local-stats-pixel fb-conv-api

Černobiļas katastrofa.19

117 3

Zinu, ka kautkas tamlīdzīgs ir bijis 100 reižu, bet man ienāca prātā domas par černobiļas katastrofu, jo varbūt ir kāds kurš to tiešām ar aizrautību lasīs un apskatīs bildes. :)

Černobiļas katastrofa

Postošā avārija notika Černobiļas atomelektrostacijā 1986.gada 26.aprīlī pulst.01:24 pēc vietējā laika, ko izraisīja eksplozija.. Tā kļuva par milzīgāko atomelektrostaciju katastrofu visā cilvēces vēsturē. Milzīgas teritorijas Ukrainā, Baltkrievijā un Krievijā tika spēcīgi piesārņotas, aptuveni 60% no radioaktīvajiem nokrišņiem nokrita pār Baltkrieviju. Avārija izraisīja bažas par Padomju atomelektrostaciju drošību, ierobežojot tās attīstību uz vairākiem gadiem. Tagad neatkarīgajām valstīm– Krievijai, Ukrainai un Baltkrievijai toreiz nācās risināt avārijas seku novēršanas un veselīgas vides atjaunošanas izdevumu problēmas. Praktiski neiespējams precīzi noteikt Černobiļas katastrofas rezultātā cietušo un bojā gājušo skaitu, jo Padomju Savienība slēpa daudz informācijas, uzrādot nepilnīgus bojā gājušo sarakstus. Padomju autoritātes aizliedza ārstiem miršanas apliecībās uzrādīt Černobiļas katastrofas radīto radiāciju kā nāves cēloni. Tādas avārijas sekas kā vēzis daudziem tika atklātas tikai pēc daudziem gadiem un ne vienmēr varēja viennozīmīgi apgalvot, ka tās bija izraisījusi katastrofa Černobiļā.
      Černobiļas atomelektrostacija atrodas 18 km attālumā no Černobiļas ciemata, 16 km no Ukrainas un Baltkrievijas robežas un 110 km no Kijevas. Stacijas celtniecība aizsākās 70. gadu beigās, kura galu galā 1983. gadā sastāvēja no 4 reaktoriem ar 1 gigavatu elektroenerģijas jaudas. Tika būvēti vēl 2 reaktori, taču tie netika pabeigti avārijas dēļ. 1986.gada sākumā tie saražoja ap 10% no Ukrainas elektroenerģijas. Maskēšanās nolūkos stacija tika nosaukta Černobiļas ciematiņa vārdā. Stacijā tika nodarbināti daudzi apkārtējie iedzīvotāji, kuri saņēma dažādus labumus: algas piemaksas, ceļazīmes, utml. kompensējot viņu darba apstākļu kaitīgumu. Tuvajā Pripetes pilsētā iedzīvotāju skaits pieauga līdz 45 tūkstošiem (kā mūsdienu Rēzekne). Saskaņā ar dažādiem avotiem no radiācijas bojā gājuši no 100 līdz 4000 cilvēku, bet reālus apjomus nevaru un arī nevarēs noteikt. Piesārņojumam vēl joprojām pakļauti no 1-5 miljoni cilvēku pēc dažādiem avotiem.


Katastrofas cēloņi

 

1986.gadā Černobiļas stacijas vadība ar godkārīgo direktoru Bruhanovu priekšgalā piekrita veikt īpaši bīstamu reaktora darbības pārbaudi uz kuru neviena cita no PSRS atomelektrostacijām nebija gatavas parakstīties. 25.aprīlī tika uzsākts paredzētais eksperiments.

25.aprīlis

13:05 sākās plānota reaktora izslēgšana ar jaudas pakāpenisku samazināšanu;

14:00 avārijas sistēma reaktora dzesināšana tika izolēta, lai netraucētu eksperimenta norisi. Tomēr jaudas līmenis nekritās un turējās pie atzīmes 1600MW. Eksperiments aizkavējās. Ja nebūtu šīs aizkavēšanas, eksperiments tiktu veikts dienas maiņas laikā.

23:10 sākās pakāpeniska jaudas samazināšanās

26. aprīlis

00:05 jaudas līmenis samazinājās līdz 720 MW un turpina kristies. Darbinieki zināja, ka zem 700 MW reaktoru ir jāatslēdz, to nedrīkst uzreiz iedarbināt atkal.

00:28 jaudas līmenis nokrīt līdz 500MW. Tiek iedarbināta automātiskās regulēšanas sistēma, bet tā nenostrādā. Jauda nokrītas līdz 300MW.

