local-stats-pixel

Cosmopolitan8

20 2
Cosmopolitan- tas ir dzīvesveids.
Žurnāls ar šādu nosaukumu būtu beidzis pastāvēt jau pirms vairākiem gadu desmitiem, ja vien ne sieviete vārdā Helēna Gērlija Brauna (dzimusi 1922.g. 18. februārī). Ne velti viņu uzskata par vienu no 20.gadsimta ietekmīgākajām sievietēm un viņai tiek piedēvēti seksuālās revolūcijas aizsācējas lauri.
Cosmopolitan
pirmoreiz iznāca Ņujorkā jau 1886.gadā ar moto “Pasaule ir mana dzimtene, un visa cilvēce ir mani tautieši”. Arī pats nosaukums tulkojumā no grieķu valodas nozīmēja to pašu – “pasaules pilsonis”. Tas bija skaists žurnāls ar visai dārgu abonēšanas maksu, kurā tika publicēti izsmeļoši materiāli par pirmatnējo cilvēku dzīvi, kāpējiem Vezuva kalnā un Mocarta likteņa līkločiem, Eiropas apceļotāju piezīmes un mežonīgo Āfrikas dzīvnieku piedzīvojumi. Atsevišķa sadaļa bija veltīta tieši sieviešu interesēm – ar rakstiem par modi, mājas dekorēšanu, pavārmākslu un bērnu audzināšanu. 1892. gadā žurnāla prestižu vairoja par redaktoru ieceltais cienījamais literāts Viljams Dīns Hovelss, kurš izdevumam piesaistīja daudzus augstas raudzes rakstniekus – sākot ar Henriju Džeimsu, Teodoru Dreizeru, Ernestu Hemingveju un Radjardu Kiplingu, beidzot ar Džeku Londonu un Bernardu Šovu. Vēlāk redaktores krēslā sēdās Helēna Gērlija Brauna, kura aizsāka glancēto žurnālu epopeju.
Viņas rakstītā grāmata Sekss un neprecēta meitene – himna jaunu, brīvu sieviešu dzīves priekšrocībām, kas izraisīja vētrainu kritiku puritāniski noskaņotajā sabiedrības daļā. Bet grāmatu pirka, un tā kļuva par bestselleru. Pati autore nespēja noticēt savas pirmās grāmatas galvu reibinošajiem panākumiem. “Bez augstākās izglītības, iespaidīga inteliģences koeficenta un ietekmīgiem draugiem, kas piedāvātu labas darba iespējas, es diezgan labi izķepurojos, ņemot talkā vien veselo saprātu un nepieciešamību (man taču vajadzēja ēst!),” viņa saka, piebilstot, ka grāmatas Sekss un neprecēta meitene iedarbības noslēpums droši vien slēpjas faktā, ka viņa patiesi un no sirds uzrakstījusi, ka palikt ilgu laiku neprecētai nav nekas slikts un ka tas neizslēdz pilnasinīgas dzīves baudīšanas iespējas, ieskaitot seksu, protams. “Es biju neprecējusies 37 gadus. Kurš vēl labāk spētu uzrakstīt šādu grāmatu?” Neaptaujājot cilvēku simtus, Helēna vienkārši rakstīja par sevi un savām draudzenēm laikā, kad sabiedrībā bija pieņemts, ka meitenes līdz laulībām ir nevainīgas. “Bet viņas nebija nevainīgas, vismaz pēc Otrā pasaules kara nē, tomēr cilvēki turpināja izlikties. Valdīja uzskats, – ja tev ir 29 gadi un tu vēl neesi precējusies, vari uzreiz mesties lejā no Lielā Kanjona. Bet, ja tev ir sekss bez laulības, tu vari pat nepūlēties iet uz Lielo Kanjonu, vienkārši iebāz galvu krāsnī,” tā laika situāciju raksturo Helēna Gērlija Brauna. Par šo uzdrošināšanos daudzi viņu apmētāja ar tomātiem. “Es tikai runāju patiesību, un dažiem tas ir nepatīkami,” viņa secina. Sekss un neprecēta meitene torpedēja absurdāko mītu – ka katrai meitenei iespējami ātrāk jātiek pie vīra. Helēna Gērlija Brauna pierādīja, cik neatvairāma, visu varoša, drosmīga un apskaužama var būt neprecēta sieviete.
Viņas ietekmē ASV, un vēlāk arī visā pasaulē sākās sieviešu emancipācija. Kāpēc gan būt tikai vīra piedevai, ja pati vari būt galvenais ēdiens? Karjera un brīvas attiecības ar seksu un mīlestību. Saistības un ducis bērnu? Nē, paldies!
Pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados pasaulē sieviešu žurnālu netrūka, taču tie visi kā viens publicēja rakstiņus ar padomiem, kā rīkoties, ja zeķei noiris valdziņš, un ar kādiem viltīgiem paņēmieniem iztīrīt traipus no vīra izejamā krekla. Cosmo apgrieza šo vecmodīgo pasauli kājām gaisā, ievedot lasītājas jaunu sieviešu dzīves krāsainajos noslēpumos, sākot no skaistumkopšanas un izdevumu plānošanas, beidzot ar informāciju par aktualitātēm kultūras jomā. Redaktore sprieda pēc sevis un ticēja, ka pasaulē ir miljoniem meiteņu, kas alkst pašapliecināties, meklē interesantu darbu, ilgojas pēc labākām attiecībām un kvalitatīvas intīmās dzīves. Cosmo savas lasītājas uzrunāja tik vaļsirdīgi un intīmi, kā to nebija uzdrošinājies darīt neviens preses izdevums. Un trāpīja desmitniekā – jau pirmais numurs 1 miljona lielā tirāžā tika pārdots līdz pēdējam eksemplāram. Helēna Gērlija Brauna, sieviete, kura nebaidījās paust savu viedokli, pierādīja, ka ar smagu darbu un aizrautību tu vari sasniegt pat to, kas šķiet nesasniedzams. “Mēs iedvesmojām. Mēs centāmies palīdzēt risināt problēmas, īstenot sapņus,” atceras žurnāla redaktore.
Šobrīd Cosmo tiek izdots 32 valodās, un to var nopirkt vairāk nekā 100 valstīs.
Reklāma
20 2 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 8

0/2000
Žurnāls ar šādu nosaukumu būtu beidzis pastāvēt jau pirms vairākiem gadu desmitiem, ja vien ne sieviete vārdā Helēna Gērlija Brauna (dzimusi 1922.g. 18. februārī). diezgan bezsakarīgs teikums, bet nu. tgd varētu vēl par fhm uzrakstīt :D
3 0 atbildēt
Labs raksts :)
1 0 atbildēt
copy and paste?
1 0 atbildēt
ir ok emotion
0 0 atbildēt