local-stats-pixel fb-conv-api

Par piedalīšanos nemieros soda bargāk nekā par to organi22

25 0
Par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās pienākas smagāks sods nekā par to organizēšanu, liecina Krimināllikums. Piedevām, pamatojoties uz Krimināllikumu, lielāko daļu Vecrīgas grautiņu dalīnieku vajadzēs notiesāt vismaz uz astoņiem gadiem, vai arī atbirīvot no kriminālatbildības pavisam, portālam «Apollo» pastāstīja krimināltiesību eksperts Andrejs Judins. Par Krimināllikuma 225. panta 1. daļu jeb par masu nekārtību organizēšanu pienākas sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem. Savukārt par Krimināllikuma 225. panta 2. daļu jeb par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem. Krimināltiesību eksperts Judins portālam «Apollo» teica, ka šāds sadalījums noteikti nav pareizs, bet «par to neviens nevēlas runāt». Sods, kas pienākas par panta pirmo daļu esot adekvāts, tomēr par otro daļu vajadzētu diferencēt, uzskata Judins. «Aktīva piedalīšanās [masu nekārtībās] var izpausties dažādos veidos,» sacīja eksperts, norādot, ka ne visi Vecrīgas grautiņu dalībnieki būtu pelnījuši vismaz astoņu gadu cietumsodu. 225. pantam nepieciešama arī trešā daļa, lai precīzāk definētu atbildību par aktīvu piedalīšanos nemieros. Par to jau esot sākta diskusija. Judins pastāstīja, ka Vecrīgas grautiņu dalībniekus nevar notiesāt nosacīti, tāpat arī, pamatojoties uz 49. pantu, viņiem nevar noteikt vieglāku sodu nekā likumā paredzētais, jo lielākā daļa nekārtību dalībnieku noziegumu izdarīja vainu pastiprinošos apstākļos – būdami alkohola reibumā. «Nav tie astoņi gadi pareizi,» sacīja Judinis, vienlaikus gan pieļaujot, ka kādam «bruģakmeņu nemieru» dalībniekam varbūt vajadzētu piespriest pat deviņu vai 10 gadu cietumsodu, bet noteikti ne visiem. Savukārt tagad nemieru dalībnieki būs vai nu jāatbrīvo no soda pilnībā, vai nu jāliek cietumā vismaz uz astoņiem gadiem. Rīgas Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis piektdien preses brīfingā pastāstīja, ka saistībā ar 13. janvārī notikušajiem grautiņiem Vecrīgā, pagaidām sākti kriminālprocesi par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, bet arī jautājums par to organizēšanu «ir dienas kārtībā». Tomēr neesot informācijas, ka jau aizturētie nemieru dalībnieki būtu tos arī organizējuši.
25 0 22 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 22