00:32 operators cenšas palielināt jaudu ar rokas vadību

1:00 reaktora jauda paaugstinās līdz 200MW, tiek iedarbināts papildus dzesināšanas sūknis un operators atslēdz automātiskās sistēmas, lai netraucētu turpmāko reaktora darbību.

1:18 sākās problēmas ar dzesināšanu.

1:19 vadāmās serdes pārtrauc jaudas palielināšanu, tā rezultātā pieaug temperatūra un spiediens tvaika separatoros.

1:21:40 operators samazina ūdens daudzumu dzesināšanas sistēmā, lai stabilizētu ūdens līmeni tvaika separatorā.

1:22 sākas nekontrolējama tvaika reaktora darbība

1:22:45 operatoram šķiet, ka sistēma ir noregulēta

1:23:10 automātiski vadāmās serdes operators izvelk no reaktora

1:23:35 tvaika ģenerators kļuva nevadāms

1:23:40 operators ieslēdz avārijas signālu, izvilktās serdes atpakaļ iegrimst reaktorā, bloka lejas daļā sākas visi reaktīvie procesi

1:23:44 reaktora jauda pieaug līdz līmenim, kas 100 reizes pārsniedz pieļaujamo normu

1:23:45 rodas augsts spiediens degvielas kanālos

1:23:49 pārtrūkst dzesēšanas kanāli

1:24 notiek viens sprādziens milzīga tvaika rezultātā. Otrs sprādziens notiek degvielas izgarojumu dēļ. Sprādzienu rezultātā reaktorā nonāk skābeklis, kas uzliesmo. Gaisā nokļūst vairāk kā 8 tonnas augstas radiācijas degvielas, kas satur plutoniju, urānu un 520 citus bīstamus radionuklīdus.

« 1  2  3 »
117 3 19 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 19

0/2000

Rēgu pilsētele! ++

12 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " butu labi ja ari avarijas iemeslus butu piera... " tiks darīts ;)

4 0 atbildēt

no manis + jo ir dazas neredzetas bildes 

3 0 atbildēt

atbildot uz arinka komentāru " tieshi ienaca prataa,pec taa ka tas ir bijis ... " es nezinu vai tas ir bijis vakar, vakar spokos nemaniju.

3 0 atbildēt
za4 avatarsza4

gribu tur ekskursijā

4 1 atbildēt

Es gribu aizbraujt uz čērnobiļi sēņot :D:D

2 0 atbildēt

5. bilde kas tur tie pa milžiem? Černobiļa saistas tikai ar spēli stalker. Bet nu interesanti palasīt :)

2 0 atbildēt

labak butu ielicis video

2 0 atbildēt

atbildot uz daismants komentāru "   Tiešām tur neviens nedzīvo ? Moš ir ... "

nu čalīt padomā pats no sava viedokļa vai tu vēl vēlētos tur dzīvot pēc tādiem atgadījumiem un vietā kura apdraud veselību?  

1 0 atbildēt

a cik tad liels bij tas raadiuss man gribas zinaat cik skaara taa stacija?

1 0 atbildēt

 

Tiešām tur neviens nedzīvo ? Moš ir kāds kas dzivo.. 

1 0 atbildēt

labāk parādītu ka cilvēki,dzīvnieki izkatas pēc atomreaktora sprādziena

1 0 atbildēt

Mirusi pilsēta.... Jebal!

1 0 atbildēt

tieshi ienaca prataa,pec taa ka tas ir bijis vakar?!..

2 1 atbildēt

Pamestā pilsēta.. bildes ir ļoti labas :) Un par rakstu kopumā + patika

0 0 atbildēt

Izskatās ka rakstiņš diezgan sens bet vlg lasīju ar interesi :)

0 0 atbildēt

Interesants raksts, iedvesmoja mani painteresēties vēl par šo sprādzienu.!

inteesanti butu pastaigat pa tamlidzigu pilsetu, protams tādu kuraa nebūtu noticis taads spradziens.

0 0 atbildēt

Spradziens notikai nakti , kad cilveki jau guleja :) Iesaku noskatities filmu kur viss ir smuki paradits :P

0 0 atbildēt

tur dziivo cilveeeki, vinjiem pofig kas tur notiek,un vinjiem viss kartibaa ir,ja nemaldos tad spraadziens notika gaishaa dienas laikaa, bet es nezinu vai 01 ir diena, ja ir tad atvainojos...

0 0 atbildēt