local-stats-pixel fb-conv-api

Earth hour Latvia9

30 6

2010. gada 27. martā plkst. 20:30 Pasaules Dabas Fonds rīko akciju Zemes stunda, kuras laikā iedzīvotāji un uzņēmumi ir aicināti uz vienu stundu izslēgt apgaismojumu, bet pilsētu un novadu pašvaldības - labi pazīstamu ēku un objektu ārējo apgaismojumu, lai simboliski pievērstu uzmanību klimata pārmaiņām. Simboliskās akcijas mērķis ir paust atbalstu gudras klimata politikas veidošanai un videi draudzīgas enerģijas izmantošanai, tāpat akcija rosina domāt par elektroenerģijas taupīšanu ikdienā.

 

 

Šobrīd akcijā Zemes stunda oficiāli dalību ir apstiprinājušas 23 Latvijas pašvaldības – Kuldīgas, Aglonas, Rundāles, Kārsavas, Amatas, Tukuma, Krāslavas, Apes, Baldones, Jaunpiebalgas, Vecumnieku, Aizkraukles, Raunas, Baltinavas, Skrīveru, Valkas, Ilūkstes, Iecavas, Mālpils, Lielvārdes, Saulkrastu, Balvu novads un Jelgavas pilsēta. Tāpat arī vairāki restorāni un kafejnīcas Rīgā gatavojas sveču gaismā uzņemt Zemes stundas viesus. Pasaules Dabas Fonda direktors Uģis Rotbergs norāda: „šī ir lieliska iespēja ikvienam iedzīvotājam un uzņēmumam uzskatāmi demonstrēt vēlmi risināt nozīmīgo globālo problēmu – klimata izmaiņas. Šī ir stunda, kad mēs varam parādīt politikas veidotājiem un valsts vadītājiem un, vēl svarīgāk – viens otram, ka risinājums ir iespējams, ja sadarbosimies un uzņemsimies atbildību.”

Ikviens var piedalīties Zemes stundas norisē!

Ikviens iedzīvotājs, uzņēmējs vai pašvaldība var piedalīties Zemes stundas norisē, uz vienu stundu, nemazinot iedzīvotāju drošību, izslēdzot vai samazinot apgaismojumu un izslēdzot maznozīmīgās elektroierīces. Atbalstu akcijai iespējams parādīt arī kļūstot par Zemes stundas sekotāju kādā no sociālajiem portāliem – Draugiem.lv, Twitter.com, Sekoman.lv vai Facebook. Daudzi cilvēki Latvijā un pasaulē izvēlas organizēt savu Zemes stundu – veidot kādu kopīgu pasākumu sveču gaismā, doties vērot zvaigznes, priecāties un būt kopā.

Ko izslēgt Zemes stundas laikā?

Pasaules Dabas Fonds aicina izbaudīt akciju Zemes stunda, domājot par iespējām taupīt energoresursus arī ikdienā un pievienoties daudziem miljoniem cilvēku visā pasaulē, lai simboliski parādītu, ka arī mums rūp pasaules nākotne.

Lūk, daži ierosinājumi, ko uzņēmumi un iedzīvotāji var izslēgt Zemes stundas laikā.

Uzņēmumiem:
Apgaismotās veikalu un pakalpojumu centru izkārtnes, ēku ārējo apgaismojumu;
Birojos neatstāt datorus un citas elektroierīces gaidīšanas režīmā, tādējādi tās patērē līdz pat 25% no strādājoša aparāta enerģijas.

Mājsaimniecībās:
Samazināt, vai pavisam izslēgt apgaismojumu dzīvojamajā zonā;
Izslēgt tādas elektroierīces, kā, piemēram, datoru un televizoru;
Censties Zemes stundas laikā nevārīt ūdeni ar elektriskajām kannām, nelietot veļas mazgājamo un trauku mazgājamo mašīnu.

Atskatoties vēsturē

Akcija Zemes stunda aizsākās 2007. gadā Sidnejā, kad 2 miljoni cilvēku izslēdza apgaismojumu savos mājokļos uz vienu stundu, lai tādējādi demonstrētu attieksmi pret klimata izmaiņām. 2008. gadā akcijā piedalījās jau vairāk kā 50 miljoni cilvēku no visas pasaules. 2009. gadā notika kas vēl nepieredzēts – Zemes stunda vienoja simtiem miljonu cilvēku, vairāk nekā 3900 pilsētas 88 valstīs, to vidū arī 12 Latvijas pilsētas – Rīga, Preiļi, Jelgava, Dobele, Saldus, Aizkraukle, Ventspils, Limbaži, Cēsis, Valka, Lielvārde un Bauska, kā arī divi novadi – Lielvārdes un Krāslavas. Zemes stundas laikā Rīgā tika izslēgts Brīvības pieminekļa, Melngalvju nama, Latvijas Nacionālās operas, Zaķusalas televīzijas torņa u.c. objektu apgaismojums, Jelgavā – Jelgavas pils, Sv. Annas katedrāles un citu ēku ārējais apgaismojums. Dobelē tika organizēti īpaši Zemes stundas pasākumi, bet Aizkraukle piedalījās akcijā aktīvi informējot iedzīvotājus un uzņēmumus. Akciju atbalstīja arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

30 6 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.google.com
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Pamaz to bildīšu!

14 0 atbildēt

nezin vai valsts arī to ievēroja? jo uz ļoti daudzām ielām un galvenais,ka uz gājēju pārējām bija izslēgts apgaismojums,taupa uz iedzīvotāju drošības rēķina kauns

5 0 atbildēt

Ta nu gan raksts ! Sry, bet nu + neesi pelnījis =/

2 0 atbildēt

Tiešām sviests. Kam tas viss vajadzīgs? Katrs atsevišķi neko dižu neietaupa, izslēdzot gaismu uz stundu. Kopumā pasaulei tas dod mikroskopisku labumu, ja vispār to dod. Tā ir tikai miglas pūšana acīs- tipa, re, mēs tagad ar šo pasākumu padaram pasauli zaļāku. Da hujņa pēdējā. Domāts parastiem cilvēkiem, bet tie, kuri valda pasauli tāpat nospļaujas par to visu. Nospļaujas par kaut kādām zaļajām stundām un pasaules saglabāšanu. Viena stunda bez apgaismojuma... Un tajā pat laikā tiek izcirsti mūžameži miljoniem hektāru apmērā, ūdeņos pludinātas ķimikālijas un tā tālāk. Tad lai viņi iet nahuj ar savu stundu bez gaismas. Tas neko, bļaģ, nemainīs.

4 2 atbildēt

+++ No Rockhoppera! :) Zeme taču ir jāmīl! :)

2 0 atbildēt

fotogrāfējot viņi izmantoja elektroierīci

2 0 atbildēt

pirmā bilde vienkārši pasaka visu kā ir  :D :D

2 1 atbildēt

da ;sis pasākums kkāds sviests - ko tik cilvēki neizdomās no nav ko darīšanas.

3 2 atbildēt

jaaa sameeraa liels beztolx. it iipashi nj*t veeraa ka straava nu jau chista nav no tiem energjijas avotiem kas baigi kauko pistu aaraa! veeja gjeneratori, Hidroelektrostacijas, arii atomelektrostacijas reaali darbojas ar vienu uraana klucvi kas ne saarnjo ne piedirsh kko... bezjeega! buutu labaak kaada ganja hour kad visi apkuras tad gan buutu labus visiem. 

1 0 atbildēt