local-stats-pixel fb-conv-api

6 lielākie Saules sistēmas noslēpumi7

26 0

Sensenos laikos, 4,6 miljardus gadus atpakaļ, Piena ceļā notika neatgriezeniskas pārvērtības. Ūdeņradis un hēlijs kopā ar nelielu daudzumu putekļu pamazām sāka kondensēties un veidot molekulas. Nespējot pretoties savam svaram, jaunradītie molekulu mākoņi sakļāvās. Siltuma un spiediena iedarbībā radās zvaigzne – Saule.

Mēs precīzi nezinām, kas ierosināja iepriekš minēto procesu. Iespējams, kāda no tuvākajām zvaigznēm, beidzot pastāvēt, uzsprāga un deva pirmo triecienu procesu uzsākšanai. Visticamāk, tas ir noticis neskaitāmas reizes, jo mūsu pašu Piena ceļš ir tikai 13 miljardus gadus vecs un mēs varam novērot, ka tas joprojām izplešas. Tāpat kā citas zvaigznes, arī Saule nav nekas neparasts šajā sistēmā.

No Saules radīšanas atdalījās neliela daļa matērijas, kuru tagad mēs pazīstam kā 8 planētas. Viena no šīm planētām bija īpašāka par citām, un pēc kāda laika uz tās parādījās dzīvi organismi, kuri tagad ir noformulējuši 6 lielākos Saules sistēmas noslēpumus.



1.Sākums

Kā izveidojās Saules sistēma?
Aplūkojot mūsu kaimiņu planētas, varētu tikt piedots uzskatam, ka, ja tie pieder pie tās pašas ģimenes, tas ir adopcijas nevis radniecības pēc. Nekā nebija - tie ir vienas šūnas dvīņi.

2.Aptumsumi

Kāpēc Saule un Mēness debesīs izskatās vienāda lieluma?
Kāpēc Saule ir 400 reizes lielāka par Mēnesi un atrodas 400 reižu tālāk no Zemes? Tieši šī iemesla dēļ abi debess ķermeņi izskatās vienādi, skatoties no Zemes. Vai tā ir tikai nejauša sakritība?

3.Planēta

Vai ir planēta X?
Klīst baumas, ka tumšākajos Saules sistēmas nostūros varētu būt neredzama planēta X, kuras sasalušais ķermenis ir Marsa vai pat Zemes lielumā.

4.Komētas

No kurienes nāk komētas?
Šīs kosmosa klaidones cilvēki parasti saista ar pastardienas pienākšanu, taču neviens vēl nav pierādījis, no kurienes komētas ir cēlušās.

5.Tur Ārā

Vai Saules sistēma ir unikāla?
Kopš pirmā atklājuma, ka kāda cita planēta riņķo ap zvaigzni (1992.gadā) jau ir identificētas 280 "citplanētiešu Saules sistēmas", bet lielākoties tās ir krasi atšķirīgas no mūsējās.

6.Beigas

Kā beigs pastāvēt Saules sistēma?
Kopš "Lielā sprādziena" 100 miljonus gadus atpakaļ nekas īpaši nav mainījies, bet visticamāk kādreiz tas notiks...

26 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://fizmati.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

Patīk šāda veida raksti, tikai cerēju izlasīt vairāk informācijas, bet nu + vnlga :)

6 0 atbildēt

Baigi interesanti lasīt šo to par visumu :) Tikai liekas prātam neaptverams, ka visumam nav robežu :P viss tikai turpinās līdz bezgalībai :)

3 0 atbildēt

atbildot uz Miegamice komentāru " Baigi interesanti lasīt šo to par visumu :) T... " runā par to tik pārliecināti, itkā zinātu ! Iespējams to mēs nekad tā arī neuzzināsim ! Un pēc pāris miljoniem gadu protams ka Zemei pienāks gals, jo Saules mūžs ilgs vēl dažus miljardus gadu !

2 1 atbildēt

Ceru,ka tuvākā laikā nekas briesmigs nenotiks, bet kas būs pēc miljards gadiem godīgi sakot īpaši neintresē )))

0 0 atbildēt

No zemes mēs varam redzēt aptuveni 2500 zvaigžņu, bet visā Piena Ceļā to skaits ir mērāms biljonos, makes you think how small we are :|

0 0 atbildēt

Man gan liekas ka Kometas meteoriti utt visi nak no citam saules sistemam planetam vai vienkarsiem lieliem kosmosa akmeniem kas uzspragusi un vnk random virzienaa lido kkur kosmosa

0 0 atbildēt

nepatiik diezgan aprobezhoti..

saules sisteema ies bojaa, kad saule paarstaas savu eksistenci aprijot paareejaas planeetas un pavadonjus, protams ja taa neies bojaa, kad sapluudiis ar netaali esosho citu zvaigzhnju sisteemu, kas notiks peec paaris milijoniem gadu...

http://www.ifa.hawaii.edu/~barnes/ast110_06/tooe/Sun_Life.png

http://reinisf.com/misc/zemi-izmetis-no-piena-cela/

.............................................

runaajot par komeetaam

http://www.americanscientist.org/issues/feature/2001/3/how-were-the-comets-made/1

vienkaarshi, komeetas ir taadi kaa maisi kas satur noteiktas primitiivas vielas, taas radaas kopaa ar visumu 4.5milijardus gadu atpakalj, ir cita versija,ka komeetas nevis satur vielas kas bija nepieceishamas lai ko radiit, bet gain ir planeetu starpgravitaacijas iespaidu deelj radushies atkritumu kopumi ^^

.........................

vai saules sisteema ir unikaala?

http://thefutureofthings.com/news/1295/new-study-shows-solar-system-is-unique.html

............................

sorry, erudiicija - 0! bet pat minimaalas zinaashanas liek apshaubiit tavu rakstu, es arii gribeetu uzzinaat kur ieguvi datus lai sho rakstu izveidotu, kas pats par sevi nesatur nekaadu konkreetu informaaciju...

vai vienk esmu muljkjis :D

P.S. man patika saakums tikai ne tie 6 secinaajumi ^^

vairaak neapshaubiiju faktus (?) jo slinkums...

2 4 atbildēt