Fakti & padomi par bērzu sulām44
345
2
Sulu tecināšanas laika posms sākas, kad ir nokusis sniegs un dienas ir siltas, bet naktis vēsas. Sulu tecēšana izsīkst, tiklīdz kokiem sāk plaukt lapas. Sulu no bērza var iegūt aptuveni 4 nedēļas.
No viena "pieauguša" bērza var iegūt aptuveni 200 l sulas (20-30 l diennaktī).
Reklāma
Saldāku sulu iegūst tecinot no bērza, kas audzis kalna galā. Ja vien iespējams, tad, protams, urbšanai labāk ir izvēlēties tādu bērzu, kurš aug kādā nomaļā vietā.
No koka tecinātās sulas dzeramas tikpat lielā daudzumā kā ūdens - apmēram 2 litri dienā. To sastāvā ir kālijs un daudzi citi mikroelementi, kā arī vitamīni. Lielākā vērtība šīm sulām ir uzreiz pēc to iztecināšanas.
Dzerot to varam kārtīgi attīrīt savu organismu. Tās labi palīdz arī tievētgribētājiem, jo tā veicina uzrīnizvades funkciju kā arī svīšanu.
Reklāma
Bērzu sulas iesaka izmantot ūdens vietā - tējas, kafijas vai zupu vārīšanai.
Padoms dāmām: Sulā var mazgāt seju, jo tajās esošās vielas uzlabo ādas elastību un sejas krāsu, pasargā ādu no pavasara saules staru kaitīgās ietekmes. Bērzu sulā var skalot matus — tā palīdzot atbrīvoties no blaugznām, mati ātrāk aug un ir kuplāki.
Recepte dzirkstošai bērzu sulai: uz 25 litriem bērzu sulas tev būs nepieciešami 300 grami cukura, 1-2 citroni un 100 grami rozīņu.Tīrā traukā salej izkāstu bērzu sulu, pieliek cukuru, nomazgātas rozīnes, šķēlēs sagrieztus citronus, samaisa un salej burkās. Aizvākotas burkas novieto istabas temperatūrā (18 grādu) uz 3-5 dienām, lai sula nedaudz ieskābst. Tad sulas novieto nedaudz vēsākā vietā (5-10 grādu temperatūrā). Jo zemākā temperatūrā uzglabā, jo sula ir labāka un rūgšana notiek lēnāk.
Reklāma
Nu ko, draugi, Latvijā neaug ne ananāsi, ne banāni, bet toties Latvija ir pilna ar brašiem bērziem, kuru sulas var remdēt mūsu slāpes un kuras piedevām ir arī veselīgas un gardas. Bet ziniet, kas ir pats labākais? TĀS IR PAR BRĪVU! P.S. Nu cerams bērzu sulu tecināšanu neapliks ar nodokli ;) Tā kā dzeram tik uz veselību :)