local-stats-pixel fb-conv-api

Pirmoreiz orbītā "privāti" nogādāts mākslīgais pavado2

5 1
Amerikāņu privātā kosmiskā kompānija SpaceX kļuvusi par pirmo nevalstisko uzņēmumu, kuram izdevies patstāvīgi nogādāt Zemes orbītā strādājošu pavadoni, ziņo Space.com. Kompānijas izstrādātā nesējraķete „Falcon 1” (attēlā) 14. jūlija rītā nogādāja kosmosā Malaizijas satelītu „Razaksat”. Sākotnēji starts no kosmodroma Māršala salās bija plānots 2009. gada 21. aprīlī, tomēr tas tika atlikts, baidoties, ka raķete un pavadonis var izrādīties nesavienojami tehnisku iemeslu dēļ. Speciālisti uzskatīja, ka pavadoņa toreizējais novietojum raķetes iešienē var novest pie „Razaksat” bojājumiem starta laikā.
Aktuāli: Reģistrējies portālā, iegūsti punktus un nopelni balvas!

Jaunais pavadonis ir paredzēts Zemes novērošanai. No orbītas, kuras slīpuma leņķis ir 9 grādi, aparāts varēs uzņemt virsmas melnbaltas fotogrāfijas ar izšķirtspēju aptuveni 2,5 metri. Plānots, ka jaunais aparāts tiks izmantots kā Malaizijas civilajām, tā militārajām vajdzībām.
Kompānija SpaceX (Space Exploration Technology) ir viena no privātajām kompānijām pasaulē, kura izstrādā savus transporta līdzekļus kravu nogādāšanai orbītā. Tā raķete „Falcon 1”, kura tika izmantota Malaizijas pavadoņa palaišanai, ir pati mazākā no tām, ar kuru izstrādi pašlaik nodarbojas kompānija. Šīs raķetes pirmais sekmīgais izmēģinājums notika 2008. gada augustā. Pirms tam notika vēl trīs raķetes palaišanas mēģinājumi, taču tie visi beidzās neveiksmīgi.
2008. gada decembrī kompānija ieguva 3,5 miljardus lielu līgumu par kravu nogādāšanu uz Starptautisko kosmisko staciju pēc tam, kad būs beigusi darboties „šatlu” programma. Saskaņā ar eksistējošajiem plāniem, pēdējais daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu lidojums paredzēts 2010. gadā. Pēc tam astronautus uz kosmisko staciju nogādās Krievijas kuģi „Sojuz”, kuru būvniecību īpašas programmas ietvaros apmaksā ASV. Savukārt Krievijas kravas kuģus „Progress” kravu nogādei uz staciju ASV NASA pirkt atteicās, paziņojot, ka ar kravu nogādi orbītā nodarbosies ASV privātās kompānijas SpaceX un OSC. Vairāk informācijas: space.com - LIVE Coverage: SpaceX's Falcon 1 Rocket May Loft New Satellite Tonight >>> Saistītais raksts: Lielbritānija sāk sarunas ar privātuzņēmējiem par savas nesējraķetes izstrādi >>> Saistītais raksts: "Komerciālais kosmoss" jau tuvākajā laikā būs gatavs konkurēt ar valstu kosmiskajām aģentūrām >>> Saistītais raksts: "RocketShip Tours" piedāvās "lielisku ainu" no kosmosa par 95 000 ASV dolāru >>> Saistītais raksts: ASV Aizsardzības ministrija plāno radīt "kosmiskā desanta" kuģi >>> Saistītais raksts: Ar ceturto mēģinājumu orbītā nogātā pirmā privātā kosmiskā nesējraķete "Falcon 1" >>> Saistītais raksts: Ilūziju institūta beigas >>>
5 1 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
Man pohuj - es tankā!
2 0 atbildēt
you faking guy!
0 0 atbildēt