local-stats-pixel fb-conv-api

Mistika : Sable Island35

212 0

Lūk ,kautkas no manām interesēm :) Man personīgi patīk mistika ,ja Jums patiks noteikti būs vēl kāds mistisks raksts un ne viens vien :)

 

Gandrīz ,piecu gadsimtu laikā ,šīs salas vārds lika visiem jūras braucējiem bailēs drebēt.
Sala atrodas 110 jūdzes uz DA no Halifaksas (Halifax) ,netālu no kontinentālā šelfa ,tieši tajā apgabalā ,kur satiekas siltā Golfa straume ar auksto Labradoras straumi.
Šo salu mēdza saukt par "kuģu rijēju", "nāves izkapti" , "spoku salu" u.tml... Tas protams, nav Bermuda trijstūris ,taču ir viena no pazīstamākajām, anomālajām zemeslodes zonām.
Interesantākais ,ka šie noslēpumainie ,anomāliskie processi ,kuri ilgst jau vairākus simtus gadu, zinātniekiem ir neizskaidrojami.
Bet pati sala, kas ir līdzīga garai mēlei vai drīzāk milzu gliemim, lēni un mierīgi ,itkā pirms tam būtu sev nostādījis mērķi, pārvietojas uz austrumiem. Kā izdevās noskaidrot zinātniekiem ,veicot pētijumus pa pēdējiem 200 gadiem ,sala nevienam nemanot "aizlīda" vairāk ,kā pa 10 jūras jūdzēm!
Vidējais salas pārvietošanās ātrums ir 200 metri gadā!

Kas tad bija tas, kas izbrīnija zinātniekus? Lieta ir tāda ,ka jebkura sala ir zemūdens kalna virsotne. Pats kalns atrodas uz vienas no gigantiskajām tektoniskajām plātnēm no kurām ,kā puzles gabaliņiem ,sastāv mūsu planēta. Salas kustības ātrums ieinteresēja zinātniekus tāpēc ,ka viņai vajadzētu "dreifēt" ne ātrāk, kā tektoniskai plātnei uz kuras sala atrodas. Plātnes ātrums ir pāris milimetri (reizēm arī vairāk) gadā.


Pie tam ,šīs salas augstums virs jūras līmeņa paliek nemainīgs, tādēļ kuģiem ,kas peld tai garām no tāluma sala ir neredzama ,it īpaši ,ja ir lieli viļņi.
Vai šī ir noslēpumaina dabas parādība? Un ja vispār ,tā ir dabas ,tad kādas ?

Viss šis : minimālais augstums virs jūras līmeņa, patstāvīga ,pārāk ātra pārvietošanās, neredzamie smilšu rifi , sliktie laika apstākļi ,kas lielākoties ir vētras un lielas lietusgāzes ar mežonīgi biezu miglu.
Tās ne tuvu nav visas , "patīkamās" šīs smilšu "čupiņas" īpašības ,kas liekas ir speciāli radīta ,lai iznīcinātu jūrasbraucējus.

Ir skaidrs, kādēļ jūrnieki izdzirdot šo salas nosaukumu apklust un kādēļ visās piestātnēs ,jūrās un okeānos šai salai ir baisa slava. Gadsimtiem jūrnieki ,ne tikai centās nepieminēt šo salu sarunās ,bet arīdzan centās to apiet ar lielu riņķi. Diemžēl ,ne visiem tas izdevās.

Virs šīs salas ,gandrīz visu gadu ir ļoti slikti laikapstākļi ,vinīgi vienu mēnesi gadā - jūlijā ,itkā pēc kāda stingras pavēles viss norimstas un sala ir pieejama cilvēkiem ,kas var piepeldēt pie viņas ar glābšanas laivām.
Tas gan arī ir iespējams tikai no dienvidu puses, jo visapkārt salai ir smilšu riffi ,kuri vienīgie māk nomaskēties zem ūdens un palikt pavisam neredzami ,kas savukārt ir neraksturīgi nedzīvām dabas lietām.

Cik gan kuģiem šajā vietā ir pienācis gals , atliek vienīgi minēt ?! Un pats "kuģu rijējs" ,glabā sevī ne mazums noslēpumu. Zem šīs smilšu kaudzes ,noteikti ir aprakti vikingu kuģi, spāņu un potugāļu kuģi ar dārgumiem ,kas tika vesti pa jūras ceļiem u.tml
Pirms otrā pasaules kara ,avīzes un radiostacijas palaida pa pasauli sensāciju - tajā laikā ,apkārt šai salai bija daudz gigantisku atvaru kas ,kā putekļu sūcēji nosūca daudz tonnu ar smiltīm no noslēpumainās salas. Kā rezultātā ,uz salas izveidojās milzīga un dziļa bedre ,kas lika domāt ,ka pati jūra vai jūras Dievi ir devuši iespēju ielūkoties šī "kuģu rijēja" vēderā.
Pēc šīs ziņas uz salu devās ekspedīcijas grupa ar zinātniekiem ,kas atrada astoņu kuģu atliekas un ,kas ir pats interesantākais - antīkās romas virtuves fragmentus. Un tas viss tikai ,kādu pārsimt jūdžu attālumā no Kanādas piekrastes...

