.Koļuševs). Tilta arhitektūras un dizaina izstrāde pēc Rīgas domes organizētā starptautiskā plenēra par Dienvidu tilta arhitektūras un konstruktīvajiem risinājumiem tika uzticēta projektēšanas grupai „Arhitektonika“ (galvenais arhitekts I.Lazdiņš). Vanšu tilta sistēma ļauj ievērojami palielināt attālumu starp tilta balstiem, tādējādi tiltam piešķirot daudz lielāku vizuālo izteiksmīgumu.

Konkursā par tiesībām izstrādāt Dienvidu tilta pirmās kārtas tehnisko projektu un veikt būvniecību uzvarēja AS „Dienvidu Tilts“, kuru veido sešas Latvijas būvkompānijas – AS „BMGS“, AS „Latvijas Tilti“, SIA „Rīgas Tilti“, SIA „Skonto būve“, SIA „Tilts“ un SIA „Viadukts“. Visas būvfirmas ir savu nozaru autoritātes ar ilgstošu pieredzi darbā gan Latvijā, gan citās Eiropas valstīs.

Rīgā jauns tilts pār Daugavu top pēc gandrīz trīsdesmit gadu pārtraukuma. No esošajiem Daugavas tiltiem Rīgā vecākais ir Dzelzceļa tilts, kuru atklāja 1914.gadā. 1957.gadā tika pabeigts Akmens tilts, kas savieno Kaļķu ielu un Uzvaras bulvāri. No 1975. līdz 1977.gadam tika uzbūvēts Salu tilts, kas savieno Lāčplēša un Krasta ielu ar K.Ulmaņa gatvi un Mūkusalas ielu. Savukārt kā pēdējais ir tapis Vanšu tilts, kas kopš 1981.gada savieno K.Valdemāra un Kalnciema ielu. Tomēr ideja par tiltu, kas atrastos topošā Dienvidu tilta vietā, nebūt nav radusies nesen – jau 1937.gadā Rīgas pilsētas attīstības plānos tur tika iezīmēta vieta tilta būvniecībai.


Reklāma
Reklāma
Reklāma
24 5 19 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 19

0/2000
dargakais tilts eiropa kiniesi lielai aizai un seismika zona uzcela lielaku tiltu un letaku, neka st...ie latviesi
5 0 atbildēt
Njā... piekrītu Bulldogam :)
3 0 atbildēt
Vienreiz stāstija pa Tv ka kautkur Eiropā 7 arhitekti pāri lielai aizai [kautkur pie Alpiem] cēluši tiltu un uzcēluši ar baigi sarežģītajām konstrukcijām lai varētu tilts izturēt arī ko smagāku un uzcēla divreiz [2x] lētāk nekā muļķi latvijā kur vsp nekā sarežģita nav... Nesaprotu, te Latvijas galvas sūdzās ka Latvijai naudas nav lai kautko izdarītu, bet kur tad tā nauda paliek, paši sadala sev algās un ceļ kautkādus sūda tiltus un monstrus par daudziem miljoniem. Muļķi tādi
3 0 atbildēt
Latvijas valsts, jau nedomā kā būtu lētāk.. jo naudu tāpat nēm no Eiropas.
3 0 atbildēt
XZX, tu uzsauc? emotion
3 0 atbildēt
varēja smukākas un lielākas vantis izdomāt..
3 0 atbildēt
nabaga cilveeki, kas dziivo tajaas daudzstaavenees :P
3 0 atbildēt
interesanti, bet tik daudz jālasa emotion emotion emotion emotion
3 0 atbildēt
Starp citu!!! DIENVIDU TILTS IR VIENS NO LĒTĀKAJIEM EIROPĀ!!!!! papētot zimakasa līdzīgiem šāda tipa objektiem (tiltiem) citās Eiropas bvalstīs, Dienvidu tilta izmakas uz vienu kvadrātmetru ir vienas no mazākajām! Daudziem tiltiem tās ir augstakas! Tā kā nav mums nekads dārgākais tilts Eiropā! Daudzi turlāt aizmirst, ka ne tikai tilts jāceļ, bet arī n-tās estakādes, uzbrauktuves, piebrauktuves, pievedceļu u.t.t. tas viss ietilps izmaksās! Apkārtējas vides iekārtošana ar! Tā kā vispirms vajag izpētīt faktus, izmaksas un tad brēkt! Šo tiltu un arī ziemeļu šķērsojumu vajaga kā ēst!!!!
3 1 atbildēt
XZX avatarsXZX
hmmm... varetu meiginat zaiguciic emotion
2 0 atbildēt
ja ja vini vel cels gaismas pili tad tas si valsts bus mulku valsts, labak vini to visu naudu varetu ieguldit lai atistitu kautko citu nevis tikai uzceltu un vis
3 1 atbildēt
XZX avatarsXZX
nu mosh jaiet est? emotion emotion
2 0 atbildēt
Es arī dzīvoju netālu, ne pārāk tālu no tās vietas... [pārdaugavas pusē] ļoti ceru, ka ar Salu tiltu nekas nenotiks, jo man viņš ir ļoti ērts! btw- mūzika atgādināja Lidiņu! :D melodija apetīti rosinoša, nez kāpēc! :D
2 0 atbildēt
baiga melodija... emotion emotion emotion
2 0 atbildēt
Bambaalis- Ja gadijuma enstein tu to nezinaji Dienvidu tiltu atzina par ZELTA TILTU TIESI TAPEC KAD TA IZMAKSAS UZ KVADRATMETRU IR TIESI VIS LIELAKAS NEVIS MAZAkAS SALIDZINAJUMA AR CITIEM TILTIEM PASAULE!!!
1 0 atbildēt
Suuds ar visu bibliotēku labāk uz LV ceļiem būtu paskatījušies tie klauni!!!! Nav brīnums ,ka pat jaunai mašīnai pēc pāris gadiem apskati nevar iziet!!!
2 1 atbildēt
XZX avatarsXZX
nu es dzivoju biku talak no turienes man nekadas vainas :D
1 0 atbildēt
Tilts jau nemaksā tos entos milionus, vnk tie kas tur sēž un lemj par tā tilta celtniecību lielāko daļu naudas sabāž kabbatās !!!!! emotion emotion emotion
1 1 atbildēt
es ar netalu noshitaa tilta dziivoju un man vinjsh galiigi netraucee. ^_^
0 0 atbildēt