local-stats-pixel fb-conv-api

Ķeguma HES3

41 5

Pa brivdienām ar ģimeni bijām nelielā ekskursijā un arī iebraucām Ķeguma HESA muzejā. Muzejā jums gids vai gide iztāstīs visu sīkumu sīkumos. Muzeja telefona numurs ir 65010355.

Ceru ka patiks

P.S bildes pats fotogrāfēju

Te apraksts pa pašu hesu.

Ķeguma HES ir vecākā Daugavas hidroelektrostacija, un trešā lielākā hidroelektrostacija Latvijā un Baltijas valstīs. Ķeguma HES faktiski ir hidroelektrostaciju komplekss, kas sastāv no divām dažādos laika posmos būvētām hidroelektrostacijām Daugavas labajā un kreisajā krastā. Elektrostacija atrodas 70 kilometrus no Daugavas grīvas un attiecīgi veido Daugavas HES kaskādes 2. pakāpi. Elektrostacijas īpašnieks un operators ir nacionālā energokompānija "Latvenergo".

ums ir 14 metri, bet HES ūdenskrātuves tilpums ir 168,3 miljoni kubikmetru. Elektrostacijas uzstādītā elektroenerģijas ražošanas jauda ir 264 megavati, bet izstrādes apjoms 2004. gadā veidoja 571 gigavatstundu, kas ir aptuveni 10% no valsts energokompānijas "Latvenergo" 2005. gadā realizētās elektroenerģijas apjoma. Ķeguma HES saražoto elektroenerģiju nodod 110 kilovoltu elektropārvades tīklā.‎

Ķeguma HES kompleksa vecākā daļa, Ķeguma HES-1, ir aprīkota ar četriem hidroagregātiem ar vertikālām "Kaplan" tipa turbīnām[1], kuru uzstādītā jauda šobrīd ir 72 megavati (MW), un tā tika būvēta laika posmā no 1936. gada līdz 1939. gadā. 2001. gadā pabeigta Ķeguma HES-1 rekonstrukcija, kuras ietvaros tika nomainīti visi hidroagregāti un to automatizētās vadības sistēmas. Rekonstrukcijas rezultātā nedaudz palielināta elektrostacijas jauda.

Savukārt, Ķeguma HES-2 tika būvēta laika posmā no 1976. līdz 1979. gadam, un tā ir aprīkota ar 3 hidroagregātiem, kuru kopējā jauda ir 192 MW.

Ķeguma hidroelektrostacija kalpo arī kā viena no rezerves jaudām, kas avārijas gadījumā dažu minūšu laikā spēj uzsākt ražošanu, lai kompensētu Baltijas reģiona lielākās ģenerējošās vienības - Ignalinas atomelektrostacijas (AES) darbības daļēju vai pilnīgu apstāšanos. Atslēdzoties vienam no Ignalinas AES energobloka turboģeneratoriem, paredzēta automātiska divu Ķeguma HES hidroagregātu iedarbināšana.

41 5 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Tas par Ignalinas AS rauj jumtu, bet vienalga tik kopē un pastē http://www.spoki.lv/aktuali/Keguma-HES/81616 ;+ vēl 10 reizes

1 0 atbildēt

Piedodiet aizmirsu pagriest 10to bildi.

0 0 atbildēt