local-stats-pixel fb-conv-api

Rosola analīze!!!39

161 3

Pirmkārt, sākšu ar to, ka vārdam "rosols" ir tikpat daudz variāciju kā tā receptei, tāpēc neizsakiet replikas,ka es to saukšu par "rosolu" (nedz rasolu vai tml.).

Otrkārt, turpināšu ar to, kāds ir šī raksta iemesls - aizvakar biju ciemos, kur galdā tika likts šis latviešiem tik iecienītais ēdiens - rosols. Zinot savu apetīti un garšas kārpiņas, ķēros tam klāt, nepārspīlējot protams ar porcijām. Un tad mani gaidīja smaga vilšanās!

Tā kā man pašai liekas, ka esmu ļoti laba rosola gatavotāja un tas padodas viegli un labi (un garšīgi), tad izdomāju uzrakstīt tās lietas, KURAS JĀIEVĒRO VISOS ROSOLA GATAVOŠANAS PROCESOS (neatkarīgi no receptes un to daudzveidības).

1. Receptes šim ēdienam ir tik daudz, cik puķu šķirņu, BET ir noteiktas sastāvdaļas, kurām jābūt VISOS rosolos, citādi jūsu salāti iegūst pseidorosola nozīmi:

- kartupeļi

-olas

-desa/gaļa

-majonēze

-skābēti gurķi

-zirņi

Zināms, ka citi liek klāt vēl burkānus, sīpolus vai svaigu gurķi, bet šī augšminētajām sastāvdaļām ir jābūt VIENMĒR!

2. SAGRIEZIET SASTĀVDAĻAS SMALKI - nekas nav kaitinošāks salātos kā sastāvdaļu sagriešana "modernisma" stilā jeb lielos kubikos. Pirmkārt, tas bojā garšu, jo uz dakšas sanāk paņemt tik kādas 3 sastāvdaļas, otrkārt - tas bojā estētisko skatu, ja ārā rēgojas lieli kļuči kartupeļu vai desas, treškārt - tas bojā jūsu godu un reputāciju kā labam rosola gatavotājam, jo lielie galabi lieciena, ka jums nav laika, vēlmes, pieredzes salātu gatavošanā... un kā mana paziņa ir teikusi "viena lietas, kas liecina par labu saimnieci, ir smalki sagriezti salāti"!

3. Jā, tagad ir krīze, sastāvdaļas varbūt kļuvušas dārgas, BET NU NEPĀRBĀZIET EKONOMĒŠANAS NOLŪKOS SALĀTUS AR KARTUPEĻIEM! TAS IR ROSOSLS NE KARTUPEĻU SALĀTI! Šādu rosolu, kur pārsvarā bija kartupeļi, vēl nesen nācās ēst. Tie salāti bija tik pliekani, sausi, biezi un nekādi, jo tie kartupeļi, kas tur bija pārbāzti, visu sabojā. Ievērojiet, lūdzu, kaut kādas proporcijas!

4. Piedodiet diētiķes, anoreksiķes u.c., bet rosolam ir jāliek treknā majonēze, jo nekas (aiz pārbāztiem ar kartupeļiem) vairāk nebojā šos salātus kā diētiskās jeb salātu majonēzes. KĀPĒC? Rosola būtība ir būt kreptīgiem, sātīgiem, sulīgiem sālātiem ar labu, spēcīgu garšu, bet tās liesās majonēzes ir diezgan bezgaršīgas. Labi, ja jūs izvēlaties tās liesās majonēzes, tad pielieciet klāt vismaz sinepes, tas kaut ko varētu vēl labot!

5. Neaizstājiet majonēzi ar krējumu! Tas ir rosolu FAIL nr.5! Protams, ja jūsu ģimene ir iecienījusi tā ģatavot un ēst, tad tā turpiniet, jums nav jāmaina paražas (un es šaubos, vai vispār kāds mainīs domas par rosola gatavošanas principiem), bet, ja taisat lielus pasākumuas ar daudz cilvēkiem, tad neuzspiediet šo savu variāciju!

