local-stats-pixel

Leļļu vēsture2

17 0

Līdz 30.gadiem tapušās lelles tiek uzskatītas par antīkām, tās ir muzeju un kolekcionāru lepnums. Šīs rotaļlietas ir nogājušas garu un interesantu pārmaiņu ceļu, līdz nonāca mūsdienu plastmasas leļļu valstībā.
Leļļu hronika-
3000.-2000.g.p.m.ē. Senie ēģiptieši mirušajiem kapenēs līdzi lika plakanas koka lelles, kas izkrāsotas ģeometriskiem rakstiem un kam bija no māla vai koka pērlīšu virknēm veidoti mati.
600.g.p.m.ē. Bērnu kapos atrastas vienkāršas lelles no māla, lupatām, koka vai kaula, retāk no ziloņkaula, vaska, terakotas. Dažām lellēm ir kustīgi locekļi un maināms apģērbs.
5.-15.gs. Kopš viduslaikiem lelles sāk izmantot reliģiskos rituālos: kristiešiem tā ir Svētā ģimene Ziemassvētku silītes ainā; Latīņamerikā- Gvadelupas dievmāte, Japānā- vēsturiskas personas u.taml.
15.gs Vācijas fabrikās Nimbergā, Ausburgā, Zonebergā pirmoreiz komerciāli sāk ražot lelles bērniem. Tās veidotas no koka, māla, lupatām, vaska un tērptas tālaika vācu sieviešu apģērbos. Leļļu ražošanas manufaktūras rodas arī Anglijā, Francijā, Holandē, Itālijā, tomēr līdere šajā biznesā 18.gs paliek Vācija.
Aptuveni 1600.g. Leļļu galvas sāk ražot no glazēta māla, vēlāk arī no tragakanta(no Āzijas auga iegūta gumija) un alabastra(smalkgraudaina materiāla- ģipša- paveids).
1636.g. Holandē parādās lelle ar kustīgām acīm.
1675.g. Holandē piedāvā lelli ar dabiskiem cilvēku matiem.
18.gs. sākums. Leļļu ķermeni un locekļus sāk veidot no smalkādas, jo tā atgādina cilvēka ādu.
1710.g. Kāds ražotājs piedāvā bērnam līdzīgu vaska lelli, kas var grozīt acis un raudāt. Tomēr lielākoties lelles joprojām tiek ražotas pieaugušo izskatā.
1737.g. Parīzē izgatavo lelles, kas prot staigāt. Lelles aizvien vairāk izskatās pēc cilvēka, bet vispopulārākās ir franču augstās modes lelles, kuras kā modes paraugus sūta citām valstīm.
1810.-1850.g. Vācijā leļļu galvas sāk izgatavot no papjēmašē. Tiek izgudrots lodīšu savienojums, kas leļļu locekļiem piešķir dabiskāku kustīgumu. Galvu veidošanā izmanto jaunus materiālus: gutaperču, glazētu porcelānu, neglazētu baltu porcelānu u.c.
1851.g. ASV Goodyear Rubber Company ievieš vulkanizētas gumijas lelles. Tomēr 19.gs. otrajā pusē amerikāņu tipiskās lelles bija no auduma, pildītas ar sēnalām.
1860.g. Eiropā demonstrē pirmo lelli- bērnu, kas spēj taisni nosēdēt.
1861.g. ražotnes sāk izmantot metāla leļļu galvas.
1862.g. Leļļu ražošanā sāk ieviest celuloīda galvas.
1865.-1900.g. Amerikā tiek nodibinātas pirmās desmit leļļu manufaktūras. Šīs firmas importē franču un vācu neglazētā porcelāna un kompozītmateriālu leļļu galvas, kuras pievieno vietējo rūpnieku ražotajiem leļļu ķermeņiem.
19.gs. beigas. Acīm redzamu pārsvaru pār lellēm- dāmām ņem lelles- bērni, sevišķi franču bebes. Šīs lelles gan atgādina bērnus, tomēr tām trūkst bērnu īpašību.
1909.g. Tiek ieviestas eiropiešu lelles bērnu izskatā ar ceļgalos ieliektām kājiņām, kam jānorāda- bērns ir tik mazs, ka nemāk vēl staigāt.
1912.g. Sāk ražot vienu no pirmajām amerikāņu tēlu lellēm Kewpie, kas atgādina reālu vai izdomātu personu. Pirmās rotaļlietas izgatavoja Vācijā no neglazēta porcelāna. Šīs eņģeļiem līdzīgās figūriņas ar matu sprogu galvas vidū kļuva ļoti populāras un tiek ražotas līdz pat mūsdienām.
1916.-1918.g. Amerikāņi izgudro uzlabojumus kompozītmateriālu un neglazēta porcelāna galvu ražošanai. Eiropas leļļu industriju ir ietekmējis Pirmais pasaules karš, par līderi izvirzās ASV.
1925.-1939.g. Leļļu ražošanā tiek ieviesti tādi jaunumi kā acis ar plakstiņiem, kam ir skropstas un kas var aizvērties, liekot lellei izskatīties aizmigušai; bedrītes vaigos un zodā; atvērta mute ar maziem zobiņiem; pirksti ar nagiem; lateksa gumijas lelles, kas prot dzert un slapināties.
Aptuveni 1955.g. Beidzot parādās leļļu izgatavotāju ilgi gaidītais materiāls- vinila plastmasa. Tā ir lēta, izturīga, mīksta, patīkama bērna taustei. Vinils joprojām ir galvenais izejmateriāls šajā nozarē. Šis materiāls ļauj lelles matus saveidot citādi un izmazgāt.
1959.g. Nāk klajā pirmā Bārbija- pusaudžu modes lelle, kurai ir atsevišķi nopērkami tērpi, aksesuāri, draugi un ģimenes locekļi, mājas dzīvnieki utt. Bārbija kļuvusi par kultūras ikonu, ko, tiesa, var apstrīdēt lelles nedabiski tievās figūras un blondīnes tēla dēļ. Tomēr šī rotaļlieta joprojām ir nepārspēta.
 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
17 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 2

0/2000

Interesanti,interesanti ;)

1 0 atbildēt

Bij laiks, kad fanoju par lellēm, bet tas laiks jau sen aiz muguras.

1 0 atbildēt