local-stats-pixel fb-conv-api

Cunami!15

70 0

 

Cunami ir lieli seismiski ierosināti viļņi jūrā vai okeānā. Viena no bargākajām dabas parādībām, kas nodara lielu postu piekrastes saimniecībai un kuras laikā iet bojā daudz cilvēku. Cunami nav iespējams precīzi prognozēt, jo pilnībā nav izzināta tā izcelsme.

Nelieli cunami veidojas izverdot zemūdens vulkānam, vai notiekot zemūdens nogruvumam, bet lieli - pēkšņi pārvietojoties zemes garozas blokiem spēcīgas zemestrīces laikā. Zemestrīces stiprums pēc rihtera skalas - 7 balles, un tās epicentrs atrodas līdz 30 km dziļumā. Šie pazemes spēki iekustina milzīgas pazemes masas, kas no centra pārvietojas dažādos virzienos. Raksturīgi cunami veidošanās rajoni ir Klusā okeāna nomale pie Čīles un pie Japānas.

Domājams, ka kādreiz cunami viļņus ir radījuši lieli meteorīti, kas ar lielu spēku triekušies pret okeānu.. Galvenā cunami viļņa garums sasniedz vairākus simtus kilometrus. Izplatīšanās ātrums ir ap 1000 km/h. Atstatums starp divu viļņu mugurām ir no 5 līdz 1500 km. Parasti tie piekrastei uzvirzās sērijveidā. Viļņu augstums atklātā okeānā ir no 0,01-5 m, un tie nav bīstami.

Cunami viļņu lielais spēks parādās piekrastē, kad to augstums strauji pieaug līdz 10m, reizēm pat 50 m. Viļņu ātrums samazinās līdz 30-100 km/h, jo priekšējās ūdens masas bremzējas, bet aiz tām nākošas kā stāva siena gāžas uz krastu. Jo krasts stāvāks, jo vilnis augstāks. Tas savā ceļā noposta visu. Pa upju grīvām tie iekļūst tālu sauszemē un nereti izraisa plašus plūdus.

Cilvēces vēsturē reģistrēts apmēram 1000 cunami gadījumu, postoši no tiem bijuši apmēram 100. Visvairāk cunami ir bijuši klusajā okeānā. Liela traģēdija notika 1703. g. Decembrī, kad cunami viļņi uzbruka Japānas piekrastei 4 reizes. Atlantijas okeānā ir bijuši apmēram 200 cunami. Lielākais no viļņiem novērots 1755. g. Lisabonas zemestrīces laikā, kad viļņa augstums pārsniedza 20 m. Daži desmiti cunami ir reģistrēti arī Indijas okeānā. Nelieli cunami var būt arī jūrās piemēram, melnajā jūrā bija divi viens 1927.g. un otrs 1966. g.

Viena no pazīmēm, kas vēstī par cunami tuvošanos, ir jūras atkāpšanās no krasta. Japānas. Kuriļu salas, Aļaskas, Sahalīnas, Kamčatkas, piekrastēs un citur ir izveidoti speciāli cunami prognozēšanas dienesti, galvenais dienests atrodas Honolulu Havaju salās.





70 0 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

Tas čalis tak bikses pieliki,bet vispar diezgan briesmīgi. rakstam +

5 0 atbildēt

Skaisti

6 1 atbildēt

Mjā, traki, tas 1. video vsp drausmīgs, bet tas ir dabas spēks, nekas nav spēcīgāks par to. :/

4 0 atbildēt

Interesanti, bet tas pirmais video briesmīgs...

4 0 atbildēt

Pedejais video labs, man patika :)

5 1 atbildēt

gudrinieks.lv :D

3 0 atbildēt

atbildot uz PizhikZ komentāru " Kā lūdzu? " da nē, nav jau 1:1 nospiests, sākums baigi līdzīgs tur.. nebūtu pa dienu pacenties un limitu dabūjis + ieliktu ;D

3 0 atbildēt

atbildot uz bukka komentāru " prieks ka skaties www.kasjauns.lv :D žēl ka p... " Vēlviens gudrinieks atradies :)

2 0 atbildēt

omfg

run chinese run!

2 0 atbildēt

atbildot uz Cumosniks komentāru " gudrinieks.lv :D " Kā lūdzu?

1 0 atbildēt

atbildot uz Cumosniks komentāru " da nē, nav jau 1:1 nospiests, sākums baigi ... " šis vnk no mana zpd ;) Tikko pabeidzu raxtīt, nolēmu kko iemest arī spokos :)

1 0 atbildēt

prieks ka skaties www.kasjauns.lv :D žēl ka pašam izdoma nestrādā.

www.gudrinieks.lv ar ieruleee ne? :D

1 0 atbildēt

Forši sērfot uz cunami viļņa

1 0 atbildēt

1. bilde nav cunamī, tas ir tas putekļu mākonis

0 0 atbildēt

Kruti un forsi bet, zel ka "Cunami" atnem cilvekiem dzivibas emotion.

0 4 atbildēt