local-stats-pixel fb-conv-api

Mana studentu krīzes situācija...23

Esmu studente, kas mācās LLU. Jau ar bažām sāku lūkoties vasarā, kad manis apgūstamās specialitātes absolventiem sāka sarukt darba daudzums. Nodomāju, ka dzīve nebeidzas, tā tikai tevi pilnveido. Nu manis pilnveidošana ir nonākusi pilnīgā strupceļā.

Šobrīd mācos trešajā kursā, un jau trešo gadu esmu maksas grupā, jo neveicas mācībās tik viegli. Paļaujoties uz bankas un valsts pārliecinošajiem solījumiem, ņēmu studējošā un studiju kredītu, jo vecāki nesaņem tik daudz naudiņas, lai spētu uzturēt mani. Tagad studentam Jelgavā nepieciešami 100 Ls minimums, nomaksājot kopmītnes maksu, skolas materiālus un vecāku apciemojuma izdevumus, ar nosacījumu, ka izmanto vislētāko transportu un ne biežāk kā reizi trijās nedēļās. Nu es paskaitīju ka vairāk nekā astoņus mēnešus es sev neesmu atļāvusies nopirkt jaunu apģērba gabalu. Bet tas jau nav tas trakākais.

Jauno gadu sagaidīju ar skumjām, tēvs ir atlaists no darba. Tai mazpilsētā darbu neatrast. Lai to izdarītu, nepieciešami vismaz septiņi mēneši, bet valdība pieņēmusi lēmumu, ka bezdarbnieka pabalsts vairs nebūs tos deviņus mēnešus. Kad atbraucu uz kopmītni, es iegāju istabiņā, kurā bija tik auksti, ka pie datora nevarēja pasēdēt, kaut gan bija jāgatavojas sesijai. Bruņojos ar karstām tējām, cimdiem, segu un, par laimi, nesaslimu. Tad uzgrieza lielāku apkuri, es nopriecājos, jo var sēdēt un mācīties. Daudzus vakarus esmu pavadījusi citās istabiņās, jo tur ir siltāks. Tagad ir pienākusi ziņa, ka naktīs kopmītne atslēgs apkuri, bet dienā uzsildīs līdz 18 – 20 grādiem. Es no tā baidos visvairāk, jo mana istabiņa ir visaukstākā. To izdarot, mēs, meitenes, sāksim slimot. Par ārstu izdevumiem labāk neuzdrošinos domāt, jo tos sola arī paaugstināt. Taču tas jau nav tas vēl sliktākais, pieņemts lēmums palielināt arī kopmītnes maksu.

Šobrīd sēžu un domāju, vai šie mani trīs gadi, pavadīti augstskolā, nav velti izšķiests laiks. Turpmāk nevaru vairs sevi atļauties. Lai kā arī es to vēlētos. Sāku apsvērt strādāšanu, bet nav kur strādāt...

Es vairs nebrīnos, ka Vecrīgā sarīkoja grautiņus. Dusmas ir tik lielas, cik tās vien varētu būt. Šobrīd man pat ir kauns atzīt, ka esmu no Latvijas, kur iznīcina pat studentus... Nepietiek ar to, ka paaugstināja studiju maksas, tad vajag arī ņirgāties tālāk? Tāpat visi ierēdņi domā, ka, atļaujoties studijas, students varēs atļauties arī šos uzcenojumus. Tad ziniet, tā nav. Man nav kas palīdz.

Tāda ir studenta krīzes situācija. Es vairs ne uz ko neceru, pat negribas domāt par kredīta atmaksu. No tā tikai liekas bezjēdzīgas asaras krīt. Bet kuru tas interesē? Nevienu...

Ņemts no TVneta pats neizdomāju!
30 0 23 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 23

