local-stats-pixel fb-conv-api

Gaiļa pakaļatdarinājums - PAPAGAIĻI2

4 0

 

Papagaiļi

Pirmsākumi putnu kā mājas mīluļu turēšanai meklējami jau pirms tūkstošiem gadu, un mūsdienās vērojams to piekritēju skaita pieaugums. Tam ir dažādi iemesli. Viens np tiem - arvien vairāk cilvēku pasaulē dzīvo pilsētas vidē, kur saskarsmei ar dabu atliek maz iespēju un laika. Putni savas sabiedriskās dabas dēļ ir viegli pieradināmi un ienes dzīvību mājoklī. Vieni no populārākajiem putniem kompanjoniem, bez šaubām, ir papagaiļi. Papagaiļi ir dzīvespriecīgi putni un tiem piemīt spēja apbrīnojami precīzi atdarināt cilvēka balsi un citas dzirdētas skaņas.

 

Putnu audzētāji, kas labi iepazinuši dažādu sugu īpatnības un panākuši to vairošanos nebrīvē, labvēlīgi ietekmē apdraudēto sugu izdzīvošanu savvaļā, jo putni vairs netiek izķerti dabā. Mājas mīluļa lomai neapšaubāmi daudz labāk piemēroti putni, kas dzimuši un auguši nebrīvē, ciešā kontaktā ar cilvēku. Agrāk varēja iegādāties tikko savvaļā ķertus un nelegāli ievestus putnus. Tagad zooveikalos nopērkamie putni ir dzimuši nebrīvē audzētavās, atklimatizējušies un pieraduši pie cilvēka klātbūtnes.

 

  Kakadu Pieaudzis Kakadu papagailis ir 35 - 50 cm garš. Dzīves ilgums ap 50 -55 gadiem. Olu inkubācija 28 dienas. Putnēni izšķiļas klāti ar gaišu pūku un akli. Pēc 30 - 60 dienām putnēni pamet ligzdu.

Turēšana: tur būrī ar metāla stiepļu restojumu un atbilstoša izmēra laktām. Minimālie būra izmēri putnam 120 (180) x 100 x 120 cm. Būri aprīko ar kāpnītēm, koku zariem, utt. (ligzdai izmanto noslēgtu mājiņu: 30 x 30 x 50 cm, skrejas diametrs - 17 cm, pakaisītu ar zāģu skaidām). Būri novieto tālāk no apsildīšanas ierīcēm un pasargā no caurvēja un tiešiem saules stariem. Optimālā istabas temperatūra + 18 - 20 oC, mitrums 60 -70 %. Reizi nedēļā putnu apsmidzina ar siltu ūdeni vai ievieto būrī ūdens baseinu. Regulāri tīra un dezinficē būri (1 reizi nedēļā).

Ēdināšana: kā pamatbarību izēdina zooveikalos nopērkamo speciālo barību (daļu izbaro mērcētu). Papildus dod : *)svaigus un labas kvalitātes augļus un dārzeņus (āboli, bumbieri, burkāni, salāti, gurķi, utt.), *)minerālbarību (zooveikalos nopērkami - minerālu akmeņi), sepija, *) jodu (zooveikalos nopērkami - joda bloki), *) atbilstoša raupjuma granti, *) augļu koku zarus, *) diedzētus graudu asnus, *)reizi nedēļā - biezpienu, vārītu olu. Augļus izēdina pakāpeniski.

Dzirdināšana: brīvi pieejams svaigs un nostādināts dzeramais ūdens.

Ja rodas aizdomas par putna saslimšanu nekavējoties doties pie veterinārārsta

Nebarot ar avokado un šokolādi!!!!

 

 

 

 

Viss par kakadu:
     

Kakadu ģints apvieno 19 sugas. Šie papagaiļi savvaļā izplatīti Austrālijā un Indonēzijā. Kakadu ģintij ir raksturīga knābja uzbūve - knābja apakšējā daļa ir platāka par augšējo, veidojot savdabīgu kausu. Šāda knābja uzbūve ļauj putniem piekļūt ēdamajai daļai, sasmalcinot riekstu, augļu kauliņu un sēklu cietos apvalkus.

 

Ģints papagaiļu spalvu rota parasti ir balta, izņemot sārto kakadu, kura apspalvojums ir pelnu pelēks ar sārtu ķermeņa apakšdaļu un krūtīm. Melnais kakadu, kā jau rāda tā nosaukums, krāsots melnā krāsā. Daudzām kakadu sugām uz galvas ir dažādas formas un lieluma cekuls. Arī auguma izmēru amplitūda ir plaša - mazākie nepārsniedz 35 cm garumu, turpretī lielie, piemēram, lielais dzeltencekula kakadu sasniedz 50 cm garumu.

 

Visi kakadu ir ļoti interesanti un saprātīgi putni. Tiesa, liela daļa no tiem ir apveltīta ar ļoti skaļu un griezīgu balsi. Runas dāvanas šiem putniem nav pārāk attīstītas.

 

Kakadu barošana nekādas raizes nesagādā, ja vien ņem vērā putna prasības pēc pietiekama augļu un zaļumu daudzuma barībā.

 

Spēcīgo knābju īpašniekiem vēlams piegādāt pietiekamā daudzumā svaigus koku zarus, kas tiem nepieciešami knābju deldēšanai un vienkārši izklaidei.

 

Ligzdas putni iekārto dobumainos kokos, nebrīvē - ar metālu nostiprinātas ligzdošanas mājiņas. Skrejas lielumu veido 15-17 cm diametrā. Dējumā var būt 1-4 olas, inkubācijas periods ir 28 dienas, perē abi vecāki. Jaunie putni pamet ligzdu ap 18. dienu pēc izšķilšanās.

4 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

nekas, nekas!!! lol

0 0 atbildēt

Atvainojos par sagādātajām neērtībām! :)

0 3 atbildēt