6. Lielu pasākumu ietvaros, kad rosols tiek gatavots pirms tam, ir savi principi - iepriekš jūs varat sagriezt: kartupeļus, gaļu/desu, burkānus, marinētus gurķus, tos ielieciet tikai hermētiski noslēgtos traukos līdz nākošajai dienai, kad viss tiks jaukts kopā (lai nesabojājas un "nesasūcas" ar ledusskapja smaržām un garšām), bet nekādā gadījumā negrieziet iepriekšējā dienā olas!

ĀMEN!

Liels paldies, ka izlasīj! Ceru, ka kaut kas noderēja!

161 3 39 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 39

0/2000

jau vairākus gadsimtus mana ģimene gatavo rasolu, izmantojot gan krējumu, gan majonēzi.

8 0 atbildēt

emotion kā man sagribējās labu rosoliņ! 

4 0 atbildēt

tā sagribējās tādu kārtīgu rosoliņu emotion

3 0 atbildēt

ņamīte :) paldies par rakstu, kaut gan arī man, protams, ir savas prasības "īstajam" rosolam :D majonēze+krējums, noteikti burkāni, piparīši, sāls :) ņammīte vspār :) pie tam, ja trūxt kādas sastāvdaļas, šķiet, ka tas vairs nav kārtīgs rosols :) tāpat arī ja nav normālās proporcijās sajaukts :)

uz lielajiem ģimenes svētkiem mēs visu rosolu griežam bērnu vannītē xD jo famīlija liela :D un tad viss sagrieztais tiek atstāts līdz nākamajam rītam un no rīta ar majonēzes un krējuma masu sajaukts...eh...dievešķīgi. reizēm nopērku veikala rosolus, bet nu tur tie salāti parasti dikti atšķiras no tā, ko es saucu par rosolu :))

3 0 atbildēt

Ja rasols tad rasols, nekāda krējuma un rupji sagrieztu gabalu! Ņamm!

2 0 atbildēt

Un šņabi pa virsu.

2 0 atbildēt

+ der majonēze ar dillēm, ja parastais rosols apnicis.. 

+ ieaku Nelikt burkānus, kā to dara ēstuvēs 

2 0 atbildēt

jā (ar zināmiem komentāriem par tikai majonēzes lietošanu) piekrītu pamatnoteikumiem…

+ Rasolu pasniedz istabas temperatūrā - pavisam auksts tik tikko no ledusskapja izvilkts tas nav ēdams…

2 0 atbildēt

1. FUUUUUUUUU rosols, yak :D

2. manā ģimenē rasolā liek gan krējumu gan majonēzi... :)

1 0 atbildēt

Pilnīgi sagribējās. Pēkšņi kļuvu izsalkusi.

1 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " Nu raksta autore(kā nopratu) nofailoja... Īst... "

labais vardus no mutes iznjemi :D  

1 0 atbildēt

 I LOVE ROSOLS

1 0 atbildēt

Dilles arii var likt, sanaak garsiigaak, bet mans rasols nav iedomaajams bez mineetajaam sastaavdalaam + svaigs gurkis, desa kopaa ar smarziigu kuupinaatu galu, siipols (labaak sarkano. Sanaak baigi labi, smalki nekapaaju, bet uz daksinas var panemt diezgan dazaadas sastaavdalas.

1 0 atbildēt

Es nezinu,katram sava gaume,katram savs rasols/rosols,bet es mīlu šos salātus tieši tādus kā tu tos aprakstīji :) emotion

1 0 atbildēt

Tieši tā - ir jāgriež smalki. Tagad jau visi ietekmējušies no Sirmā. Laikam stilīgi skaitās. Jobanais Sirmais. Kā es viņu ienīstu.

1 0 atbildēt

skābēti gurķi pff, man negaršo ar skābēto gurķi. labāk svaigs :)

1 0 atbildēt

bļe, ēst sagribējās :D

1 0 atbildēt

principaa jau var likt majonēze + krējums - i izskatiisies gaišāk un labāk i garšos visiem. + tradicionālajam Latviešu rosolam gaļas vietā bija zivis

1 0 atbildēt

Labākais variants ir nevis likt to veikala tuftu ko jūs autor saukājat par majonēzi bet gan sajaukt krējumu ar mārutkiem un sinepēm. Tad tam rosolam ir daudz dzīvāka garša.

1 0 atbildēt

njamiii.... 

0 0 atbildēt