local-stats-pixel

Pasaulē uzliesmos pilsoņu kari2

2 0
Šā brīža "lielā recesija" novedīs pie ilglaicīgām finansiālajām problēmām un pat pilsoņu kariem, raksta „The Globe and Mail” , atsaucoties uz Hārvardas universitātes profesoru Nielu Fergusonu (Niall Ferguson - attēlā) – termina „Chimerica” ieviesēju. Pēc eksperta domām, globāla krīze tikai tagad sākas, bet prognozes, ka ekonomika nākošajā gadā varētu atveseļoties, Fergusons nodēvējis par „melīgām”. Viņš uzskata, ka krīze izprovocēs „gan ne pasaules karu, bet virkni bruņotu politisko konfliktu,” - raksta Kanādas izdevums.
Par šādu tendenču pirmo bezdelīgu Fergusons nodēvējis faktu, ka pirmdien Abu-Dabi faktiski par velti ieguva īpašumā uzņēmumu „Nova Chemicals”: "vara finanšu pasaulē strauji pāriet no globālajiem parādniekiem pie globālajiem kreditoriem - un tieši suverēnas bagātības fondiem".
Par vienu no galvenajiem krīzes cēloņiem viņš uzskata centrālo banku kļūdas, kuras cīnījās ar patēriņa cenu inflāciju, pieverot acis uz nekustamā īpašuma cenu inflāciju. "Tā ir galēji netaisnīga krīze. Jā, ASV ir krīzes epicentrs, bet pārēja pasaule, īpaši Amerikas tirdzniecības partneri, cietīs daudz spēcīgāk," - intervijā avīzei paziņojis Fergusons, piebilstot, ka jo spēcīgāk ekonomika ir atkarīga no globālas sistēmas, jo sāpīgāks būs trieciens.
Pēc eksperta prognozēm, šogad īpaši smagi klāsies Āzijas valstīm un Austrumeiropai, savukārt Amerikas kā „klusās ostas” statuss investīcijām, lai cik tas nebūtu dīvaini, krīzes dēļ tikai nostiprināsies. Šī iemesla dēļ ASV varas iestāžu spēkos ir piešķirt ekonomikas glābšanai ievērojamu daudzumu līdzekļu, turklāt amerikāņiem tas izmaksā lētāk, nekā pārējām valstīm, uzskata Fergusons.
Attiecībā uz "Chimerica" - tā viņš dēvē Ķīnas un Savienoto Valstu ekonomisko sasaisti, speciālists atzīmē - ja šie sakari pātrūks, zaudēs abas puses. Ķīna turpina pirkt dolārus, jo tai nav citas stratēģijas: Pekinai ir izdevīgi Ķīnas preču eksports uz ASV un stabili valūtas kursi. Tomēr globālā krīze, kura posta pasaules tirdzniecības sistēmu, kļuvusi par lielāko problēmu Ķīnas varas iestādēm pēdējos 30 gados - visā periodā kopš reformu uzsākšanas šajā valstī, uzskata Fergusons.
Tāpat, pēc Fergusona domām, krīze destabilizēs iekārtas virknē valstu un no jauna aizdedzinās plēnējošus pilsoņu karus. Vājākie režīmi pāries pie agresīvāka ārpolitiskā kursa, tomēr globāli ģeopolitiskie konflikti ir maz iespējami. Piemēram, Krievijai, pēc Fergusona domām, pašlaik nav pa kabatai akcijai Gruzijā līdzīgs karš. ASV arī arvien ir nospiedošs parākums militārajā sfērā, izņemot, protams, kodolbruņojumu.
Investīciju tirgū Fergusons paredz "globālu amerikāņu un Eiropas aktīvu izpārdošanu par parādiem", kas rada iespējas institūtiem un valstīm, kuru rīcībā ir brīva nauda. Šogad tirgū arī parādīsies ASV Valsts kases parādsaistības par 2 triljoniem dolāru. Piedāvājums palielinās, bet pieprasījums krīt, tātad, obligācijas palētināsies. "Inerce pagaidām neļauj dolāram un ASV obligācijām sabrukt," - uzskata Fergusons, kurš arī eiro zonas perspektīvas vērtē pesimisti: viņaprāt, tās saglabāšana prasīs ļoti dārgu cenu.
Baraka Obamas administrācija piešķīrusi lielu ietekmi ASV Kongresam, bet tas ir saistīts ar protekcionisma pasākumiem, atzīmējis eksperts. Viņaprāt, kongresmeņi nespēs atturēties no kārdinoši populistiskiem lēmumiem, tādiem kā "amerikāņu darbvietas - amerikāņu darbiniekiem". Tajā pašā laikā priekš kanādiešiem Fergusonam atradies labs jaunums: atrašanās blakus ASV glābs viņus no lielām kataklizmām. "Īpaši bīstamas ir Āzija un Austrumeiropa, kur situācija ir neparedzama," – uzsvēris eksperts, savukārt ASV iestāsies tikai "lielā recesija" vai kas līdzīgs 90.gadu "zudušajai desmitgadei" Japānā.
2 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 2

0/2000
krīze ibio.. kā tad, viss tas ir iepriekš ieplānots.
0 0 atbildēt
Uzliesmos pilsoņu kari... jā, psc vienkārši... kamēr cilvēki kasīsies savā starpā par uzpūstiem sīkumiem, globālā elite atkal varēs mūs visus apkāst vēl vairāk. Un kāpēc visiem likas, ka krīze ir kā kaut kāds vīrus, kas parādijies no zila gaisa un tagad saēd visu - tas viss ir kārtīgi izplānota varas un līdzekļu pārvietošanas shēma noteiktām organizācijām, un no krīzes izejošais sajukums un kari noteikti ir šī plāna sastāvdaļa.
0 0 atbildēt