local-stats-pixel fb-conv-api

astoņkājainie astoņkāji4

4 1
Astoņkāji pārvietojas lēnāk nekā kalmāri. Viņi rāpo pa okeāna akmeņaino dibenu. Astoņkājiem ir astoņi vienāda garuma taustekļi ar piesūcekņiem. Astoņkājis ir bikls un bailīgs, taču viņš labi prot aizstāvēties, kad jātiek galā ar ienaidnieku. Kad aiz klints piepeši uzglun aszobainā murēna, astoņkājis viņai pašā degungalā izšļāc "tintes" strūklu. Dažu sekunžu laikā tā pārvēršas par necaurredzamu mākoni, kura aizsegā astoņkājis var aizbēgt, neriskējot tikt nonāvēts.
Astoņkājis ir arī liels viltnieks. Lai viņu nepamanītu haizivs, viņš iekārtojas uz grunts, nekustīgi guļ un maina krāsu atbilstoši apkārtnei. Tā viņam izdodas palikt nepamnītam.
Pēc nārsta astoņkāju mātīte tik ļoti baidās no tā, ka viņas iznērstās olas varētu aprīt kāds cits dzīvnieks, ka nepamet tās ne mirkli līdz pat izšķilšanās brīdim. Astoņkāju mātīte piekarina olas pie savas alas griestiem. Ar taustekļiem viņa sargā olas no zivīm, kas šaudās visapkārt, un pastāvīgi tās mazgā un skalo. Kad izšķiļas mazuļi, astoņkāju mātītei vairs nemaz nav spēka. Viņa zaudējusi pusi no sava svara. Viņa paliek alā un drīz vien nomirst. Šī varonīgā māmiņa neredz savus bērnus izaugam. Gudri ir ne tikai cilvēki.
Aastoņkājim piemīt apbrīnojamas spējas mācīties. Ieslodzīts akvārijā zem ūdens, astoņkājis, kura taustekļu izpletums ir 2 m, mēģina izspraukt pa 8 cm platu atveri. Varētu domāt, ka tas nav iespējami. Taču astoņkājis izstiepj ķermeni tā, ka nedaudz ilgāk kā 10 minūtēs viņam izdodas aizbēgt no sprosta. Visapbrīnojmākais ir tas, ka, atkal nonākot līdzīos apstaķļos, vinņam vajadzīga tikai pusotra minūte, lai atbrīvotos!


Reklāma
Reklāma
4 1 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 4

0/2000
fuuuj. emotion
1 0 atbildēt
un vēl viņš māk attaisīt burciņu vaļā, lai tiktu pie krabja vai vēl kā cita :) Tieši pirms neilga laika skatījos video par astoņkājiem. Un šis ir jau kāds piektais raksts, kurš radies īsi pēc tam, kad youtubē apskatīju video. Tā, kā te nav neviens youtube klips, tad šoreiz varbūt tā ir tikai liela sakritība, ka tā, bet nu ja tomēr tā nav sakritība, tad gaidīšu rakstus par pasaules lielākajām māšīnām un medūzām ar :D
1 0 atbildēt
Paldies par tinti....
0 0 atbildēt
Es tāpat viņu apēstu, ja būtu vēlēšanās!emotion
0 0 atbildēt