local-stats-pixel fb-conv-api

Miers Irākā pret kodolprogrammu0

0 0
Teherāna faktiski atzina, ka sniedz palīdzību Irākas kaujiniekiem, un nepārprotami lika saprast, ka pārstās to darīt, ja Vašingtona un Londona izliksies nemanām tās kodolprogrammu. Šādu paziņojumu BBC tiešajā ēterā sniedza Lielbritānijas pastāvīgais pārstāvis ANO Džons Souerss (attēlā). Pēc viņa vārdiem, darījumu irāņi mēģināja noslēgt vēl trīsarpus gadus atpakaļ, taču saņēma atteikumu. Ja var ticēt britu diplomātam, Teherāna piedāvājusi Londonai "vienoties": Irāka apmaiņā pret kodolprogrammu.
Piedāvājums izdarīts vēl 2005. gadā, kas Irākā turpinājās karadarbība. "Irāņi gribēja noslēgt darījumu, un nosacījumi bija sekojoši: viņi pārstāj nogalināt mūsu militārpersonas Irākā un pārstāj kavēt politisko procesu šajā valstī, bet mēs apmaiņā pieveram acis uz viņu kodolprogrammu," - paziņoja Džons Souerss, Lielbritānijas pastāvīgs pārstāvis ANO Drošības Padomē.
Sarunas, dabiski, bija slepenas. Vašingtona un Londona sen apvainoja Irānu, ka tā palīdz Irākas kaujiniekiem, apmācot tos un piegādājot ieročus. Tāpat bieži tika pieminēti "neapgāžami pierādījumi", taču Teherane visu noliedza un nekādi pierādījumi tā arī netika publiskoti.
Ja tas, kas apgalvo Souerss, ir taisnība, tad pierādījumi Irānas līdzdalībai Irākas konfliktā beidzot ir atrasti. Tomēr ar vai bez pierādījumiem, Londona darījumam nav piekritusi – pārāk lielā mērā piedāvājums līdzinājās šantāžai. Teherāna tad vērsusies pie Vācijas un Francijas, lai tās pārliecina britus pieņemt Irānas piedāvājumu, taču arī Parīze un Berlīne atbildēja ar atteikumiem, neskatoties uz to, ka atšķirībā no Londonas bija kategoriski pret karu Irākā.
Neraugoties uz visām šīm peripētijām Irāna turpināja savu kodolprogrammu, kura, kā uzsver Teherāna, paredzēta tikai miermīlīgiem mērķiem. Vašingtona un Londona tam netic, uzskatot, ka Irāna grib izstrādāt kodolieročus.

0 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 0

0/2000