local-stats-pixel fb-conv-api

mani zverini5

28 0

diezgan jauki kamisi-roborovska...

man pašam ir 2 lieli un drīz būs mazie    

par to kāpelēšanu pa restēm nav taisnība, to tik dara kā kāpelē pa būra restēm...

to var redzēt bildēs....

 

 bildēs mani kāmīši

 

Roborovska kāmji

Ja esi uzlicis aci uz mazo, amizanto ROBOROVSKA kāmīti, ņem vērā - šī suga necietīs trīšanos pa saimnieka rokām. Roborovska kāmis vairāk derēs kā interesants objekts dzīvās dabas stūrītim. Šis kāmis nav piemērots arī bērniem. Pirmkārt, bērni nesapratīs to, ka viņu mīlulis negrib doties rokās, un kāmis var viņiem iekost, otrkārt - tik sīciņu būtni, staipot pa rokām un stiprak saspiežot, var letāli traumēt, un treškārt - kāmis mostas aktīvai dzīvei tad, kad bērniem jau jāiet gulēt...

 

Roborovska kāmis

Pundurkāmis, nakts dzīvnieks, nebūs īpaši priecīgs, ja traucēsi viņa miegu dienas laikā. Ne pārak patīk komunicēt ar saimnieku, grūti padodas dresūrai. Ļoti veikls - var viegli izsprukt no rokām, taču neaizraujas ar kāpelēšanos pa restēm, kā to dara citi kāmji. Dzimumgatavība iestājas 30 - 50 dienās, dzīves ilgums 2 - 3 gadi, kāmīša cena ~3,- Ls.

 

Vienu vai divus

Citu sugu kāmji ir izteikti vientuļnieki, taču Roborovska kāmji var diezgan mierīgi sadzīvot arī divatā - gan ar savu, gan pretējo dzimumu. Vēlams pirkt abus kopā un vēl mazus (no četru nedēļu vecuma). Maziem Roborovska kāmjiem dzimumu noteikt ir diezgan grūti - vienīgais variants ir kāmjus salīdzināt: mātītei attālums starp anālo atveri un dzimumatveri ir mazāks, tēviņiem - lielāks (vīriesu dzimumam raksturīgās genetālijas nav izteiktas).

 

Ceļs uz mājām

Ja ceļš nav ilgs, pundurkāmīti var transportēt kartona kastē, bet vislabāk uzreiz iegādāties transportējamo konteineru (tajā varēs kāmi ievietot būrī tīrīšanas laikā un nepieciešamības gadījumā vest pie ārsta).

 

Būris

Nakts trokšņošanas dēļ būri nav ieteicams novietot guļamistabā, savukārt virtuvē turēt ir kaitīgi - gaiss koncentrēts ar plīts izgarojumiem (vai cigarešu dūmiem). Nedrīkst likt saulainā vietā vai blakus radiatoriem, jo, lai arī kāmji ir stepju un tuksnešu dzīvnieki, savvaļā tie izvairās no tiešajiem saules stariem un karstuma, slēpjoties dziļās alās zem zemes (tāpēc viņu aktivitātes laiks ir nakts). Pastāv iespēja, ka Roborovska kāmis var izlīst no tradicionālā restotā būra, tāpēc drošāk ir speciālais punduršķirņu būris (attālums starp restēm 5 - 6 mm), būris ar augstām plastmasas malām, bet vislabāk izvēlēties stikla terāriju. Optimālais būra izmērs ir 50 x 30 x 30 cm (garums, platums, augstums). Zooveikalos var iegādāties jauna modeļa plastmasas būrus ar speciāliem tuneļiem, pa kuriem pundurkāmis, kuram neder gandrīz neviens no veikalos nopērkamajiem skrienamajiem ritenīšiem, varēs izkustēties (tuneļus var iegādāties papildus).

 

Guļvieta

Šajā ziņa kāmju gaumes atšķiras - dažiem patīk nakšņot speciālā guļvietā (kokosriekstā, pītā salmu bumbā, finiera vai kartona namiņā, caurā māla podā), bet vairākumā no papīra, salmiem un vates veido paši savas migas. Pat ja esi nopircis speciālu guļvietu, nenāk par ļaunu būrī ielikt nedaudz sienu, neapdrukātu papīru vai kartona (piemēram, tualetes papīra pamatrulli, baltās salvetes) un speciālo kāmju vati (var nopirkt zooveikalā). Laba kāmju ala ir ieplēsta māla puķpods (Roborovska kāmim vēlamais poda diametrs 8 - 10 cm, ieejas plaisa - ne mazāka par 2 x 3 cm, tās malas jānoslīpē ar smilšpapīru. Daži kāmji speciālās guļvietas izmanto par krājuma noliktavām.

 

Pakaiši

Vairāk izmantot presētas granulas (īpaši labas - kukurūzas), kas labi uzsūc mitrumu, bet der arī grauzējiem paredzētās smiltis (tās būs dārgākas). nav vēlamas skaidas. Pakaišu slānim jābūt vismaz 3 cm biezam (kāmjiem patīk ierakt barības krājumus). Ja būris ir plašs, tas nav bieži jātīra - tikai ir pēc dažām dienām jānomaina pakaiši stūrī, kur kāmis ierīkojis savu tualeti.

 

Skrienamis ritenis

Ja būris ir gana plašs, skriešanu ritenī var aizstāt skraudīsanu pa to. Vairākums metāla ritenīšu attālums starp restēm Roborovska kāmim būs par lielu, var nopirkt nelielus plastmasas ritenīšus, taču jārēķinās, ka tos kāmis sagrauzīs.

 

Barības un ūdens trauki

Vislabāk māla vai akmens, jo plastmasas trauciņus kāmis drīz apgrauzīs. Ja būrim ir restes, vispiemērotākais ūdnes trauks būs vismazākā lodīšpudelīte (kāmis dzer ļoti maz).

 

Barība

Pamatbarība - graudaugi. Var barot gan ar parasto kāmju graudu barību, gan ar speciālo pundurkāmīšu graudu kompleksu. Barības daudzums - katram kāmim individuāli. Roborovska kāmim atšķirībā no citiem kāmjiem noteikti jādod arī dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas (suņu vai kaķu barības granulas, kaltētus miltu tārpus, terāriju iemītnieku kaltējumus, dažkārt var pacienāt ar mazu liellopu gaļas gabaliņu, olas dzeltenumu). Vēlamie augļi un dārzeņi: burkāni, gurķi, cukini, ķirbji, brokoļi, salātlapas, āboli, bumbieri, banāni, zemenes, avenes, vīnogas u.c. Atcerieties - augļi un dārzeņi nekādā gadījumā nedrīkst būs slapji (īpaši - salāti)! Nav vēlams cienāt ar kāpostu lapām, nedrīkst dot lociņus, ķiplokus. Ja kāmi baro ar sulīgo barību, ūdeni tas lieto ļoti maz. Zobu deldēšanai var piedāvāt minerālvielu bloku un zarus - bērza, lazdas, augļu koku.

Reklāma
Reklāma
Reklāma
28 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000

baigie!

0 0 atbildēt

mīļi! emotion

0 0 atbildēt

Man tāds kādreiz bija, 2 gadus nodzīvoja un tad saslima ar kkadu huiņu un nosprāga :(

0 0 atbildēt
Tas 100% nav roborovska kāmis tas ir džungārijas kāmis, jo man ir gan roborovska un gan džungārijas kāmis. Džungārijas kāmim pāri mugurai ir strīpa!
0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt