local-stats-pixel fb-conv-api

Laima slimiba7

22 3

Laima slimība. Izplatās ar ērces starpniecību un izpaužas ar dermatoloģiskiem, reimotoloģiskiem, neiroloģiskiem un kardioloģiskiem simptomiem.Etioloģija šo slimību aprakstīja 1975.gadā, kad Laimas pilsētā bija poliatrīta uzliesmojums bērniem, kuri vasaru bija pavadījuši lauku mājā un kurus bija sakodušas ērces, ap koduma vietu viņiem konstatēja eritēmu. Infekciju izraisīja borīlija.Latvijā katru gadu reģistrē vairākus simtus saslimšanas gadījumus.

Klīniskā aina.

Parasti slimība sākas siltā gada laikā, no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim. Slimība norit vairākās stadijās ar paasinājumiem un remisijām, kuru laikā vērojamas dažādas klīniskas izpausmes. Pirmo un otro stadiju uzskata par agrīno, trešo - par vēlīno.

Primārā jeb lokālā stadija.

Ādā - migrējoša eritēma, kuru novēro 80% slimniekiem. 3.-32. dienā pēc ērces kodiena parādās sīka mākula (apsarkums), kas dažu dienu laikā kļūst arvien lielāka, tās vidus var kļūt gaišāks, tādējādi veidojot gredzenveida formu. Šī eritēma var būt dažus centimetrus liela, bet tā var arī izplesties. Šo eritēmu bieži vien jauc ar alerģisku ādas reakciju, arī šajā gadījumā dažu stundu laikā pēc ērces koduma parādās mākula, taču ne tik liela.

Vispārēji simptomi.

Parasti tādu nav, var būt subfebrila temperatūra un nespēks.

Otrā jeb disimilētā stadija - tā iestājas dažas dienas vai nedēļas pēc primārās stadijas.

Ādā rodas daudzas gredzenveida eritēmas, retāk difūzas, nātres izsitumi, tauriņveida izsitumi. Visi ādas izsitumi pazūd 3-4 nedēļu laikā arī tad, ja slimnieku neārstē.

Palielinās limfmezgli. Vispārējie simptomi: nespēks, subfebrila temperatūra, galvassāpes.

Locītavu bojājumi vērojami 80% gadījumu, ja nav veikta ārstēšanās; tās ir migrējošas sāpes locītavās. Vienu vai divas locītavas, īpaši ceļa locītavas, skar artrīti, kas ilgst nedēļām un mēnešiem.

CNS neārstētiem slimniekiem skaita 13% gadījumu, tie ilgst vairākas nedēļas vai mēnešus, retāk pāriet hroniska formā. Izpaužas kā meningīts, perifērais neirīts.

Sirds - 4-8% gadījumu var izpausties kā miokardīti, av. blokādes.

Trešā jeb peristējošā infekcijas stadija sākas dažus mēnešus vai gadus pēc saslimšanas, ir ilgstoši latentie periodi, pēc kuriem rodas jauni slimības paasinājumi.

Rodas zilgansārti ādas bojājumi, kas sklerotizējas un atrofējas. Locītavu sāpes ar recidīviem.

CNS - krasas garastāvokļa maiņas, atmiņas un miega traucējumi.

Var būt progresējošais encefalomielīts: spastiskām paraparēzēm, urīnpūšļa traucējumiem, plānprātību.

Terapija ir atkarīga no slimības stadijas:

1.stad. lieto doksaciklini 0,5x2 10-15 d.musc.
vai amoksacilini 0.5x3
vai eritromocini 250-500g

Profilakse.

Jānovērš ērču piesūkšanās iespējas, ērci noņemt jācenšas pēc iespējas ātrāk. Ērci jānoņem, rūpīgi aplukot cilpiņu ap kaklu, šūpojošām kustībām. Nav pieļaujams ērci saspiest, jo ērces zarnu saturs ar borīlijām var nonākt brūcē. Nav pieļaujama arī ērces apliešana ar eļļu, tādā gadījumā ērce var atvemt un tā saturs nonāks brūcītē, inficējot ar Laima slimību.

Profilaktiska antibiotiku terapija nav nepieciešama.

Izņēmuma gadījumos, kad cilvēks ļoti satraukts, ērce dziļi piesūkusies (bijis ilgstošs kontakts), un nav iespējama slimnieka izmeklēšana, pieļaujama 10 dienu doksacilīna, amoksaciklīna lietošana, kaut gan veiktie pētījumi pierāda, ka izmaksas daudzkārt pārsniedz efektivitāti.

22 3 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

ehhh nedomaju ka sakersu kadu erci un ta ari nav noticis pagaidam, domam liels speks emotion

3 0 atbildēt

Aj kā man patīk wikipēdija..

2 0 atbildēt

uhhh,  mazie briesmoņi

2 0 atbildēt

viss jau forši , ja vien es rubītu tajos medicīnas terminos

2 0 atbildēt