local-stats-pixel fb-conv-api

Rosola analīze!!!39

161 3

Pirmkārt, sākšu ar to, ka vārdam "rosols" ir tikpat daudz variāciju kā tā receptei, tāpēc neizsakiet replikas,ka es to saukšu par "rosolu" (nedz rasolu vai tml.).

Otrkārt, turpināšu ar to, kāds ir šī raksta iemesls - aizvakar biju ciemos, kur galdā tika likts šis latviešiem tik iecienītais ēdiens - rosols. Zinot savu apetīti un garšas kārpiņas, ķēros tam klāt, nepārspīlējot protams ar porcijām. Un tad mani gaidīja smaga vilšanās!

Tā kā man pašai liekas, ka esmu ļoti laba rosola gatavotāja un tas padodas viegli un labi (un garšīgi), tad izdomāju uzrakstīt tās lietas, KURAS JĀIEVĒRO VISOS ROSOLA GATAVOŠANAS PROCESOS (neatkarīgi no receptes un to daudzveidības).

1. Receptes šim ēdienam ir tik daudz, cik puķu šķirņu, BET ir noteiktas sastāvdaļas, kurām jābūt VISOS rosolos, citādi jūsu salāti iegūst pseidorosola nozīmi:

- kartupeļi

-olas

-desa/gaļa

-majonēze

-skābēti gurķi

-zirņi

Zināms, ka citi liek klāt vēl burkānus, sīpolus vai svaigu gurķi, bet šī augšminētajām sastāvdaļām ir jābūt VIENMĒR!

2. SAGRIEZIET SASTĀVDAĻAS SMALKI - nekas nav kaitinošāks salātos kā sastāvdaļu sagriešana "modernisma" stilā jeb lielos kubikos. Pirmkārt, tas bojā garšu, jo uz dakšas sanāk paņemt tik kādas 3 sastāvdaļas, otrkārt - tas bojā estētisko skatu, ja ārā rēgojas lieli kļuči kartupeļu vai desas, treškārt - tas bojā jūsu godu un reputāciju kā labam rosola gatavotājam, jo lielie galabi lieciena, ka jums nav laika, vēlmes, pieredzes salātu gatavošanā... un kā mana paziņa ir teikusi "viena lietas, kas liecina par labu saimnieci, ir smalki sagriezti salāti"!

3. Jā, tagad ir krīze, sastāvdaļas varbūt kļuvušas dārgas, BET NU NEPĀRBĀZIET EKONOMĒŠANAS NOLŪKOS SALĀTUS AR KARTUPEĻIEM! TAS IR ROSOSLS NE KARTUPEĻU SALĀTI! Šādu rosolu, kur pārsvarā bija kartupeļi, vēl nesen nācās ēst. Tie salāti bija tik pliekani, sausi, biezi un nekādi, jo tie kartupeļi, kas tur bija pārbāzti, visu sabojā. Ievērojiet, lūdzu, kaut kādas proporcijas!

4. Piedodiet diētiķes, anoreksiķes u.c., bet rosolam ir jāliek treknā majonēze, jo nekas (aiz pārbāztiem ar kartupeļiem) vairāk nebojā šos salātus kā diētiskās jeb salātu majonēzes. KĀPĒC? Rosola būtība ir būt kreptīgiem, sātīgiem, sulīgiem sālātiem ar labu, spēcīgu garšu, bet tās liesās majonēzes ir diezgan bezgaršīgas. Labi, ja jūs izvēlaties tās liesās majonēzes, tad pielieciet klāt vismaz sinepes, tas kaut ko varētu vēl labot!

5. Neaizstājiet majonēzi ar krējumu! Tas ir rosolu FAIL nr.5! Protams, ja jūsu ģimene ir iecienījusi tā ģatavot un ēst, tad tā turpiniet, jums nav jāmaina paražas (un es šaubos, vai vispār kāds mainīs domas par rosola gatavošanas principiem), bet, ja taisat lielus pasākumuas ar daudz cilvēkiem, tad neuzspiediet šo savu variāciju!

6. Lielu pasākumu ietvaros, kad rosols tiek gatavots pirms tam, ir savi principi - iepriekš jūs varat sagriezt: kartupeļus, gaļu/desu, burkānus, marinētus gurķus, tos ielieciet tikai hermētiski noslēgtos traukos līdz nākošajai dienai, kad viss tiks jaukts kopā (lai nesabojājas un "nesasūcas" ar ledusskapja smaržām un garšām), bet nekādā gadījumā negrieziet iepriekšējā dienā olas!

ĀMEN!

Liels paldies, ka izlasīj! Ceru, ka kaut kas noderēja!

161 3 39 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 39

0/2000

njamiii.... 

0 0 atbildēt

Nevaru ciest smalki sagrieztus salātus (vismaz desu). Garšu tad nemaz nejūt

0 0 atbildēt

Rosolvs vsp nav tas labakais ediens, bet garsigs. :)

0 0 atbildēt

a man negaršo rasols :D

0 0 atbildēt

Pie mums perasts likt skābētos gurķus, agrāk lika arī ābolus un vēl agrāk ir ēsts ar siļķi. Un skatos, ka šim klāt nav sīpoli.

0 0 atbildēt

eu, nu kāpēc pacēli rakstu? izlasīju virsrakstu, atkal ēst sagribējās :D

0 0 atbildēt

nu īstais Rasols  ir ar siļķi + nosauktās satāvaļas ja kas, ko tu te aprakstīji ir ieviestais ROsols, viss normāli latvieši isto nosaukumu nomainījuši un atņēmuši siļķi :D sanāk rosols :D  tas tik pedejā laikā :D  Lab nez kapēc latviešus dēvē par siļķu rijējiem :D

1 1 atbildēt

++

0 0 atbildēt

Manā ģimenē nekad rosolā  neliek burkānus emotion

0 0 atbildēt

rosols ar svaigiem gurķiem garšo dzīvāk.

0 1 atbildēt

Un shis ir TIKAI tavs subjektívais viedoklis.

Paldies Dievam, ka tá.

1 3 atbildēt

Rasols! Variācijas varbūt ir daudz, bet pareizi ir rasols! Tas, ka Tu nemāki to pareizi uzrakstīt, jau bojā tavu mājsaimnieces reputāciju!

0 2 atbildēt