local-stats-pixel fb-conv-api

Lielbritānijā turpinās "parlamenta" skandāls0

1 0
Lielbritānijas Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņojis par nepieciešamību nekavējoties sarīkot pirmstermiņa vispārējās vēlēšanas valstī, ziņo „Sky News”. Kamerons uzskata, kas tikai vēlēšanas var atjaunot uzticību valsts parlamentam pēc skandāla par ļaunprātīgi izmantotām deputātu izdevumu kompensācijām. Pirms tam virkne deputātu atbalstīja Liberāldemokrātiskas partijas līdera Nika Klega iniciatīvu, kurš piedāvāja parlamenta spīkeram Maiklam Martinam brīvprātīgi demisionēt.
Spīkers tika apsūdzēts, ka viņš izmantojis budžeta līdzekļus tam neparedzētiem mērķiem un kavējis parlamentāriešu izdevumu kompensācijas sistēmas reformu. Atbildot uz to, Martins publiski atvainojās, tomēr pamest savu posteni atsacījās. Bez tam viņš paziņoja, ka aicinājums spīkeram demisionēt nav „būtisks”, jo to nav iesniegusi valdība. Tajā pašā laikā Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns iepriekš izteicās, ka spīkera demisija nav valdības kompetencē un ir parlamenta iekšējā lieta.
Skandāls, kuru prese jau nosaukusi par britu parlamenta „pašu melnāko dienu”, sākās ar publikācijām presē par to, kādus izdevumus parlamenta deputāti atļaujas kompensēt uz nodokļu maksātāju rēķina. Noskaidrojās, ka deputāti saņēmuši no valsts kases līdzekļus otro māju pirkumam, dārgiem villu remontiem, suņu barības iegādi un citiem izdevumiem.
Vairākumā gadījumu šie līdzekļi tika piešķirti pilnībā likumīgi, ar atbilstošu parlamenta komiteju piekrišanu. Britu parlamentāriešiem pēc likuma ir tiesības uz vairāku izdevumu, kas saistīti ar viņu dienesta pienākumu pildīšanu, kompensāciju. Tomēr izrādījies, ka daudzi deputāti izmantojuši šo iespēju, lai nelikumīgi iedzīvotos. Skandāls ieguva milzīgu sabiedrisko rezonansi un ir novedis pie britu politisko partiju reitingu ievērojama krituma.
1 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000