Šeikeris (Shake no angļu vārda „kratīt”) paredzēts savstarpēji grūti savienojumu komponentu (ola, krējums, medus un līdzīgi produkti) sajaukšanai vienotā harmoniskā garšā, kā arī lai vienkārši atdzesētu vienu vai vairākus komponentus.
Pasaulē pastāv dažāda dizaina un materiāla šeikeri sākot no dārgiem un laba metāla mākslas šedevriem, līdz beidzot ar vienkāršiem plastmasas pārgājiena vai mājas tipa modeļiem. Lai arī kāds būdu šeikeris tavā rīcībā, nozīme visiem ir vienāda. Izsmeļošu informāciju Jūs varat atrast sadaļā par šeikera vēsturi.
*Atceries:
Maldīgs ir uzskats, ka šeikerus pildītus ar ledu ir jākrata ilgstoši. Ilgstošas kratīšanas rezultātā kūstot ledum, dzērienā parādās ūdens, kas var mainīt gala produkta vēlamo garšu. Arī mazs ledus daudzums maksimāli ātri sašķīdīs šeikerī un pārvērtīsies ūdenī. Profesionāli bārmeņi ledus kušanu nosaka pēc skaņas.
* Nekad nelejiet šeikerī dzirkstošus dzērienus.
* Pirms uzsāciet gatavot kokteili, pārliecinieties vai šeikeris ir ideāli tīrs un bez smakas !
* Katram bārmenim var būt savs individuāls šeikera kratīšanas stils, taču obligāti ir jāņem vērā pamatnoteikumi.
Lai maksimāli ātri un efektīvi sajauktu komponentus, ledus kustībai šeikerī ir jānotiek pa garāko ceļu. Dotajā piemērā „Vecmodīgajam” šeikerim no miks glāzes apakšas virzienā uz vāciņu. Stilīgāk izskatās ja kratot šeikeri kustās tikai rokas nevis augums.