local-stats-pixel fb-conv-api

Kāpēc kreisrocība nav izzudusi evolūcijas gaitā?41

18 3
Franču evolūcijas biologi noskaidrojuši, kāpēc kreilība cilvēku vidū ir saglabājusies, kaut arī saskaņā ar evolūcijas teorijas pamatiem kreisrocībai vajadzētu būt izzudušai.

Evolūcijas teorija paredz, ka tie gēni, kas nepalīdz izdzīvošanas cīņā, tiek izspiesti no ģenētiskā koda, atstājot noderīgākos. Līdz ar to kreilībai jau sen vajadzētu būt izzudušai, ņemot vērā faktu, ka lielais vairums cilvēku ir labroči.

Šo jautājumu ķērušies pētīt Monpeljē Evolūcijas zinātnes institūta pētnieki profesores Violēnas Lorānas vadībā, secinot, ka kreilība izdzīvojusi tieši tāpēc, ka ir tik reta.

Senos laikos kreiļiem būs bijusi pārsteiguma momenta priekšrocība cīņās pret labročiem, uzskata zinātnieki.

Turklāt kreiļi bieži vien veikli darbojas arī ar labo roku vai pat vienlīdz veikli darbojas ar abām rokām, savukārt labroči kreiso roku īpaši nepārvalda.

Pētnieki aprēķinājuši, ka kreiļi veido 5-25% no populācijas atkarībā no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas.

Kaut arī zinātniekiem vēl nav izdevies atrast kreilības gēnu, pierādījumi liecina, ka kreisrocība ir pārmantojama.

Ja viens vai abi vecāki ir kreiļi, tad iespēja, ka kāds no pēcnācējiem arī būs kreisrocis, ir vairāk nekā divas reizes lielāka nekā labrocīgiem vecākiem.

Zinātnieki arī atklājuši, ka starp radošiem, augsti intelektuāliem, muzikāliem cilvēkiem un personām ar augstu matemātisko domāšanu kreiļu ir vairāk.

«Visas šīs priekšrocības var spēlēt būtisku lomu kreiļu sociālajā statusā,» teikts franču zinātnieku paziņojumā.

Daži pētījumi arī liecina, ka kreisrocīgi vīrieši saņem lielāku atalgojumu nekā labroči.

Tomēr statistikas dati rāda, ka labroči kopumā dzīvo ilgāk par kreiļiem, taču zinātniekiem nav skaidrs, kāpēc. Daļēji to varētu skaidrot ar biežākiem nāvējošiem negadījumiem sakarā ar to, ka kreiļiem nākas lietot labročiem paredzētu mašinēriju, rūpnieciskos instrumentus un automašīnas.

Kreiļu vidū homoseksuālistu proporcija ir lielāka nekā labroču vidū. Tā kā homoseksuālistiem ir mazāk bērnu vai arī pēcnācēju nav vispār, tas nozīmē, ka kreilības gēni, visdrīzāk, netiek nodoti nākamajām paaudzēm, kas ir nelabvēlīgs faktors kreilības pastāvēšanai, raksta pētījuma autori.