0/2000
vis ir logiski met valdibai ar akmeni dabun 8gadus iemet kaiminam dabun sodu 8latus. nosit kaiminu dabun 8gadus meki nosit politiki dabun 8 muziniekus. vis ir ka vajag mums tak vienlidziba valsti emotion
2 1 atbildēt
Nu par to aci, pats vainiigs - kapeec vispaar 16 gadiigs pamulkjis un pietam dzeerumaa tur atradaas un iespeejams veel meetaajaas ar akmenjiem vismaz vinja draugjelis to dariija
1 0 atbildēt
bubble tu doma ja nebuutu taas vardarbiibas valdiiba buutu ieklausiijusies tautaa? taa buutu bijusi kaarteejaa nejeedziiga protestu akcija.. vismaz tagat valdiba zin uz ko tauta ir speejiga un saks kautko darit lai noverstu krizi, jo baidiisies ka vareetu kas taads atkal atkartoties. Personiigi es neatbalstu vardarbiibu, bet sajaa gadiijumaa atbalstu cilveekus kas uzdriiksteejas pretoties valdibai.
1 0 atbildēt
Kas tā par lietu ka par šādu piedalīšanos tiesā bargāk nekā par kādu slepkavību vai ko citu, nemaz nerunajot par politiķu un citu sabiedribā pazīstamu cilvēku tiesas prāvām kur par smagākiem noziegumiem biežāk iedod smieklīgus sodus salīdzinājumā ar šo.
1 0 atbildēt
tad jau es to4 labaak nolaizhu godmani no kaajas un mok wel kļuustu par valsts varoni
1 0 atbildēt
tik nevajadzēja mašīnas un veikalus aiztikt.
0 0 atbildēt
Visus iesēdināt :@ tas būtu pareizi
0 0 atbildēt
KAs ir dumji tas sedes ...vilna nevienu neiesedinaja ,par cik reali caur tiesu nevar pierakties ja pieradijums ir ntikai foto"ja vie pats samizies parakstisies . Ja un ir vel dumjaki ,kas neiebilst pret sasedejusos cvaldibu ,nu un h.z. ...
0 0 atbildēt
Tiesnesi, man ienāca ideja prātā ka tā kooperatīvi varētu nestrādāt, piemēram, skolotāji, daļa ārstu (kā jau vienā streikā viņi izdarīja, un , ja nemaldos, panāca ko vēlējās, tikai pēc tam valstsvīri atkal atkāpās no solītā), daļa policistu, utt. kas tad tur ārdījās pie saeimas? nu ne jau cilvēki kas tgd stāv rindās nva, bet gan jaunieši. d*lēšana laba mērķa vārdā ir attaisnojama, bet d*lēšana just 4 fun nav? rayzel , nenoliedzami :D degsmi viņu sejās nevarēja nepamanīt :D dažiem vsmaz pietika prāta, kā nerādīt kamerām seju :D lol.
0 0 atbildēt
njaaa katad gribu redzet kaa tur kadam iedos 8 gadus phaha laabiiiiiiii
0 0 atbildēt
A Jūs zinajāt, par nogalināšanu dod 5-15 gadiem, un par d*lešanu no 8-15, tada ir musu kriminaltiesiskā pasaule...!!!
0 0 atbildēt
Stulba likumdoshana, par slepkavibu tgd mazak seizh neka aizej uz d*nstraciju ar vandalisma piegarshu :D
0 0 atbildēt
Ir ok
0 0 atbildēt
bubble - nu viņi diezgan centīgi meta ar akmeņiem, un kad tika iekšā LB veikalā tad bija arī strādīgi :D
1 1 atbildēt
bubble kurs panjeemiens varetu ''šādā gadījumā'' buut pienjemams un tik pat iedarbiigs ?
0 0 atbildēt
Tiesnesi, ir citi paņēmieni. es nesaprotu, kā var likties pieņemami, ka kāds kādam vai da jebkam met ar akmeni vai olu. man tas tiešām nav saprotams. rayzel , un kā atradīs to kas izšāva to aci? tur bija 10000 cilvēku - atrodi nu vainīgo. man jau ar liekas laba ideja atstrādājot atpelnīt savu vainu, bet viņi tak nemācēs to bruģi normāli ielikt, haltūrēs un ko tik vēl neizdomās - neizskatījās, ka tie kas tur mētājās būtu ļoti strādīgi un centīgi.
0 0 atbildēt
pilnīgs absurds. par akmeņu mešanu 8 gadi, izklausas ''jauki'' tur vajadzētu ieviest ne vien 3 veida pantus bet vismaz 10 kas sadala noziegumus pa pakāpēm no vieglākas uz smagāku, un tad tādam kas izšauj puikam aci, tam var likt 8 gadus, bet tas, kas mētā bruģi pats to var atstrādājot salikt vietās. !!
0 0 atbildēt
Nu jā bet daudzi jau vienkārši bija tikai nikni un ir saprotami, bet tagad kad viņi nosēdēs 8 gadus, ko viņi darīs kad iznāks un cik naudu par viņiem neiztērēs, vislabāk būtu ja sosds butu uz gadu, vai vēl mazāk, jo ar šito gājienu viņi vienkārši ražo potenciālos zagļus noziedziniekus un uzbagus!! Kokam divi gali!!
0 0 atbildēt
Likuma nezinasana nav attaisnojums
0 0 atbildēt
nekas, nekas - pasēdēs 8 gadus un vairs negribēsies bruģi lauzt un kādam mest. bet daudzi sodi ir par zemu. īstenībā piekrītu, ka par organizēšanu ir mazāx sods, nekā par piedalīšanos - tas kas piedalās pats vainīgs, ka skrien līdzi citiem un nedomā pats ar savu galvu, kas ir un kas nav labi.
0 0 atbildēt