Čili piparu asums tiek mērīts pēc zinātnieka – ķīmiķa Vilbura Skovila ( Wilbur Scoville) vārdā nosauktās skalas asuma vienībās skovilos (Scoville Heat Units – SHU). Zinātnieks testēja piparu asumu ar brīvprātīgajiem, kuri dzēra ar ūdeni atšķaidītu piparu sulu. Tā vidēji maigs pipars satur 4500 skovila vienības, kamēr ass pipars var sasniegt pat 500000 vienības.
Visasākais tirdzniecībā pieejamais pipars ir habanero. Parasti tas ir 2-6 cm garš, sarkanā, oranžā, arī baltā, dzeltenā, brūnā vai rozā krāsā. Aug Teksasā, Kubā, Kosta Rikā, Kalifornijā & Meksikā...
Salīdzinājumam, ja Habanero asuma pakāpe ir 100 000-500 000 SHU, tad slavenajai Tabasco mērcei – 5000 SHU, kečupam tikai 10 SHU un paprikai – 0 SHU.[skarbi, ne? ]
Viens šāds auglītis var padarīt ugunīgi asu 20 litrus tomātu mērces...