local-stats-pixel fb-conv-api

Kafija11

35 3
Kafija ir viens no mūsdienu vispopulārākajiem bezalkaholiskajiem dzērieniem, ļoti daudzi nevar iedomāties rītu bez kafijas krūzītes, bet tai pašā laikā citi nesaprot, kā to melno suslu vispār var iedzert. :)

Šis tas ko palasīties par kafiju un tās vēsturi, ja nenāk miegs.

Kafiju nejauši atklāja tikai 9.gs., kad kāds kazu gans ganīja savas kazas Etiopijas augstienēs, viņš ievēroja, ka kazas ēd kāda auga ogas un kļūst neparasti aktīvas, daudz nedomādams, gans pagaršoja arī pats un vēl saplūca zarus, lai aiznestu mājās. Tā kafijas ogas izplatījās nelielā apgabalā. Āfrikas iedzīvotāji pat mēdza sajaukt kafijas ogas ar dzīvnieku taukiem, izveidojot sava veida enerģijas paēdienu.

Vēlāk kafijas ogas šķērsoja Sarkano jūru, kur arābi izveidoja kafju tādu, kādu mēs to šodien pazīstam, līdz pat 16.gs. kafiju audzēja tikai musulmaņi, eksporta kafijas pupiņas tika novārītas, lai eiropieši tās nevarētu sākt audzēt. Tad svētceļnieks-nodevējs Baba Budans slepus pameta Meku ar dīgtspējīgām kafijas pupiņām, ko viņš bija stingri piesaitējis sev pie vēdera. Pēc kāda laika Eiropu, sākot ar Itāliju, pārņēma kafijas drudzis, visi gribēja iegūt papildus peļņu, tirgojot kafiju, līderos izvirzījās Nīderlande.


18.gs. arī brazīļi izdomāja, ka gribētu savu vietu kafijas tirgū, tikai atkal bija viena problēma - visur kafiju audzēja nocietinājumiem līdzīgos laukos. Viņi nosūtīja pulkvedi Palhetu, lai izdomātu, kā iegūt stādus no turienes. Viņš izvēlējās vieglāku ceļu - caur gubernatora sievu un dabūja gan sievu, gan stādus. Kopš tā laika Brazīlija ir kļuvusi par lielāko kafijas audzētāju pasaulē.



__________________________________________________________________________________________

Daži fakti:

Kafijas pupiņas iegūst no kafijas ogām, kuras aug mūžzaļos krūmos, ko sauc par kafijas augiem.

Katru gadu tiek pagatavotas apmēram 6,7 milj. tonnu kafijas.

Kafijas dzērājiem ir mazāks risks saslimt ar Alcheimera slimību, Parkinsona slimību, sirdsslimībām, diabētu, podagru un aknu cirozi.


Kafija satur kofeīnu, kas iedarbojas kā CNS stimulants, atgaiņā miegainību un palīdz koncentrēties, bet lietots pārāk lielās devās var izraisīt bezmiegu, galvassāpes, paātrinātu sirdsdarbību, nervozitāti utt.

kofeīna saturs miligramos -

150ml tase grauzdētas un maltas kafijas ~80
150ml tase šķīstošās kafijas ~60
150ml tase bezkofeīna kafijas ~3
150ml tase tējas ~40
330ml kolas ~30
50g tīras šokolādes ~20


Mūsdienās kafijai ir daudz veidu, kas iedalās pēc sastāvdaļām un pagatavošanas veida, slavenākie ir espresso, cappuccino, cafe latte un caffe macciato.
« 1  2  3 »
35 3 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000
Nu draudzenīt, kafija vakarā, no rīta ar ko tādu jāmodina emotion emotion
2 0 atbildēt
kafija.. i love it.
2 0 atbildēt
pēdējaas bildes ir tik ņammīgas :D :)
1 0 atbildēt
fui!!! emotion emotion
1 0 atbildēt
Katru gadu tiek pagatavotas apmēram 6,7 tonnas kafijas. Tik maz?
1 0 atbildēt
mmm man garsho cafe latte emotion
1 0 atbildēt
Morph3us, tev taisnība, tur bija kļūda ;)
1 0 atbildēt
Ideāli zīmējumi.. emotion
1 0 atbildēt
Inde. :)
1 0 atbildēt
varēji sīkāk pastāstīt par tiem pagatavošanas veidiem.
1 0 atbildēt
Dzeru mājās expresso. Baigi labs.
0 0 atbildēt