local-stats-pixel fb-conv-api

Irbenes Radioteleskops [UPDATE]20

153 0

Latvijā, aptuveni 40 km attālumā no Ventspils, meža vidū ir veca armijas pilsētiņa, ko tagad apdzīvo zinātnieki un studenti. Šo vietu sauc par Irbeni, tur atrodas astotais lielākais radioteleskops pasaulē.

Irbenē šobrīd patiesībā ir divi radioteleskopi: RT-32 un RT-16 attiecīgi 32 metri diametrā un 16 metri diametrā. Padomju laikos tur ir bijuši vairāk (iespējams, ka pat veseli 6, bet neviens precīzi nezin)Tos septiņdesmitajos gados uzbūvēja Padomju armija, lai izmantotu militārajām(spiegošanas) vajadzībām. Tā kā teleskopi tika izmantoti armijas vajadzībām, tad tie ir ļoti jūtīgi, precīzi un ātri. RT-32 griežas ar ātrumu 1 grāds/ sekundē(pilnībā apgriežas 6 minūtēs) teleskops ir tik jūtīgs, ka būtu spējīgs uztvert mobila telefona signālu, ja tu runātu uz Saturna pavadoņa, spēj izsekot lidmašīnai, kas lido pie horizonta. Abi teleskopi ir arī salīdzinoši viegli RT-32 konstrukcija ir aptuveni 600 tonnas smaga.

Kā jau teicu Padomju armija Irbenē bija sabūvējusi vairākus radioteleskopus(tai skaitā tādus, kas spēj arī raidīt signālu. Parasts radioteleskops tikai uztver signālus), izvācoties atstāja tikai divus lielākos, vados sadzina naglas un mehānismos salēja skābes, vairāku gadu garumā bez instrukcijām, rasējumiem un jebkādas nojausmas kas ir kas latviešu zinātnieki ir atjaunojuši radioteleskopa darbību. Šobrīd darbojas RT-32, bet drīzumā jāsāk darboties RT-16, kas būs „Ventspils Space operations center”, kurā sekos līdzi pirmā Latvijas satelīta „Venta-1” darbībai.

Starp abiem radioteleskopiem un sakaru centra ēku ir divi pazemes tuneļi, pa kuriem gāja sakaru kabeļi.

UPDATE:


Šobrīd radioteleskopu RT-32 izmanto saules pētījumu veikšanai un kosmisko atkritumu izsekošanai. Daudzi jautās kāpēc jāskatās kur lido atkritumi... bet problēma ir tāda, ka cilvēki zemes tuvāko orbītu ir tā piesārņojuši, ka tas rada problēmas(pirms kāda gada saskrējās vecs krievu satelīts ar amerikāņu satelītu)... tādēļ ir svarīgi zināt kur lido visi tie draņķi.

RT-16 savukārt kļūs par Ventspils Space operation centre un no tā sekosLatvijas satelītam "Venta -1"

153 0 20 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 20

0/2000

Nahren vel vienu tiltu, labāk šitādos verķos ieguldīt naudu !!!!!!!

9 0 atbildēt

Interesanti, būtu forši aizbraukt paskatīties.

6 0 atbildēt

oho, tas man ir kas jauns. Paldies :)

4 1 atbildēt

laikam tomēr latvijā ar avr kautko atrast par ko pabrīnīties

2 0 atbildēt

++ žēl, ka latvija neiegulda līdzekļus zinātnes attīstībai un aizklopēja visas rūpnīcas, mums tagad tad noteikti būtu pavisam cita situācija ...prieks, ka vismaz kko atjauno :)

2 0 atbildēt

Esmu bijis, bet tikai ne iekšā, bet tikuntā un tālienes smuki :)

++

2 0 atbildēt

++ !!! 

1 0 atbildēt

Malaci! :)

+ no manis

1 0 atbildēt

vajag vēl bildes!!!

1 0 atbildēt

Ir buts ,tur emotion

1 0 atbildēt

emotion

0 0 atbildēt

atbildot uz Kazhinieks komentāru "   Vinsh agrāk bija 8. lielākais, man ... "

vinji peeta kosmosu... ar laikapstaakliem nekjeepaajas  

0 0 atbildēt

atbildot uz Kazhinieks komentāru "   Vinsh agrāk bija 8. lielākais, man ... "  ir ir joprojaam... vnk tieshi taada pasha izmeera teleskopi ir daudz...  

0 0 atbildēt

Esmu pabijis 32m teleskopa spicītē :) Skats iespaidīgs

0 0 atbildēt
h2o avatarsh2o

kāds zin kādām vajadzībām mēs viņus tgd varam izmantot? spiegot tač latvieši, cerams, nav sataisijušies + emotion

1 1 atbildēt

vienkārši saptiecoši!

super!!!! latvijā vispār ir ļoti daudz skaistas vietas, zinātniski piem kā šī, un daudzas vietas kur ir skūptūras-skaisti!!!

0 0 atbildēt

Tiešām būtu super apskatīt šitos dzīvē :)

1 2 atbildēt