Tiek uzskatīts, ka to kultivēšanu maiju ciltis sāka apmēram 2 500 gadu pirms mūsu ēras.
*
Kakao koka latīniskais nosaukums Theobroma Cacao tulkojumā nozīmē "dievu ēdiens".
*
Maiji kakao pupiņas izmantoja dzēriena gatavošanai. Izmantot pupiņas šokolādes ražošanai krietni vien vēlāk izdomāja eiropieši - tikai pirms aptuveni 150 gadiem.
*
Iespējams, ka pirmais eiropietis, kas nobaudīja kakao, bija Kristofors Kolumbs, 1502.gadā izpētot Nikaragvu. Uz mūsu kontinentu pupiņas pirmais atveda cits spāņu iekarotājs - Ernans Kortess. Tas bija 1528.gadā. Eiropieši par rūgto dzērienu sākumā viebās, taču, kad iemācījas to saldināt, kakao kļuva populārs Spānijas galmā.
*
Spāņu iekarotāji uzzināja, ka pie maijiem četras kakao pupiņas var iemainīt pret vienu ķirbi, par 10 var dabūt trusi, bet par 100 var nopirkt vergu.
*
Pēdējos sešos gados kakao pupiņu cena pasaules tirgū ir dubultojusies.
Šā gada jūnijā Londonas biržā tā sasniedza rekordu - 3133 dolāri jeb Ls 1410 par tonnu.
*
Kakao pupiņu audzētājiem, piemēram, Ganā iepircēji par tonnu maksā Ls 700.
*
Vienā kakao koka pākstī ir 30-50 pupiņu. To pietiek septiņām piena vai divām tumšās šokolādes tāfelītēm. Lai saražotu kilogramu šokolādes, vajag aptuveni 900 pupiņu
*
Pētījumi mudina domāt, ka kakao sastāvā ietilpstošais flavonoīds palīdz pret insultu, sirds nepietiekamību, vēzi un diabētu.
*
Austriešu profesors Johans Rauhs 1624.gadā paziņoja, ka kakao ir afrodīzijs, kas veicina jutekliskumu, tāpēc aizliedza to lietot klosteros, lai pasargātu no "kaisles uzliesmojumiem".
Sastāvdaļas:
2 l piena
4 ēdamkarotes kakao pulvera
Cukurs pēc vajadzības
Pagatavošana:
Pienu uzvāra, pievieno ar cukuru sajauktu kakao pulveri un uzkarsē. Kakao var pievienot arī 3 saputotus olu dzeltenumus vai 1 ēdamk. kartupeļu cietes, tad kakao būs tumīgāks.
Avoti : www.diena.lv ; www.receptes.lv