Eksotika :)24
36
0
Nevienu no šiem augļiem neesmu garšojusi,kautgan dažus esmu redzējusi Cerams ka patiks ko uzmeistaroju
Rambutan(Āzijas valstis).Auglīša mizu klāj asi sariņi. Sulīgais, saldskābais un gandrīz caurspīdīgi baltais mīkstums satur kalciju, fosforu, C vitamīnu, labi attīra organismu, ieteicams pret nogurumu un pēc slimībām. Lieto gan svaigu, gan konservētu. Izmanto pīrādziņu pildījumos, salātos, mērcēs, pie vistas gaļas un jūras veltēm. Pasniedzot atsevišķi, augļus liek bļodā ar ledu (iegriežot mizu), labi garšo kopā ar ananasa gabaliņiem. Populārs dārza auglis. Šo 4-8 cm lielo augli nevar neievērot tā sarkanās, ar mīkstiem, līdz pat 2 cm gariem lokaniem ērkšķiem klātās mizas dēļ. Ēdams ir saldais un aromātiskais augļa mīkstums, kura krāsa ir piena baltumā. 3-5 m augstais koks var saražot līdz pat 6000 augļu ar kopējo svaru līdz 70 kg. Vieni no svarīgākajiem šā auga apputeksnētājiem ir tauriņi.
Reklāma
Jackfruit(Bangladeša,Indija,Filipīnas). Viens no milzīgākajiem, ja ne pats lielākais tropu auglis ir džekfrūts, kurš var būt 30-100 cm garš, aptuveni 50 cm resns un var svērt vairāk nekā 25 kg! Šos augļu kokus kultivē jau ļoti sen; to augļu apmēram 1cm biezā miza sastāv no atsevišķiem piramīdveidīgiem apcirkņiem, kuru attīstības pamatā ir atsevišķs zieds. Negatavu nomizotu augļu mīkstumu sautē un izmanto līdzīgi dārzeņiem, marinētā veidā tā garša līdzinās gurķiem, bet gatavus augļus ēd svaigā veidā vai pagatavo marmelādi. Nogatavojušās sēklas vāra, žāvē un samaļ, pievieno kā sastāvdaļu miltiem. Savukārt dzeltenīgi brūno augstvērtīgās kvalitātes koksni izmanto mēbeļu, mūzikas instrumentu un darba rīku pagatavošanai.
Passion Fruit(Indija,Brazīlija).Mīksts auglis ar daudz sēkliņām.
Reklāma
Lychee(Ķīna,Indija,Taivāna).Līčijas ēdamā da|a slēpjas adatainā čaulā. Gatavs mīkstums ir balts, gandrīz caurspīdīgs, bet vidū auglim ir neēdama sēkla. Javā, Ķīnā, Flondā, kur līčijas audzē dārzos, tās iegūst ananāsu un aprikožu garšu. No gataviem aug|iem ražo sīrupu, izmanto garšvielām un žāvē līdzīgi plūmēm.
Reklāma
Star fruit(Indonēzija,Indija,Šrilanka). Karambola jeb zvaigžņauga vērtība ir skābē un cukurā, ko tā satur. Ar karambolas sulu, varot izņemt traipus no lina auduma un pulēt misiņa priekšmetus.Ēdienu gatavošanā karambolu iesaka izmantot kā garšas uzlabotāju - pievienot kompotiem, augļu salātiem, želejām un džemiem. To var arī marinēt un lietot kā rotājošu elementu. Karambola nav jāmizo un ir līdzīga pēc garšas mūsu rabarberim. Diemžēl, kā daudzus eksotiskos augļus, gatavu karambolu ir grūti nopirkt: pārdod vai nu zaļas, vai jau ar brūnām maliņām.