local-stats-pixel fb-conv-api

Latvijas dabas retumi.3

47 0

To, ka Latvijā ir skaista daba zina, manuprāt, katrs. Bet es gribētu nedaudz pastāstīt par kādām interesantām vietām, kurās ir bijis tikai retais no jums.
Vai zini, ka paralēli dzintara jūrai, bieziem siliem, smaržīgām pļavām, nebeidzamajiem ezeriem un upēm Latvijā ir arī alas?

 

Stāstu sākšu ar garāko alu labirintu Latvijā. Tās ir Riežupes smilšu alas. Jāatzīst gan, ka šīs ir mākslīgi veidotas alas, taču tas nemazina to ievērību. Sākotnēji alu garums bija vairāki kilometri. Taču uz doto momentu kopējais alu labirinta garums ir aptuveni  350 metri. Tik dramatisks alu garuma samazinājums ir saistīts ar regulāri notiekošajiem nogruvumiem. Ekskursijas notiek gida pavadībā un tāpēc ir par maksu.

 

Garākais dabīgi veidojies alu labirints Latvijā ir Dauģēnu alas. Lielās Dauģēnu alas un mazās Dauģēnu alas kopējais garums ir 346 metri. Liela daļa eju ir daļēji appludinātas. Tas ir saistīts ar lielu skaitu avotu, kas ir izlauzuši ceļu pa šīs alas ejām. Taču ekipējoties ar attiecīgu apģērbu ir iespējams aplūkot gandrīz visas ejas. Vienīgi jāpiezīmē, ka ejas ir diezgan šauras un zemas, tāpēc tiem, kuriem bail no šaurām telpām šeit darīt nav ko.

 

Par unikālu veidojumu Latvijai tiek uzskatītas arī Sikspārņu alas. Tās ir dolomīta!!! alas. Tiešām ir vērts tās apskatīt, jo neko līdzīgu Latvijā nebūsit redzējuši. Šīs ir mākslīgi veidotas alas. Tajās regulāri notiek nogruvumi, tāpēc pēc kāda laika to kopgarums varētu stipri samazināties. Alas ir grūti atrast un piekļūt tām. Tāpēc tās ir saglabājušās salīdzinoši neskartas.

 

Minētās alas ir tikai niecīga daļa no tā ko iespējams aplūkot te pat Latvijā. Taču šīs ir pašas iespaidīgākās un ievērības cienīgākās.

 

Nobeigumā gribētu atgādināt, ka izturēsimies pret dabu saudzīgi. Lai arī nākamajām paaudzēm paliktu kaut kas no skaistās Latvijas dabas. Lai būtu ko aplūkot un apskatīt arī viņiem :)

« 1  2  3 »
47 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

atbildot uz gurkjis komentāru " Alas patiešām feinas, bet kas no alu apmeklēj... " Aha! :)))

15 0 atbildēt

Alas patiešām feinas, bet kas no alu apmeklējuma visvairāk paliek atmiņā? Gide! Tie, kas šīs alas ir apmeklējuši, noteikti zina par ko es runāju... :)

8 0 atbildēt

Nice! :D

0 0 atbildēt