local-stats-pixel fb-conv-api

Tornado6

19 2

Tornado (arī Virpuļviesulis) ir postošs, straujš un trakojošs piltuvveida atmosfēras virpulis ar lietu un negaisu. No attāluma izskatās, ka šis gaisa virpulis savieno debesis ar zemi. Lielākajai daļai tornado vēja ātrums ir no 60 līdz 180 km/h, bet tā diametrs pārsvarā ir ap 75 metriem. Lielākā izmērītā tornado diametrs bija 1600 metri. Tas 1999. gada 3. maijā tika nomērīts ASV Oklahomas štatā ar speciālas iekārtas palīdzību. Tornado diametrs ir attālums starp vēja ātruma maksimumiem virpuļa iekšienē. Parasti tornado ir īslaicīgi, cik pēkšņi tie uzrodas, tik pat ātri tie beidzas. Šajā laikā tas veic tikai dažus kilometrus.

Vārds "tornado" ir cēlies no spāņu vai portugāļu valodas darbības vārda tornar, kas nozīmē "griezties". Tornado var rasties jebkurā pasaules vietā, izņemot Antarktīdu. Pats slavenākais reģions ir Amerikas centrālā un dienvidu daļa, kas pazīstama kā "Tornado aleja". Citviet pasaulē to sauc par trombiem vai smerčiem, bet tornado, kas rodas virs ūdens, sauc par ūdens stabu.

Tornado rodas pērkona negaisa laikā, parasti - no spēcīgiem pērkona negaisiem, lai gan tie dažreiz var notikt arī viesuļvētras laikā. Uzskata, ka tie rodas tad, kad vēsās, sausās gaisa straumes satiekas ar siltajām, mitrajām gaisa straumēm, piespiežot siltajam gaisam pēkšņi celties uz augšu. Tornado, zibens un dažreiz arī krusa tiek saistīta ar pērkona negaisu. Vairākums tornado rodas mezociklona astē. Doplera radara ekrānā tornado ir iespējams pamanīt kā "āķa atbalsi".

Tornado izraisītie bojājumi ir saistīti ar lielo vēja ātrumu un vēja nestajām atlūzām. Ir izmērīts, ka vēja ātrums tornado iekšienē var būt līdz pat 480 km/h. Tornado sezona Ziemeļamerikā parasti ir no marta līdz oktobrim, lai gan tornado var izveidoties jebkurā laikā. Tie parasti rodas pēcpusdienā vai vakarā: apmēram 80 % no visiem tornado rodas starp pēcpusdienu un pusnakti.
Tornado var arī būt gandrīz vai neredzams, tos var pamanīt tikai pēc atlūzām pie piltuves pamatnes. Naktī tornado nevar pamanīt, lai gan ir novērots, ka dažreiz tornado it kā spīd tad, kad ir zibens aktivitāte. Hola novērojumi liecina, ka tornado iekšienē ir celulārs veidojums. Daži tornado sastāv no vairākām mini piltuvēm. Par tornado uzskata tikai tās piltuves, kurām ir kontakts starp zemi un mākoņiem.

Lielākā daļa no tornado pēc ārējā izskata atgadina piltuvi, kura savieno debesis ar zemi. Tas parasti ir šaurs, reti tornado diametrs ir lielāks par 100 metriem. Nav divu vienādu tornado. Un nav tādu tornado, kuri uzvestos tāpat kā citi. Katram tornado ir savādāka forma un izmēri.

Pat neliels putekļu virpulis, kurš ir izveidojies pie pašas zemes virskārtas, var būt tornado. Šāda virpuļa postījumi nemēdz būt postoši. Zinātniski par tornado uzskata tikai tos gaisa virpuļus, kuru vēja ātrums virpuļa ārējā malā sasniedz 60 km/h.[1]

Ir gadījumi, kad tornado ir izpostījis vienu un to pašu pilsētu vairākus gadus pēc kārtas. Bet tomēr paziņot uz kurieni tornado pārvietosies ir vienkārši neiespējami. Vēl jo vairāk, par tornado rašanos nav iespējams savlaicīgi brīdināt - to var noteikt tikai pāris minūtes pirms tā rašanās.

Ne katrs pērkona negaiss vai viesuļvētra izraisa tornado, tam ir vajadzīgi vairāki komponenti - vējš, temperatūra, spiediens, mitrums, utt., lai rastos pat neliels tornado. Un tomēr katru gadu ASV notiek apmēram 1000 tornado.

No visiem tornado, kas rodas ASV, lielākā daļa ir F0 un F1 tornado. Paši spēcīgākie un iznīcinošākie tornado ir F5 (pēc Fudžitas-Pīrsona tornado skalas), taču tie notiek ļoti reti.

Skala

F0-Vēja ātrums, km/h-64-116 (18-32 m/s)Diametrs, m-10 - 50-Viegli postījumi. Var bojāt televīzijas torņus, lauzt lielus koku zarus, nogāž vecus kokus, nogāž dažādas izkārtnes, bojā ceļazīmes.

F1-Vēja ātrums, km/h-117-180 (33-50 m/s)Diametrs, m-30 - 150-Vidēji postījumi. Vismazākais vēja ātrums šajā tornado jau ir vienāds ar orkāna spēku. Var noraut māju jumtus, nogāž vieglas piebūves, gāž daudzus kokus, pārvieto vieglās automašīnas

F2-Vēja ātrums, km/h-181-253 (51-70 m/s)Diametrs, m-110 - 250-Nozīmīgi postījumi. Norauj māju jumtus, bojā sienas, nojauc un pārvieto nelielas būves, piemēram, kioskus u.c., izrauj kokus ar visām sakmēm, nopūš automobiļus no ceļa.

F3-Vēja ātrums, km/h-254-332 (71-92 m/s)Diametrs, m200 - 500-Nopietni postījumi. Norauj māju jumtus un sabojā vai arī iznīcina māju sienas, nogāž vilcienus, paceļ un nomet zemē automobiļus, iznīcina ceļu segumu, ar visām sakmēm izrauj gandrīz visus kokus.

F4-Vēja ātrums, km/h-333-418 (93-116 m/s)Diametrs, m-400 - 900-Ļoti nopietni postījumi. Iznīcina vai sabojā pat jaunas un izturīgas mājas, izrautos kokus paceļ gaisā un pārvieto diezgan tālu, nelielas mājas paceļ gaisā un pārvieto nelielā attālumā. Izveido un iesūc sevī lielu daudzumu putekļu un dažādu priekšmetu, nopūš augsnes augšējo slāni, paceļ gaisā un lielā attālumā pārvieto automobiļus.

F5-Vēja ātrums, km/h-419-512 (117-142 m/s)Diametrs, m1100 ~Kolosāli postījumi. Paceļ un aiznes lielā attālumā pat ļoti izturīgas mājas, iznīcina dzelzsbetona konstrukcijas, paceļ gaisā un aiznes smagos automobiļus 100 m un lielākā attālumā, izrauj ar saknēm pilnīgi visus kokus un veic vēl daudzus citus milzīgus postījumus. Iznīcina pilnīgi visu, kas pagadās tam ceļā.

« 1  2  3 »
19 2 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Pārkopē wikipēdiju, un raksts ir gatavs

2 0 atbildēt

kādā sakarā šis ir oriģinālraksts?

1 0 atbildēt

Nu copy past un raksts gatavs!!!

Nu nav jau vairaak orginalraksts-happy!!!

1 0 atbildēt

Iespaidīgi

0 0 atbildēt

un šodien gaidāms varžu lietus...

0 0 atbildēt

amerikaaa viss ir liels :D pat veeejsh !!

0 0 atbildēt