local-stats-pixel fb-conv-api

Šokolādīgi5

Nesaldā šokolāde

Nesaldā šokolāde ir vistīrākais šokolādes veids. To gatavo no kakao pupiņām, kuras tiek raudzētas, žāvētas, grauzdētas un samaltas. ASV šis šokolādes veids ir vairāk pazīstams ar nosaukumu šokolādes sīrups (liķieris), bet Lielbritānijā to parasti sauc par kakao masu. Šis šokolādes veids vidēji satur 50% kakao sviesta, un to visbiežāk izmanto ēdiena gatavošanā un kulinārijā, bet nelieto uzturā tīrā veidā.

Rūgteni saldā šokolāde

Rūgteni-saldo šokolādi iegūst, sajaucot vismaz 35% nesaldinātās šokolādes masas un līdz 50% kakao sviesta, pievienojot cukuru un vanilīnu. Tai ir tumša krāsa, un visbiežāk to izmanto kulinārijā, jo tā piešķir ēdienam bagātīgu šokolādes garšu un lielisku aromātu.

Vidēji saldā šokolāde

Šis šokolādes veids, tāpat kā rūgteni-saldā šokolāde, satur 35% nesaldinātās šokolādes masas un līdz 50% kakao sviesta, bet tiek pievienots lielāks cukura daudzums. Tas piešķir šim šokolādes veidam daudz saldāku garšu, un tāpēc šādu šokolādi ir labi izmantot konditorejas izstrādājumos.

Piena šokolāde

Piena šokolāde ir saldais šokolādes veids, ko ražo no nesaldinātās šokolādes masas, kakao sviesta, vaniļas un cukura, kā arī tiek pievienota piena masa, kas piešķir šokolādei gaišāku krāsu un padara to gludāku. Daudzi izvēlas tieši piena šokolādi tās maigās garšas dēļ. Parasti bērniem mazāk garšo tumšā šokolāde tās rūgtuma dēļ.

Baltā šokolāde

Balto šokolādi faktiski nevar dēvēt par šokolādi, jo tā nesatur kakao. Tās sastāvā ir kakao sviests, cukurs, vanilīns un piens. Tai ir tāda pati konsistence kā citiem šokolādes veidiem, un to arī daudz izmanto konditorejas izstrādājumos.

Kakao pulveris

Kakao pulveri iegūst, sapresējot nesaldināto šokolādes masu un atdalot kakao sviestu. Tad iegūto masu izžāvē un pārstrādā pulverī, kas arī ir visiem zināmais kakao pulveris. Pastāv divu veidu kakao pulveris: nesaldais, ko sauc arī par dabisko, un „Dutch-processed”(holandiešu), kuram pievieno sārmainu (bāzisku) reaģentu, kurš neitralizē skābes. Tas piešķir pulverim sarkanīgu nokrāsu, un tas viegli šķīst ūdenī. Nesaldinātajam kakao pulverim ir ļoti rūgta garša, ko izraisa kakao sastāvā esošās skābes, un tas piešķir ēdieniem bagātīgu, piesātinātu garšu.

Šokolādes glazūra (couverture)

Šokolādes glazūra ir augstas kvalitātes šokolāde, kas satur vismaz 32% kakao sviesta. Parasti to var atrast īpašos šokolādes veikalos un to izmanto šokolādes konfekšu glazētās virskārtas pagatavošanai, kā arī citos koditorejas izstrādājumos.

Šokolādes gabaliņi

Šokolādes gabaliņus ražo no dažādiem šokolādes veidiem, tos īpaši apstrādājot. Ir sastopami visdažādākie šokolādes gabaliņi gan formas, gan garšas ziņā. Kvalitatīvi gabaliņi saglabā formu, pievienojot tos cepumiem, iecepjot tos tortēs un citos saldumos. Attēlā ir mini gabaliņi, kubiņi, vidēji saldās un baltās šokolādes gabaliņi.

Šokolādes uzglabāšana

Šokolāde ir jāuzglabā ļoti rūpīgi, jo to var negatīvi ietekmēt apkārtējās vides faktori kā, piemēram, dažādi aromāti, mitrums. Vislabāk būtu šokolādi uzglabāt vēsā, sausā un tumšā vietā. Nav iesakāms turēt šokolādi ledusskapī, jo tad rodas kondensāts un mitrums var izraisīt pelēkbaltu aplikums uz šokolādes virsmas. Tas rodas, kad mitrums sāk šķīdināt šokolādi. Kad tas izgaro, veidojas kristāli, un tas savukārt piešķir šokolādei pelēcīgu nokrāsu. Līdzīgi notiek, ja šokolāde tiek pakļauta pēkšņām temperatūras izmaiņām. Kakao sviests atdalās no pārējās masas, kas padara šokolādes virsējo slāni pelēcīgu. Tomēr arī tāda šokolāde joprojām ir ēdama par spīti nepievilcīgajam izskatam.Taču es domāju,ka vislabāk šokolādi uzglabāt vēderā emotion

21 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Piena un baltā ir visgaršīgākās.. :D

0 0 atbildēt

Ja piekritu piena un balta ir dievīgas!

0 0 atbildēt

Man negaršo tumšās,jo viņas ir TIK RŪGTAS... :D

0 0 atbildēt

Man garšo tumšās un piena. Baltā ir pārāk salda.

Par rakstu izteiksmīgs +

0 0 atbildēt