local-stats-pixel

Gotika...5

Gotika ir stils tēlotājmākslā un arhitektūrā, kas aizsākās aptuveni 12. gadsimta vidū Francijā, nomainot līdz šim dominējošo romānikas stilu, un valdīja Eiropā līdz pat 15. gadsimtam, kad par noteicošo kļuva renesanses stils. 18. gadsimta vidū sākās gotiskā stila atdzimšana (neogotika), tā attīstījās 19. gadsimtā un turpinājās arī 20. gadsimtā galvenokārt baznīcu un augstskolu arhitektūrā. Jēdziens "gotika" izveidojās renesanses laikmetā kā nievājošs apzīmējums iepriekšējā laikmeta mākslai, kas tika uzskatīta par barbarisku un rupju, taču vēlāk jēdziens šo nozīmi zaudēja. Gotiku tradicionāli iedala trīs posmos - agrajā, dižgotikā un vēlajā jeb t.s. liesmojošajā gotikā.
Gotikai raksturīgais būvformu vertikālisms un to dinamiskie kārtojumi radija iespaidu, it kā viss būvķermenis trauksmaini tiektos uz augšu, ko kāpināja augstie, ažūriem torņi, dažādi vertikāli arhitektoniski rotājumi, lielie logi ar smailloka arku augšējiem noslēgumiem, gaismēnu mijā grimstošās plastiski greznotās fasādes un dziļie portāli, kas bija ieguvuši neparastus, it kā no mežģīnēm veidotus smalkus vainagojumus.
Gotiskā māksla visspilgtāk skulptūrā, paneļglezniecībā, vitrāžās, fresku glezniecībā, manuskpriptu ilustrēšanā.
Gotiskajā arhitektūrā telpā ienāk daudz vairāk gaismas salīdzinot ar romāniku. Ļoti izteikts ir vertikālisms, liekas, ka ēka stiepjas debesīs. Sienu laukumus aizpilda vitrāžas. Skulptūrās ienāk pozu bagātība, mīmika, žesti, pat raksturi, saplūstot ar celtni, tās veido pilnīgumu.
8 3 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000
Negribi uztaisiit rakstu par Simbolismu? man jaaraxta darbs driizumaa par to :)
4 0 atbildēt
Man ir grāmata par simbolismu un vēl daudziem stiliem...vopš,sākot no Divupes laikiem....bet,takā ir nokāries skeneris,tad neko savādāku vai detalizētāku par netā atrodamo info es Tev diemžēl sniegt nevarēšu :(
4 0 atbildēt
Paldies. Noderēs rītdienas k/d. (:
3 0 atbildēt
Raksts būtu pilnīgāks, ja būtu gotiskās arhitetūras bildes!
1 0 atbildēt
Pilnu kompi ar attiecīgajām bildēm savilku....un spokos ielādējās tikai teksts emotion
0 0 atbildēt