local-stats-pixel

Joga.10

27 7
Joga ir atnākusi no Indijas, kur tā radās pirms aptuveni 2000 gadiem. Vārds “joga”, kas sanskritā nozīmē “vienotība” , ir prāta, gara un ķermeņa vienotība. Šī austrumu prakse ir atradusi savu vietu daudzās valstīs un kultūrās, jo veicina veselības nostiprināšanos, psiholoģisko līdzsvaru un arī garīgo attīstību. Joga – tā ir dabiska atveseļošanas sistēma, kas pieejama visiem cilvēkiem visos vecumos, neatkarīgi no pieredzes, veselības stāvokļa un fiziskās sagatavotības.

Lūk, tikai neliels to slimību saraksts, kuras var izārstēt joga: Artrīts, hroniskas plaušu slimības, sāpes mugurā un kaklā, hroniska noguruma sindroms, depresija, galvassāpes, sirds slimības, neauglība, bezmiegs, impotence un menopauze, aptaukošanās. Bez tam joga var palīdzēt atbrīvoties no kaitīgiem ieradumiem (smēķēšanas, alkoholisma, narkotikām) un palīdz organismam atbrīvoties no toksiskām vielām.

Atšķirībā no parastiem fiziskiem vingrinājumiem, joga nerada nogurumu. Joga, tas ir balanss starp sasprindzinājumu un atslābināšanos. Sajūtot efektu lietojot šo praksi, jūs atstās garlaicība un jūs ar nepacietību gaidīsiet nākamās nodarbības.

Dažas jogas pozas un vingrinājumi imitē dažādas dzīvnieku pozas: suni, ērgli, kobru, gulbi, lauvu, bruņurupuci un citus. Šīs pozas izstiepj ķermeņa muskuļus un stimulē limfas sistēmu.

Jogas vingrinājumus var sadalīt trīs klasēs:

1. Fiziskās (asana),

2. Elpošanas (pranajama),

3. Meditācijas.


Šie vingrinājumi ietekmē ne tikai fizisko, bet arī psihisko stāvokli: cilvēks sāk saprast, ka viņam pieder milzīgas potences, lai iegūtu ķermeņa un gara harmoniju. Joga labvēlīgi ietekmē visu organismu, uzlabo asins cirkulāciju, normalizē vielmaiņu, palielina endorfīnu – “laimes hormonu” izdalīšanos organismā.

Pastāv uzskats, ka cilvēka ķermenī cirkulē dažādas enerģijas, kas nodrošina tā veselīgu darbību. Joga aktivizē šīs enerģijas un līdzsvaro tās. Izšķir piecas dzīvības enerģijas:

1. Prana – kas cirkulē krūšu kurvī, liek strādāt sirdij un plaušām;

2. Apana – koncentrējas ķermeņa lejas daļā un kontrolē izdalīšanās procesus;

3. Vjana – ietekmē asinsrites sistēmu, iznēsājot pa ķermeni enerģiju, ko saņem elpojot un uzņemot barību;

4. Samana – kontrolē gremošanas orgānu darbu un uztur pranas un apanas enerģiju balansu;

5.Udana – pārvalda mugurkaula daļu un ietekmē intuīciju, radošās spējas, domu skaidrību.

Lai sasniegtu fizisko un psihisko veselību šīm piecām enerģijām jābūt sabalansētām. Šādu līdzsvaru var iegūt nodarbojoties ar jogu.

Daudziem cilvēkiem ir pazīstami jogas fiziskie aspekti, bet jogai ir arī garīgā puse. Ļaudīm, kas attiecas pret jogu nopietni, jāievēro zināma ētika. Ētiska uzvedība nepieciešama, lai nodibinātu un uzturētu cilvēka iekšējās pasaules harmoniju.

Pastāv desmit jogas ētikas pamatnoteikumi, kas formulēti :Jogas sugrās”, tos formulējis senatnes domātājs Svami Patandžali:

1. Nedari ļaunu (nekaitē) un neesi vardarbīgs;

2. Nemelo un nelauz solījumus;

3. Nezodz;

4. Kontrolē sevi un savus dzimuma instinktus;

5. Ierobežo sevi un mācies iztikt ar mazumiņu;

6. Uzturi ķermeni un nodomus tīrus;

7. Esi lēnprātīgs (saglabā mieru ikvienā situācijā);

8. Esi iecietīgs un pacietīgs;

9. Attīsti līdzjutību pret visām dzīvām būtnēm;

10. Mācies un paaugstini sava intelekta līmeni.

Šie principi atšķirība no reliģiju diktētiem, pirmkārt nes labumu pašam cilvēkam, ļaujot iegūt iekšējo harmoniju un stipru veselību. Taču šie baušļi pamatā sakrīt ar reliģiju diktētajiem, tāpēc nodarbojoties ar jogu nepametiet novārtā savu ticību!
Reklāma
Reklāma
Reklāma
« 1  2  3 »
27 7 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 10

0/2000
Tagad nodarbosimies ar Jogu :P
2 0 atbildēt
Tie ir aizsākumi seksa pozām ? :D
2 0 atbildēt
da taa joga suuds, tie kitaici vai japoshki vai budisti nodarbojas ar to taa pamatiigi mees un pareejaas valstis tik taa domaajam ka baigi maakam iisteniibaa to maacas un uzlabo skilus visu muuzhu
0 0 atbildēt
HOUSE MD.....V P*** TI BIL I FIGY VIDEL.......BET JOGA 4ISTA LABA MANTA UN AR LABU GRIBEESHANU VAR SASNIEGT VISU
0 0 atbildēt
Labpraat nodarbotos ar joguemotion
0 0 atbildēt
Kur te joga, smuki ciči un tikai....emotion emotion emotion emotion emotion
0 0 atbildēt
psc es pat nemāku izdarīt ta kā rādīts pirmajā bilde ;DD
0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
Shaolin- istais jogas centrs. Mēs never būsim tādi, kā iedomājamies. Jāstrādā visu mūžu no paaudzes paaudzē ar daudzu guru palīdzību.
0 1 atbildēt