Kamēr zinātnieki strīdējās ,kā tas vispār ir iespējams ,izcēlās liela vētra ,kas ilga vairākas dienas ,bet kad vētra norima ,tad viss kas tika atrasts, bija aprakts zem vairākām tonnām zemes ,ko bangojošā jūra bija saskalojusi.

20 gadsimta 70-ajos gados pēc kārtējās vētras ,virs zemes parādijās bezvēsts pazudušā Amerikāņu kuģa ( ar visu apkalpi un kravu ) priekšgals. Šo kuģi varēja skaidri redzēt visi ,kas peldēja garām šai salai ,taču atkal uznāca negaiss un kuģis tika iesūkts zem smiltīm.
Uz šo salu vairākas reizes ir devušās ekspedīcijas ar zinātniekiem, taču sala neko neļāva atrast,jo prot galbāt savus noslēpumus... Tikko ,kāds sāka uzrakt salu ,lai kautko atrastu ,tā momentāli bedre piepildijās ar ūdeni.
Kur salas vidū var parādīties ūdens - Tā ir mīkla !

20 gadsimta beigās , anomālo parādību pētnieki izteica diezgan drosmīgu un oriģinālu hipotēzi. Pēc viņu domām, sala ir kautkas vairāk ,kā dzīvs svešzemes organisms. Sala funkcionē ,pēc pilnīgi nezināmiem un nesaprotamiem zemes zinātnes likumiem. Lieta tāda ,ka salas pamatā ir silīcijs ,nevis ogleklis. Savukārt silīcijs ir tās pašas smiltis. ( šo es nesapratu ,pārtulkots ir pareizi , iespējams zinātnieku valodā tas skan savādāk ,jo manuprāt sala tak ir smilšu kalns :) )
Pēc katras vētras ,sala maina savu relijefu līdz nepazīšanai. Simts gadus atpakaļ vētra izveidoja salas ziemeļu pusē līci ,kur varēja meklēt patvērumu jūras braucēji, bet tad atkal vienā "jaukā" dienā uznāca vētra un līcis tika aizbērts atstājot pa vidu ūdens tilpni ,kas tagad ir Wallace ezers. Tā ir vieta ,kur var nosēsties hidroplāni un piegādāt pastu vai pārtiku kārtējiem salas pētniekiem.

Reklāma
Reklāma
212 0 35 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 35

0/2000

Nezinu kā citi, bet es gribu vel kādu šada veida rakstu :)

Tas aizrauj, intresanti palasīt. ++

11 0 atbildēt

+ man ar šāda tipa raksti interesē!!

8 0 atbildēt

bija ljoti interesanti lasiit+ pirmo reizi dzirdeeju par sho salu!!!

7 0 atbildēt

Patīk šādi raksti, kur cilvēki ir centušies, tulkojuši tik interesantas lietas, nevis saliek bezjēdzīgas bildes, bez jebkādiem komentāriem.

Noteikti +.

6 0 atbildēt

buutu baig pateiciigs ja vareetu veel kaadu liidziigu rakstu ielikt

5 0 atbildēt

traki labi +

5 0 atbildēt

+++... taa turpinaat....

par to siliiciju... lai turpmaak zinaatu... Siliicija oksiids ir parastas smiltis... lielaakaa dalja zemes sastaav no siliicija oksiida... tikai uz sauszemes ir daudz vairaak dazhaadu piemaissijumu (iespeejams tur ir domaata taa atskiriiba)

5 0 atbildēt

eu, bet labs ++

5 0 atbildēt

nopeerc speeju origjinaalautors un turpini iesaakto. raksts ljoti patika emotion

4 0 atbildēt

Tiešām labs un interesants raksts!  ++

4 0 atbildēt

intresanti+

3 0 atbildēt

+

3 0 atbildēt

+++

3 0 atbildēt

 

atbildot uz Boneless komentāru " nopeerc speeju origjinaalautors un turpini i... " :) ,kad paaugšos tad noteikti nopirkšu ,bet ja godīgi mani neinteresē nedz tituli ,nedz medaļas ...

Man vienkārši, patīk dalīties lietās ,kas mani interesē un atrast varbūt domubiedrus u.tml Tas ,ka man tagad nāktu vairāk cepumu ,protams savā ziņā forši ,bet vienozīmīgi nav mans primārais :) Teiksim tā... man patīk sniegt cilvēkiem baudāmu rakstu :) Un tas arī tā pīrāgs ar nograuzietiem galiem ,jo tas kas man liksies WOW ,citam Phē... tāpēc arī testēju ,kas Jums Spokiem patīk... Redzu ,ka neesat slinki un lasāt ,man prieks ... Turpināšu strādāt pie jauniem , baudāmiem (gan jau ne vissiem spokiem ) rakstiem :) Paldies par atbalstu :)

3 0 atbildēt

 

atbildot uz mjauuu komentāru " eu, bet labs ++ " Paldies ;) Prieks , censties :)  

3 0 atbildēt

++

3 0 atbildēt

Labs raksts. Patika. :)

3 0 atbildēt

atbildot uz Postaler komentāru " + man ar šāda tipa raksti interesē!! "  

3 0 atbildēt

Šāda tipa raksti ieintresē

2 0 atbildēt

 

atbildot uz joniss komentāru " +++... taa turpinaat.... par to siliicij... " Paldies ;) tagad man palika skaidrs :)  

2 0 atbildēt