local-stats-pixel

FOTO: Atdod saules gaismu Strēļu svētozolam3

6 1
27. oktobrī Kuldīgas rajona Rendas pagastā DnB NORD Vides glābšanas komanda kopā ar dižkoku pētnieku Gunti Eniņu attīrīja vinu no lielākajiem Latvijas dižozoliem - Strēļu svētozolu. Šis koks atradās kritiskā stāvoklī, jo apkārt saaugušie koki liedza tam piekļūt saules gaismai, tādējādi izraisot pakāpenisku svētozola nokalšanu.

DnB NORD Vides glābšanas komanda attīrīja ozola tuvāko apkārtni no pameža un saules gaismu aizsedzošajiem kokiem, lai palielinātu tam piekļūstošās gaismas apjomu. Tagad svētozols varēs uzkrāt spēkus vēl daudzus gadus un priecēt savus apmeklētājus ar varenu zaru vainagu, kuram tieši patlaban, lai atgūtos no spēcīga zibens spēriena, kas ir nolauzis ozola augšējo daļu, ir nepieciešama papildus enerģija. Šo nepieciešamo enerģiju nu sniegs saules gaisma, kuras piekļuve līdz šim bija traucēta.

Vides glābšanas komandas eksperts un dižkoku pētnieks Guntis Eniņš stāsta: „Latviešu seno kulta koku – upurozolu, elku liepu un visu to koku, pie kuriem mūsu senči daudzināja savus dievus, kļūst arvien mazāk, jo tie noveco. Ir būtiski palīdzēt atlikušajiem dižkokiem nodzīvot iespējami garāku mūžu, lai arī mūsu bērni un bērnu bērni varētu novērtēt to varenību. Šiem daudzcietušajiem kokiem ir jādzīvo, lai tajos plūstu dzīvības sulas.”

Strēļu Svētozols


Pašlaik Strēļu svētozols, kura stumbra apkārtmērs ir astoņi metri, starp vairākiem Latvijas dižozolu tūkstošiem ir divdesmit pirmais. Ozola vecums tiek novērtēts ar 350 gadiem, un savā mūžā dižkoks ir pieredzējis daudz – gan tapis pazaudēts no tūrisma ceļvežu lapaspusēm, gan pārdzīvojis spēcīgu zibens spērienu, kas nolauzis ozola augšējo daļu.
Reklāma
Reklāma
Reklāma
6 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 3

0/2000
tas jau ir nokaltis!! kaada jeega glaabt?
1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
aakstu bars, ja jau dabas piemineklis tad labaak arii atstaat dabiigu un tur neko nechakareeties apkaart... muljkji pa dziivi!!!
1 2 atbildēt