local-stats-pixel

Pēdējā iespēja pret lieko svaru1

3 0
Kopš pagājušā gada Latvijā valsts apmaksājamo operāciju sarakstā iekļauta arī kuņģa regulējamās saites uzlikšana pacientiem, kam konstatēta smaga aptaukošanās un tās izraisīti veselības traucējumi. Par šo metodi stāsta P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ķirurgs Māris Pavārs.

Vai Latvijas iedzīvotāji ar liekā svara problēmām piesakās uz jauno ārstēšanas metodi?
Pagaidām visai kūtri. Pērn Latvijā veiktas aptuveni 50 bariatriskās operācijas, Lietuvā - ap 500. Bariatriskā ķirurģija nav kosmētiskās ķirurģijas paveids. Tā paredzēta cilvēkiem, kam svars tiešām ir ļoti liels un kam sākušies nopietni veselības sarežģījumi. Pētījumi liecina, ka Latvijā no aptaukošanās cieš ap 13% populācijas jeb 150 000 cilvēku. Viņu skaits pieaug.
Bariatriskās operācijas Latvijā veica arī agrāk, taču no pagājušā gada tās iekļautas valsts apmaksāto operāciju sarakstā. Pirmā šāda operācija pasaulē tika veikta 1950.gadā ASV. Kopš tā laika pilnveidojušās gan metodes, gan kuņģa samazināšanai izmantojamie materiāli. Mēs veicam divu veidu operācijas: kuņģa regulējamās saites uzlikšanu un kuņģa samazināšanu, kas kombinēta ar tievās zarnas posma izslēgšanu, tā neļaujot uzņemtajai barībai pilnībā uzsūkties. Otrās operācijas izmaksas valsts pagaidām nesedz, bet sola to apmaksāt tuvākajā nākotnē.
Abu operāciju būtība ir panākt, lai cilvēks ikdienā uzņemtu pēc iespējas mazāk barības, izveidojot nelielu kuņģa kabatiņu, kurā ietilpst ne vairāk kā 20-30 miligramu.

Vai mehāniska kuņģa samazināšana spēj nomākt kāri pēc ēdiena, it īpaši, ja pierasts ēst daudz? Vai pēc operācijas dzīve nav mocības?
Par kuņģa samazināšanu neizšķiras mirkļa lēmuma rezultātā. Vizīte pie ķirurga lielākoties cilvēkam ir pēdējais solis, kad visas citas cīņas ar lieko svaru ir zaudētas. Ir izmēģinātas diētas un medikamenti, taču svars atkal atjaunojies.
Ar regulējamas saites palīdzību nosienot daļu kuņģa, pat neliels uzņemtās barības daudzums rada pilnuma sajūtu un signalizē smadzenēm par sātu. Tāpēc cilvēks nejūtas izsalcis, apēdis niecīgu porciju. Taču pirms operācijas cilvēkam ir jāpierāda, ka viņš var sevi ierobežot ēšanas kārībā. Gluži kā datorspēlē viņam jāiziet pirmais līmenis - nepilnā mēnesī jāsamazina svars par 7-10%. Ķirurgs var veikt operāciju tikai tad, kad šis nosacījums izpildīts. Pacientam jāiemācās arī pareizi ēst, paturot prātā, ka katrai maltītei jāatvēl laiks no pusstundas līdz stundai, kas mūsdienās daudziem šķiet neiespējami. Jāēd lēnām, sasmalcinot barību mutē līdz šķidrai putriņai. Tiem, kam uzlikta kuņģa regulējamā saite, barība kuņģī nonāk pa 2-4 mm šauru spraugu. Ja kāds kumoss nebūs sakošļāts, tas iesprūdīs, un ārstam tas ar endoskopu būs jāizvelk vai jāiestumj kuņģī, kas nav patīkama procedūra.

Vai, samazinot barības devas, svars tiešām krītas strauji?
Ar kuņģa regulējamās saites uzlikšanu iespējams zaudēt vairāk nekā pusi no sākotnējā liekā svara pirmo piecu gadu laikā. Tā ir atgriezeniska operācija, saiti var noņemt.
Efektīvāk svaru var zaudēt, veicot operāciju, kas izslēdz tievās zarnas posmu, lai barība nevarētu uzsūkties. Tā iespējams pirmajā gadā zaudēt līdz pat 77% liekā svara. Tomēr šim operācijas veidam iespējami lielāki sarežģījumi, kā arī tā ir neatgriezeniska.

Kā būtu jārīkojas, ja pašam šķiet, ka palīdzēs vienīgi operācija? Ar kādām izmaksām jārēķinās?

Jāpiesakās uz konsultāciju pie ķirurgiem klīnikās, kur veic šīs operācijas. Ārsts ieteiks izmeklējumus un analīzes. Pirms operācijas strādājam komandā ar kardiologu, endokrinologu, dietologu un psihoterapeitu. Par konsultācijām pie speciālistiem, analīzēm un izmeklējumiem, kā arī uzturēšanos stacionārā jāmaksā pašam. Valsts apmaksā tikai pašu operāciju.

Vai ir kādi vecuma, dzimuma vai citi ierobežojumi?
Patlaban pieņemam pacientus vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Ārstēšanu pielieto tiem, kuriem ķermeņa masas indekss ir lielāks par 35. Operāciju neiesakām veikt, ja pacients pats nav līdz galam pārliecināts. Atsakām arī tiem, kas slimo ar atkarībām - alkoholu, narkotikām, kam ir neārstēta kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla. Operācija nav vēlama, ja ir onkoloģiskas saslimšanas, nieru mazspēja, šizofrēnija vai depresija.

Vai operācija ir smaga?

Kuņģa regulējamās saites operācija tiek veikta pilnā narkozē lapraskopiski, neizdarot plašus iegriezumus, bet ievadot instrumentus un pašu regulējamo saiti pa mazu caurumiņu. Ja nav radušies sarežģījumi, klīnikā jāpavada pāris dienas.

Kāda ir pacienta tālākā dzīve?
Šādiem pacientiem ārsts parasti kļūst draugs uz mūžu, jo nepieciešams gan atbalsts, gan kontrole - jānovēro svars, jāievēro sabalansēta diēta, nedrīkst badoties vai pārēsties. Pēc operācijas pirmajā gadā jāpārliecinās, vai, zaudējot svaru, regulējamā saite nav kļuvusi vaļīgāka.

***

Pret lieko svaru

Kā aprēķina ķermeņa masas indeksu (ĶMI)

ĶMI = svars (kg) : (garums (m) x garums (m))

Piemēram, 80 : (1,65 x 1,65) = 29,4 kg/m2

Kur meklēt palīdzību

Klīnikas, kurās bariatriskās operācijas izmaksas sedz valsts*: Rīgas 1.slimnīca, slimnīca Bikur Holim, P.Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca.

Pacientam (vai veselības apdrošinātājam) pašam jāapmaksā speciālistu konsultācijas, analīzes, izmeklējumi, uzturēšanās slimnīcā. Vasts apmaksā tikai pašu operāciju.

Bariatriskās operācijas, kuras apmaksā pats pacients, veic arī privātklīnikās, tad operācijas izmaksas var sasniegt Ls 2500 un vairāk.
Reklāma
Reklāma










3 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 1

0/2000
uj tākā latvijā krīze mēs visi varētu tādas uzlikt lai samazinātos pārtikas patēriņš :D
1 0 atbildēt