local-stats-pixel fb-conv-api

Kā pareizi ārstēt klepu?11

nu noderiga informacija bet ka jus arstejat klepu

"Klepus sezona sākās jau augusta beigās un turpināsies līdz pat aprīlim," saka A aptiekas vadītāja Anda Japeniņa.

Klepus un iesnas ir visbiežāk sastopamās veselības problēmas, tāpēc cilvēki nesteidzas uzreiz pie ārsta, bet vispirms dodas uz aptieku, kur bezrecepšu medikamentu klāsts ir liels.

Reizēm klepot vajag
"Sīrupus nosacīti varētu iedalīt divās lielās grupās – līdzekļi sausam un mitram klepum. Ja klepu izsauc tikai rīkles kairinājums, tad vajadzīgs sīrups, kurš noņem klepus refleksu, lai cilvēks varētu, piemēram, mierīgāk gulēt.
Ja pacients jūt, ka sausā klepus iemesls ir dziļāk, krūtīs, tad jālieto tie paši sīrupi, kas mitrajam klepum. Tad viņam nepieciešams šķidrināt krēpas, lai tās varētu izklepot, bet nomākt klepus refleksu nevajag. Tāpēc mēs ļoti rūpīgi izprašņājam pacientus, kuri nāk pēc zālēm, lai precīzi noskaidrotu, kāds līdzeklis vajadzīgs," skaidro speciāliste un piebilst, ka līdzekļi, kuri nomāc klepus refleksu, šobrīd gandrīz visi nopērkami tikai ar recepti. Ja pacients jūt, ka klepus aizgājis dziļāk, bet ir sauss un sāpīgs, tad var ieteikt no rīta un dienā lietot atklepošanas sīrupus, bet vakarā naktsmieram – klepu nomācošos. Vienlaikus tos dzert nedrīkst, jo abi domāti pretēja efekta sasniegšanai. "Iecienīts ir sīrups Pini, kurā ir priežu pumpuru aktīvās vielas un ļoti nelielā devā kodeīns, kas nomāc klepus refleksu," stāsta speciāliste. Farmaceites noteikti iesaka doties pie ārsta tad, kad reizē ar klepu ir temperatūra vai tas ir ļoti dziļš un mokošs, valda nogurums.

Liela izvēle
Klepus sīrupu aptiekā ir daudz. Tie ir sintētiskie, piemēram, dažādu firmu sīrupi ar ambroksolu vai šķīdināmais pulverītis ACC. Sintētiskie iedarbojas aktīvāk un efektīvāk, bet no dabīgām izejvielām ražotie – maigāk, bet efekts tiek sasniegts ilgākā laikā.
Dabīgie sīrupi ražoti no ārstnieciskajiem augiem: alvejas, ceļmallapām, priežu pumpuriem, mārsila, efejas. Cilvēki ļoti labprāt pērk arī Pertusīnu.
Pret klepu var krūtis ierīvēt ar kādu ziedīti, kas gan silda, gan atvieglo elpošanu. To sastāvā parasti ir eikalipts, terpentīns, priežu eļļa un mentols. Ļoti labs līdzeklis ir sen zināmais sinepju plāksteris. Tā saturu var izbērt ūdenī un izkarsēt kājas, ja gadījies pamatīgi nosalt.
Farmaceite iesaka kopā ar atklepošanas sīrupiem dzert daudz šķidruma, vislabāk tējas, kas veicina krēpu veidošanos. Sintētiskos atklepošanas līdzekļus var lietot arī tad, ja ir lielas iesnas, jo tie šķidrina un palīdz izdalīties gļotām.Tautas līdzekļi pret klepu

• Glāzi rutku sulas sajauc ar ēdamkaroti medus, uzkarsē, taču nevāra. Dzer pa trim malkiem 3 – 4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.
• 500 g sasmalcinātu sīpolu, 400 g cukura un 50 g medus aplej ar litru ūdens, trīs stundas vāra noslēgtā traukā uz vājas uguns. Atdzesē, izkāš, lieto pa 4 – 6 ēdamkarotēm dienā.
• Sajauc divas ēdamkarotes svaiga sviesta ar diviem olu dzeltenumiem, tējkaroti kviešu miltu un divām tējkarotēm medus. Lieto ik pa stundai pa karotei.
• 300 g medus un 100 g sīki sagrieztas alvejas aplej ar puslitru ūdens un karsē. Kad sasniegta vārīšanās temperatūra, trauku tur vēl divas stundas
uz lēnas uguns. Atdzesē un rūpīgi samaisa. Uzglabā vēsumā. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas.
• 50 g sakapātu priežu skuju aplej ar glāzi verdoša ūdens. Trauku ietin un nostādina 2,5 stundas, tad nokāš. Pēc garšas pievieno cukuru un izdzer
maziem malciņiem.
• Sīpola sulu sajauc ar medu (1:1), kas uzkarsēts ūdens peldē. Ja ir aizsmakusi balss un klepus, lieto pa ēdamkarotei 3 – 4 reizes dienā pirms ēšanas.
• Ja sauss klepus, ierīvē krūtis ar 2 daļu olīveļļas un vienas daļas ožamā spirta maisījumu.
8 0 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000
noderēs vēlāk :) pagaidām vēl viss ir labi :)
1 0 atbildēt
nu es domaju ka vispar varetu noderet
1 0 atbildēt
nu ja krizes laika taisam zales pasi
1 0 atbildēt
Paldies par noderīgo informāciju. Šis noteikti ir efektīvāk un viennozīmīgi - veselīgāk par aptiekas brīnumiem. ;)
1 0 atbildēt
nu tas gan un nerodas pieradums pie zalem
1 0 atbildēt
Paldies,noderēja informācija emotion
1 0 atbildēt
mhm paldies par info.
1 0 atbildēt
ehh...jau pusotru mēnesi klepoju...nez ko lai vēl izmēģina (smirk)
0 0 atbildēt
kaut ko no sis metodes :)
0 0 atbildēt
aarsteeju klepu tikai tad kad esmu bijis pie aarsta,jo galiigi galjima,savaadaak pohuj :D
0 0 atbildēt
labāk ieliec kā pret krīzi cīnīties...
0 1 atbildēt