18 3 41 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 41

0/2000
man kka poh bet tev naruha par rakstu pluss :D +
7 0 atbildēt
jebkurā ziņā diskusija izvēršas diezgan smieklīgi, jo reti kuram zināšanas ir kaut tuvu kompetentām.
7 0 atbildēt
Var iemaniities rakstiit taa lai nenosmeereejas, vai ar pildspalvu kura nesmeereejas, katraa zinjaa to var arii nomazgaat :), rakstaa bija piemineets ka biezhaak notiek nelaimes gadiijumi ar mashineerijaam, mashiiinaam, un ruupnieciskajiem instrumentiem- nez cik bijusi saskare ar to tad no problem, un ja runaajam par mashiinaam, tad tas jau vars nav kreilja vai labrocha jautaajums, jo diezvai visi tie kas brauc kaa galiigi retardi ir kreilji :)
5 0 atbildēt
lazgo, ne jau mazākumu pēta, bet unikalitāti. Pret kreiļiem nevēršas kā pret kko sliktu. Neuztver to tik personīgi ;)
5 0 atbildēt
lazgo, tu jocīgs esi? kurā vietā šajā rakstā ir kkas pret kreiļiem? galīgi nevietā tavs komentārs. star, tavs koentārs vnk debīls emotion
5 0 atbildēt
vīrieši kreiļi sveicinās ar labo roku arī :P ar mašīnām nav nekāds sakars vispār tikpat labi varētu teikt ka kreilis verot durvis ar kreiso roku var nomirt :D man sencis kreilis viens no labākajiem autovadītājiem kādus zinu ;) es neiznu vai esmu kreilis vai labrocis, moš kautkas pa vidam, itkā vieglāk rakstās ar labo roku, bet ar kreiso varu paveikt arī visas tās pašas lietas ko ar labo, pie kam man ar kreiso roku vieglāk cilāt smagus priekšmetus. katrā ziņš cilvēks nekļūst sliktāks ja viņš ir kreilis vai labrocis, amnuprāt nekāda dižā atšķirība.
4 0 atbildēt
viena nāss ir lielāka nekā otra? Kas to saka? kapeec es to nezinaaju? neticu ka tas attiecaas uz pilniigi visiem, man liekas ka tu to izdomaaji tiko. Nu tas ka sejas puses nav simetriskas jau skidrs bet nu par taam anasiim gan neticu
5 1 atbildēt
Par datora peli runaajot, ja pele ir simetriska (tas ir nav izliekumi utt) samaina pogu noziimi vietaam, un straadaa ar otru roku,bet lai arii esmu kreilis peli spaidu ar labo roku :)
4 0 atbildēt
es esmu kreile un lepojos ar toemotion
4 0 atbildēt
Ej dirst Star! Es esmu kreilis un man uz to pusi nevelk. emotion
5 1 atbildēt
Nez,parastais labrocis var iemacities izmantot kreiso roku tikpat labi ka labo?
4 0 atbildēt
Es arii esmu kreilis, un liidz shim nav bijushu nekaadu probleemu, un zilais arii neesmu. Star tu pats esi kroplis, varbuut ne peec izskata, bet moraals kroplis tochna!
4 1 atbildēt
1. anonīmais var redzēt, ka tev nav nekādu fizioloģisku zināšanu, kreiļiem dominējošā puslode ir labā, kas ir atbildīga par mākslinieciskumu etc., bet kreisā par dažādu veidu domāšanu, piemēram, matemātisko, loģisko u.c. 2. nekas nekur netiek izspiets, ja tā būtu mūsu DNS būtu daudz īsāka un bez visiem primitīvajiem gēniem, kas ir zaudējuši savu nozīmi. 3. tikai nesāciet uzbrukt par 1. punktu, es ar to nebiju domājis, ka kreiļi ir stulbāki vai tml., vienkārši izpaužas citās jomās. 4. "ar augstu matemātisko domāšanu kreiļu ir vairāk" - pilnīgi un galīgi neticams fakts, es varētu noticēt, tam, ka tie ir cilvēki ar vienlīdzīgi strādājošām puslodēm, bet katrā ziņā ne tīri kreiļi.
3 0 atbildēt
arii kreile,,un loti labi sadzivoju ar to :)
3 0 atbildēt
tas velreiz pieradato ka darvins bus kur kljudijies un visu lidz galam nebij zinajis jo tani laika zinatnieki nezinaja i 10 procentu no ta ko mes zinam tagad ! ! !
3 0 atbildēt
kas virsrakstam vainas? emotion
3 0 atbildēt
Star - tu muļķis esi... es saprotu ka katram savs viedoklis, bet kroplība tā nav. Vismaz pamato to ar argumentiem!
4 1 atbildēt
Anonimo Kreilu pulcins pa sestdienam 9:00 Spokos :))) Visi pieveinojatiwes man :P
3 0 atbildēt
Pastaastiet juus kreilji kaa jums veicas ar rakstiishanu, tiem ko es paziistu peec pus stundas viss rokas saans ar tinti nosmeereets, smiekliigi izskatas :D
4 2 atbildēt
Rulete2m jaa var, paziistu vienu kam tiiri labi to izdevaas izdariit ar pailgu treninju. Un vispaar kad man bija salauzta labaa roka es ar kompi ideaali iemaacijos straadaat ar kreiso.
2 0 atbildēt
« 1  2  3 »