local-stats-pixel fb-conv-api

Ideja ceļojumam!3

28 0

Es ieteiktu atvaļinājumu pavadīt Stoholmā, kāpēc? Tūlīt redzēsiet!

Vasa muzejs.

Vasa ir pasaulē vienīgais saglabājies 17.gs.kuģis. Ir saglabājies vairāk nekā 95% tā oriģinālo daļu, un to rotā simtiem kokā grebtu skulptūru; Vasa ir unikāla mākslas vērtība un viens no slavenākajiem tūristu apskates objektiem pasaulē.

Kuģis ir izstādīts Stokholmā tam īpaši paredzētā muzejā, kur iekārtotas arī deviņas ar to saistītas ekspozīcijas, ir labs veikals un augstas klases restorāns. Filmu par Vasa rāda ar tekstu sešpadsmit valodās. Vasa muzejs ir visvairāk apmeklētais muzejs Skandināvijā. Ar Stokholmu ir vērts iepazīties kaut vai Vasa muzeja dēļ vien.

1628. gada 10. augustā liels kara kuģis pacēla buras, lai atstātu Stokholmas ostu. Tas bija nesen uzbūvētais kuģis ”Vāsa”, kas nosaukts toreiz valdošās dinastijas vārdā. Par godu svinīgajam notikumam salutēja lielgabali visā ostas garumā.

Varenajam kuģim lēnā gaitā izbraucot no ostas, pēkšņi sacēlās brāzmains vējš. Vasa sasvērās, bet tūlīt atkal ieņēma stabilu stāvokli. Nākamā vēja brāzma sagāza kuģi uz sāniem. Caur atvērtajām lielgabalu lūkām ieplūda ūdens. Vasa, kam bija 150 vīru liela apkalpe, nogrima pilnīgi, paņemot sev līdz vismaz 30, bet varbūt pat 50 cilvēku dzīvības. Pagāja 333 gadi, kad Vasa atkal ieraudzīja dienas gaismu.

Vasa tika uzbūvēts Stokholmā holandiešu kuģu būvētāja Henrika Hibertsona vadībā. Viņam palīdzēja namdari, galdnieki, tēlnieki, gleznotāji, stiklinieki, burinieki, kalēji un daudzu citu amatu meistari. Pavisam Vasa būvdarbos piedalījās četri simti cilvēku.

Kuģis tika uzbūvēts pēc Zviedrijas karaļa Gustava II Ādolfa pavēles. Būvniecība prasīja apmēram divus gadus. Kuģim bija trīs masti, tas varēja nest desmit buras, tā izmēri bija 52 metri no masta galotnes līdz ķīlim un 69 metri no priekšgala līdz pakaļgalam, un tas svēra 1200 tonnas. Savā laikā tas bija viens no varenākajiem jebkad uzbūvētajiem kuģiem.

28 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

been there, done that. ļoti patika to kuģi redzēt tuvumā, man liekas man ir spēļu kārtis par šo kuģi kā suvenīrs. 

3 0 atbildēt

Jā, kuģis tiešām labs, ar tur biju pirms pāris gadiem, labs, ar iesaku, nenožēlosies emotion

0 0 atbildēt

Iespaidīgi, tieši rīt braucu uz Stokholmu , noteikti ieiešu arī  Vasas muzejā. 

0 0 atbildēt