http://www.spoki.lv/foto-izlases/Vel-10-eksotiskie-augli/103067 otrā daļa
Eksotiskākie augļi (Top10)19
130
1

Rambutāna dzimtene - Malajiešu arhipelāgs, Dienvidaustrumu Āzija. Mūžzaļš koks, Rambutāna augļi atgādina ličī, tam ir sarkana čaula un tā ir pārklāta ar dzeloņiem. Rambutāns ir populārs dārza augļu koks un ir viens no populārākajiem augļiem dienvidaustrumu Āzijā. Auglis ir salds un sulīgs, no tiem parasti pagatavo konservus.

Jackfruit augļa dzimtene Dienvidaustrumu Indija, Bangladeša, Filipīnas un Šrilanka. Jackfruit ir kopīgs auglis Āzijā un Austrālijā un atzīts kā viens no lielākiem augļu kokiem pasaulē. Auglim ir sulīgs mīkstums, ap sēklām garša līdzīga ananāsiem, bet mazāk izteiktāka. Neatkarīgi no Jackfruit konserviem, auglis ir pieejams arī saldos čipsos. Koka koksne tiek izmantota dažādu mūzikas instrumentus veidošanai, savukārt pats auglis tiek izmantots dažādos Āzijas ēdienos.
Reklāma

Pasifloras augļu dzimtene Dienvidu Amerika, ko audzē arī Indijā, Jaunzēlandē un Brazīlijā uc.Pasifloras auglis ir mīksts, ar sulīgu iekšpusi un daudz sēklām, bieži no augļa tiek gatavotas sulas, lai pastiprinātu tā garšu. Ir divu veidu pasifloras augļi: zelta marakuja - līdzīga greipfrūtiem un gulupa - tumši purpursarkani augļi, lieluma ziņā salīdzināmi ar citronu. Tomēr galupa tiek uzskatīta kā nedaudz indīgs auglis .

Liči augļa dzimtene - Ķīnas dienvidi, konstatēts arī Indijā un Taivānā.Mūžzaļš koks, ličī ir mazs, baltas miesas krāsas auglis, tas ir ar sarkanu mizu, bagāts ar C vitamīnu un vīnogām līdzīgu tekstūru. Augļi tiek tirgoti visā pasaulē, atdzesēti vai konservēti ar savu neskarto garšu.

Karambolas dzimtene ir Indonēzija, Indija un Šrilanka.Zvaigznei līdzīgais auglis nāk no karambolas sugu koka, kam ir rozā ziedi, to audzē pat ASV. Zeltaini dzeltenais auglis ir kraukšķīgs ar saldu garšu, kas līdzīga ananāsu, ābolu un kivi apvienojumam. Ir divu veidu karambolas augļu - ar modificētu garšu(ķīmisku, skābu) un saldu, abi augļi ir bagātīgi ar C vitamīnu, tajos ir īpaša sula un no dažām pat ražo vīnu.
Reklāma

Mangostāna augļa dzimtene ir Sunda salas un Molukas.Mangostāns ir vēl viens mūžzaļais koks, kas ražo dīvainas formas augļus. Augļiem ir violeta, krēmveida krāsa, tas tiek aprakstīts kā citrusauglis ar persiku nokrāsu. Tas ir bagāts ar antioksidantiem, daži zinātnieki pat domā, ka auglis var mazināt risku, pret noteiktām cilvēku infekcijas slimībām, piemēram, vēzis. Ir pat leģendas par to, ka karaliene Viktorija piedāvā atlīdzību tam, kurš atnesīs viņai šo augli.

Kumvatas dzimtene ir Ķīna. Kumkvatas ir mazi ēdami augļi, atgādina apelsīnus, kas aug kokos, saistīti ar citrusaugļiem. Tāpat kā vairums citus citrusaugļus, tos var ēst neapstrādātus. Tos bieži izmanto marmelādes un želejas izstrādāšanā, bet no tiem tiek gatavoti arī alkoholiskie dzērieni. Taivānā tos pievieno tējām, kamēr citi tos vāra un izmanto to kā pretlīdzekli iekaisušai rīklei.

Duriana dzimtene ir Bruneja, Malaizija un Indonēzija. Pazīstams arī kā karaliskais auglis Durians ir ar ļoti īpašu smaržu, neatkārtojamu garšu un grūti mizojams. Ņemot vērā nepatīkamo smaku, kas ir salīdzināma ar skunksa aerosolu vai notekūdeni, augļus ir aizliegts ienest viesnīcās un pārvadāt ar sabiedrisko transportu Dienvidaustrumu Āzijā. Kopumā ir tā vērts, ņemot vērā absolūti dievišķo duriana garšu.
Reklāma

Dragonaugļa dzimtene ir Meksika, Centrālamerika un Dienvidamerika.Dragonauglim ir maiga un salda zemeņu un bumbieru garša, vairāk atgādina kaktusa sugas augli ar krēmveida masu. Dragonauglis ir sarkana pitaja, bet citas šķirnes, piemēram, Costa Rica pataja ir dzeltenas. Sulu vai vīnu var iegūt no augļiem, taču, kamēr tam ir ziedi, tos var ēst vai izmanto tējās.

Āfrikas gurķa dzimtene ir Kalahari tuksnesis, Āfrika.Āfrikas gurķis - ragainā melone vai melano ir auglis, ko vislabāk var raksturot kā meloni ar ragiem. Tas radies Kalahari tuksnesī, taču tagad tas atrodas arī Kalifornijā un Jaunzēlandē. Tumši zaļais mīkstums atgādina laimu un gurķi, tā ragi atgādina pasifloras augli, taču tā krāsa - banānu. To bieži izmanto pārtikas dekorēšanai, bet to izmanto arī kokteiļos un saldos ēdienos.