local-stats-pixel fb-conv-api

Uzmini, kur atrodas pasaulē augstāk uzstādītā webkamera6

98 1

Trīs reizes vari minēt, kur atrodas pasaulē augstākā webkamera? Neuzminēji, tas nav Žagarkalns, pat ne Munameģis. Pareizā atbilde atrodama Himalajos vairāk nekā 5000 m augstumā virs jūras līmeņa netālu no Everesta jeb Džomolungmas.

Kamera novietota 5675 metrus augstajā Kala Patthar kalna virsotnē un ieraksta apbrīnojamas kvalitātes attēlus no 8848 metrus augstā Everesta pat lielā aukstumā. Kameras uzstādīšanas vieta izvēlēta, ņemot vērā, ka no minētās virsotnes brīnišķīgs skats uz Everesta rietumu nogāzi.

Videoattēls tiek atjaunināts katras piecas minūtes, tādēļ ir iespējams sekot pat mākoņu kustībai ap kalna virsotni. Kamera darbojas tikai diennakts gaišajā laikā, tādēļ Latvijā tiešraides ir vērojamas no plkst. 10:45 līdz 22:45. Skaties attēlu šeit. Kamera izmanto bezvadu interneta pieslēgumu, lai nosūtītu attēlus uz 5050 metru augstumā esošo laboratoriju, kurā videomateriāls tiek analizēts un nosūtīts tālāk uz Itāliju papildu izvērtēšanai.

Kuru katru kameru Himalajos neizdotos uzstādīt, te vajag gana nopietnu tehniku, turklāt ar autonomu barošanu. Darbojoties ar saules paneļu saražotu enerģiju, Mobotix kamera spēj radīt augstas izšķirtspējas attēlus, arī tad, kad laika apstākļi mēdz būt ļoti bargi. Ierīci nācās uzstādīt lielā aukstumā –pie - 30 grādiem Celsija. Uzstādīšana nebija viegla, pagāja vairāki mēneši iekams izdevās izstrādāt iestatni uzstādīšanai, turklāt daudz laika aizņēma sistēmas testēšana. Rezultāts - visaugstāk strādājošā webkamera pasaulē

Jāpiezīmē, ka pasaules augstākais kalns šobrīd ir divu dažādu projektu uzmanības centrā. Pirmais projekts ir Nepālas valdības plāns noteikt Everesta patieso augstumu, uz kalna uzstādot atskaites punktus, kas, izmantojot globālās pozicionēšanas sistēmas satelītus, ļautu veikt precīzus aprēķinus. Webkamera ar skatu uz Everestu ir uzstādīta Everest Share 2011 projekta ietvaros, kura mērķis ir, sadarbojoties ar Everesta meteoroloģisko staciju, iegūt informāciju par klimata izmaiņām.

Pētnieki cer ar šī videomateriāla un pasaules augstākās meteoroloģiskās stacijas sniegtās informācijas palīdzību labāk izprast procesus, kas saistīti ar klimata izmaiņām un globālo sasilšanu. Ierīci uzstādīja Itālijas inženieri, sadarbojoties ar bezpeļņas organizācijas Ev-K2-CNR komandu. Ev-K2-CNR atbalsta zinātniskus un tehnoloģiskus pētījumus kalnainos reģionos. Organizācija galvenokārt strādā Nepālas, Pakistānas, Tibetas un Indijas teritorijā.

98 1 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

varēji jau pacensties un kaut ko pats izdarīt nevis visu pārkpēt...emotion

2 0 atbildēt

Trīs reizes vari minēt, kur atrodas pasaulē augstākā webkamera? Neuzminēji, tas nav Žagarkalns, pat ne Munameģis.

Tu neļāvi man nemaz uzminēt, un pats pieņēmi lēmumu, par to, ka visas 3 reizes kļūdījos.:D
2 0 atbildēt

es aju laikam nebiju vienīgā kura neizlasīja visu textu bet vnk paskatījā uz attēlu :D Un es iegāju tajā mājaslapā ar man tad dators laikam klemmējas, un es neko tur iespaidīgu kas ik pēc 5 minūtēm mainās neredzēju :D :DEu es gribētu redzēt kā kāds tur mēģina uzrāpties :D :d  emotion  emotion

0 0 atbildēt