Sveiki visi! Es nesen tāpadomāju un sapratu,ak es nemaz tik daudz nezinu apr pienu. Es,gan jau,ka tāpat kā liela daļā citu,zināju, ka pienu var iegūt no govīm un ka piens ir veselīgs. Lai arī es pienu dzeru katru dienu,es tomēr nezināju,kāpēc viņs ir tik veselīgs,nepieciešams utt. tāpēc izdomaju uztaisīt rakstu par pienu,lai arī citi uzzin kaut ko vairāk par pienu(ja ir/bija) ar tādām pat zinašanām kā man. :)
1.Kas vispār ir piens?
Piens ir izcils uzturlīdzeklis, kas satur ļoti svarīgus olbaltumus ar visām neaizstājamām aminoskābēm. Pienā ir ap100 dažādu cilvēka organismam vajadzīgu uzturvielu. Piens nepieciešams ikvienam, bet visvairāk augošam organismam.
2. No kā sastāv piens un kādas labas lietas(vitamīnus, utt) viņā var atrast.
Piens ir sarežģīts bioloģisks šķidrums, kas satur aptuveni 87% ūdens un līdz 13% sausnas. Savukārt piena sausna sastāv no taukiem, olbaltumvielām, laktozes, minerālvielām un vitamīniem. Viens no galvenajiem piena sausnas komponentiem ir tauki, kas svārstās 2-6% robežās Piena tauki ir taukskābju maisījums un pienā atrodas sīku lodīšu veidā.Vidēji govs piens satur 2-5 olbaltumvielu. Pienā ir samērā liels ir laktozes saturs - līdz 5%, neliels minerālvielu saturs - līdz 0,7%, kā arī taukos un ūdenī šķīstošie vitamīni(A, PP, D, E, K un daži B grupas vitamīni, C vitamīna pienā ir maz).
3. Kāpēc ir labi/ieteicams dzert pienu( kaut glāzi dienā)?
Viena no vērtīgākajām piena sastāvdaļām ir olbaltumvielas, glāzē ir ap 11% cilvēkam dienā nepieciešamā daudzuma. Piena olbaltumvielās ir kalcijs, fosfors, magnijs u.c. Izdzerot glāzi, cilvēks saņem līdz pat 30% dienā nepieciešamās kalcija, 20% fosfora, 8% magnija un 7% kālija devas. Vēl piens optimālās attiecībās satur cinku, selēnu un dzelzi. Otrs aspekts ir vitamīni. Izdzerot glāzi piena, var saņemt līdz 9% diennaktī vajadzīgā A vitamīna, līdz 3,5% C vitamīna, 10% tiamīna, 4% B6 vitamīna, bet vēl vairāk B2, B12 un D vitamīna.
4. Kāpēc nav labi lietot veikalos pirkto pienu.
Faktori, kas nosaka rūpnieciski ražotā piena (veikalos nopērkamā paku piena) nelabvēlīgo ietekmi uz veselību:
pienā ir lielāka kaitīgo vielu koncentrācija nekā augu valsts produktos, jo govis atrodas barības ķēdes augšgalā un to organismā uzkrājas ne tikai tās indīgās ķīmiskās vielas, kas tiek lietotas, apstrādājot laukus, kuros audzē lopbarību, bet arī tie kaitīgie ķīmiskie savienojumi, kuri ietilpst antibiotikās, ar kurām ārstē lopus, un indēs, kuras izmanto cīņā ar dzīvnieku parazītiem;
termiskās apstrādes (dzesēšanas, pasterizācijas vai sterilizācijas) procesā tiek izmainīta piena struktūra, iznīcināti enzīmi un zaudēta liela daļu vitamīnu, organiskie savienojumi pārvēršas neorganiskajos, kurus organismam ir grūti vai neiespējami uzņemt, tajā skaitā organiskais kalcijs pārvēršas neorganiskajā kalcijā, kas veicina nierakmeņu un žultsakmeņu veidošanos, kā arī tādu slimību kā ateroskleroze un osteoporoze attīstību;
homogenizācijas procesā tiek sašķaidītas piena tauku lodītes – daļu no tām cilvēka organisms vairs nespēj sagremot un tās nonāk asinīs, tādējādi veicinot tauku izgulsnēšanos asinsvados;
piena kvalitāti nosaka dzīvnieku barība. Ja agrāk govis ganījās pļavās un tās baroja tikai ar sienu, tagad tās vairāk baro ar graudiem un ievesto barību, kuras sastāvā var būt dažādas piedevas, – šāda barība govīm nav dabiska, un piens, kas iegūts no šādā veidā barotām govīm, ir ar mazāku uzturvērtību;
galaprodukti, kas rodas cilvēka organismā pēc rūpnieciski ražotā piena sagremošanas, ir skābi. Lai tos neitralizētu, organisms izmanto savas minerālvielu rezerves, tajā skaitā kalciju no kauliem.
Atvainojos,ja kādam liekas,ka par maz informācijas. Ja tomēr daudziem liksies,ka ir par maz,tad es ielikšu vēl kādu informāciju,aks varētu būt noderīga. ;)
Esiet iecietīgi,jo tomēŗ pirmais raksts.
Ceru,ka kādam noderēja kaut 0.000000000001% no šī raksta un ir nedzirdēts. :D