0/2000
vot shitie vaideetaajis kas vaideeja ka nevajdzeeja to grautinnu - pashi kad beidzot nonaaks shaadaa situaacijaa tad sapratiis ka to grautinnu vajadzeeja 10x lielaaku, pats arii esmu students, un katru nedeellu domaaju vai pietiks naudas naakamajai nedeellai ko eest (taa jau dziivoju ar min. izdevumiem).
2 0 atbildēt
skarbā dzīves patiesība.. kuram gan šajā krīzes laikā viegli..
2 0 atbildēt
njaa traki !!!! man taa nav, bet taa pat besii ka taa notiek LV :( es RTU pametu jo vnk nespeeju pavilkt mateni un izdariju to savlaiciigi :D uzzinaaju ka tagad par katru paraadu buusot jaamaksaa, nu kkaa taa :D es labaak pagaidam straadaaju un pelnu naudu :)
2 0 atbildēt
Imanta skola RAV jau ir sakusies sie mazie jocini ar apkuri...Par laimi dzivoju majas...pagaidam, bet nu zel to cilveku...+Elektriba ir no 20.00-23.00 ....tas vispar ir vnk mulkibas!Ka var ta izdzivot...Nekadas elektro iekartas nav atlautas....Man liekas ka gruatins bija pa mazu!
1 0 atbildēt
un kluudas arii dačerta salaidu peedeejaa :D
1 0 atbildēt
nu tas ka piemirsiisies arii fakts.. kgan pagaajuso gad pabeidzu videni augstskolaa biju jau daudz ko aimirsis.. iespeejams tapeec ka videnaa bija pilniiga halava :D vajadzeeja tik gudri ar muti braukt un laba atziime garenteeta.. :D
1 0 atbildēt
emotion jā,tie tur PARAZĪTI,mūsu LV nogremdēja,kā gan lai cilvēki strādā,ja nav kur!
1 0 atbildēt
traģiskā realitāte
1 0 atbildēt
+ negribeeju iebraukt paraados par skolas maksu, jo zinu ka taa pat 6 gadus neiztureetu :D kas zina kaa veelaak buus ar naudu.. :D
1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
Mosh kautkas nostabilēsies un varēs tās māčibas pavilkt bet pa shiem mēneshiem vai pat gadiem shis tas aizmirstas un tad ar māčibām tā shvakāk būs kamēr aizies!
1 1 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
to Westcoast. Papētot kāds te RTU ir studējošo kontingents, varu droši apgalvot, ka matemātiku te nezin neviens, labi ir izņēmumi, bet vairākums studentu vienkārši nesaprot šīs eksektās zināšanas. Un tomēr kkā peld.
0 0 atbildēt
par anonimā komentāru runājot. Nevajag operu un biblioteku nevajag. Pilnīgas muļķības! Mēs jau tagad pilnīgā tumsoņu valstī dzīvojam. Inteliģences trūkums 100%. To pierādija grautiņš 13.janvāra vakarā. Man vajag koncertzāli un biblioteku!! vajag!! Un ir pilnīgas muļķības, ka uz operu nevar aiziet. Var. iespējams, nevajag sūkt aliņu parkā uz soliņa un tad būs gan laiks, gan mazliet naudas mazliet interesantākām lietām. Biļetes maksā 60 ls tikai tad ja tās ir pirmizrādes, tas tā-starpcitu. piekrītu par valdības nesamērīgajām algām, bet pa lielam. ir absolūti aprobežoti runāt, ka nevajag biblioteku vai koncertzāli. Latviešiem ir iepotēts tāds mazvērtības komplekss, neko lieku, tikai visu visnepieciešamāko. Es ceru, ka mana nodokļu nauda aizies tieši šiem mērķiem.
0 0 atbildēt
Man tas vis vel prieksh kautgan tik tālu nav jau nākamgad videne! Nezinu kā būs un pat īsti kur mācīties!
0 0 atbildēt
nuu... man arī ir kredīts. summa, kas jāatmaksā- kosmiska, bet nu.. 1.kursa 2.pusgadā es sāku strādāt. Grūti gan bija, bet nu neko. Pastrādāju melno darbu. Starpcitu, nevienam nekad neieteiktu strādāt narvesenā..:D. Un sapratu, ka nu nē.. jādomā kkas cits. Nomainiju darbu un tgd esmu pat ļoti pamierināta, bet nu.. šodien sanēmu komunālo rēķinu lapu ar 50Ls par siltumu, kura tā īsti nav. Nu neko. apmaksājot dzīvokli, komunālos, elekrību, kabeli un telefona rēķinu, nekas daudz plezīram nepaliek.
0 0 atbildēt
nu protams ir smagi, bet nesaprotu kā grautiņi var kko risināt :D labi - tā jau atkal vecā tēma. mani nākamgad sagaida tas pats. man būs vēl trakāk - jo ja viņai vsmaz sākumā bija viens vecāks kas strādā, tad man nav neviena - vai nu budžets...vai nav ne jausmas :) bet izkulšos - tur nav šaubu! ;)
0 0 atbildēt
Skarbi, suudiigi gan, ka apgruutina maaciities gribeetaajus, kuri reaali arii ir valsts naakotne... Man pat taa neerti atziities, ka man valsts apmaksaa maaciibas augstskolaa + veel labu algu maksaa emotion + mediciina par briivu un veel shis tas...
0 0 atbildēt
tas tiesham ir skumji....man arii stipendiju samazinaja :(
0 0 atbildēt
Anonīms komentārs 2009-01-21 21:26:08 Man Viegli :) Viss ir tik forshi! tu laikam esi viens no tiem kas skolu neapmeklē un dzerstās apkārt!
1 1 atbildēt